Hoe is onze afhankelijkheid van koolhydraten ontstaan?

afhankelijkheid koolhydraten, links boven

De meeste mensen hebben een grote afhankelijkheid van koolhydraten. In onze westerse maatschappij halen veel mensen de meeste energie uit koolhydraten. Soms bestaat meer dan 60% van onze calorieën uit koolhydraten. Een gezonde hoeveelheid ligt tussen de 20% – 40%. Hoe komt het dat we zo’n grote afhankelijkheid van koolhydraten hebben? Lees hier hoe dit zo is gekomen.

Geschiedenis

In de oertijd waren de mensen jagers en verzamelaars, ze leefden op de plek waar voedsel te vinden was en ze aten wat de natuur te bieden had. Dit is eigenlijk een koolhydraatarm dieet. Pas veel later, ongeveer 10.000 jaar geleden, zijn de mensen vee gaan houden en onder andere granen gaan verbouwen. Dit was een grote vooruitgang, want dit zorgde voor een grote continuïteit in de voedselvoorziening. Maar in die tijd is de basis gelegd voor onze afhankelijkheid van koolhydraten.

Onze genen zijn maar weinig veranderd sinds de oertijd, genetisch lijken we nog veel op de oermens. Ons lichaam is dan ook nog prima instaat om vetten en eiwitten te gebruiken als energiebron. Alleen hebben we ons lichaam door de jaren heen geleerd om koolhydraten te gaan gebruiken als energievoorziening.

Vet is slecht?

Even een grote sprong voorwaarts in de tijd: De afgelopen 30 jaar heeft vet helaas een slechte reputatie gekregen. Vet zou ons dik maken en hart- en vaatziekten veroorzaken. Daardoor zijn we minder vet gaan eten. Maar om toch voldoende energie binnen te krijgen, zijn we meer granen gaan eten. Om meer smaak aan het eten te geven, zijn we meer suiker gaan eten. En om niet te dik te worden, zijn we meer light producten gaan eten en drinken.

Daarnaast hebben we het drukker gekregen, waardoor we minder tijd hebben of nemen voor eten koken. Daardoor is het aantal kant-en-klaar producten fors gestegen. 

Wil je meer weten over vetten? Lees dan mijn blogartikel ‘Wat zijn gezonde vetten?

Gezonde vetten, afhankelijkheid koolhydraten

Gevolgen van onze afhankelijkheid van koolhydraten

Deze veranderingen door de jaren heen, begonnen 10.000 jaar geleden, zijn er de oorzaak van dat de meeste mensen zo’n grote afhankelijkheid hebben van koolhydraten. 

Opvallend is dat de gedachte ‘vet is slecht’ en de daarbij behorende veranderingen in ons eetpatroon samenvielen met een toenemend aantal mensen dat leidt aan hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en diverse andere welvaartsziekten.

De oplossing!

Een koolhydraatarm dieet is de oplossing voor vele welvaartsziekten. Wil je weten welke effecten een koolhydraatarm dieet heeft? Lees dan mijn kennisbank artikel ‘Welke effecten heeft een koolhydraatarm dieet op je gezondheid?

Wil jij ook van je koolhydraat afhankelijkheid afkomen? Begin vandaag dan nog met een koolhydraatarm dieet! Dit kan heel makkelijk met het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman. Bij dit programma krijg je gevarieerde weekmenu’s met boodschappenlijst. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over wat je wel en niet kan eten.

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Wil jij ook starten met een koolhydraatarm dieet?

Met het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman kom jij ook van je koolhydraat afhankelijkheid af!

Ga direct naar het 50 dagen programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *