Waarom kan je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Lees hier hoe het werkt!

Afvallen koolhydraatarm dieet, links boven

Dat je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet is bij de meeste mensen wel bekend. Maar waarom val je af? Hoe werkt het? Dat weten een hoop mensen niet. Ik ben van mening dat als je weet hoe iets werkt en waarom het werkt, het veel makkelijker is om vol te houden en om de juiste keuzes te maken qua voeding. Kennis is macht!

Maken koolhydraten dik?

Koolhydraten zet ons lichaam om in glucose. En door glucose stijgt onze bloedsuikerspiegel (dit is de glucose waarde van het bloed). Als je voedingsmiddelen eet met geraffineerde en snelle koolhydraten, veroorzaakt dit dus een snelle stijging van onze bloedsuikerspiegel. Om de bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau te krijgen, maakt onze alvleesklier insuline aan. Bij een snelle stijging is veel insuline nodig, waardoor de bloedsuikerspiegel snel weer daalt. 

Door grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel ga je je moe voelen en je krijgt trek in zoetigheid. Waardoor de kans heel groot is dat je meer calorieën eet dan dat je nodig hebt.

Naast het op peil houden van je bloedsuikerspiegel is insuline ook nodig om de glucose te transporteren naar je hersenen, lever en spieren. Als alle voorraden zijn aangevuld, wordt de glucose die over is opgeslagen als vet.

Dus ja, snelle koolhydraten maken dik!

Wil je meer weten over de gevaren van snelle koolhydraten? Lees dan mijn blogartikel ‘Zijn koolhydraten slecht?‘.

Waarom kan je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet leer je je lichaam zijn energie te halen uit vetten en eiwitten. Dit doe je door weinig koolhydraten te eten. Dan gaat je lichaam eerst zijn koolhydraatreserve (glycogeen) verbruiken en daarna schakelt het over naar vetverbranding. Je lichaam gaat dan de vetten die je eet en je opgeslagen vetten gebruiken als brandstof.

Doordat je bij een koolhydraatarm dieet alleen langzame koolhydraten eet, voorkom je grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen voorkom je daarmee ‘snaaigedrag’

Verder is een koolhydraatarm dieet rijk aan eiwitten en daardoor heb je langer een verzadigd gevoel.

Geen tijdelijk dieet

Een koolhydraatarm dieet is geen tijdelijk dieet, maar een permanente verandering van je eetpatroon. En dat vind ik persoonlijk de kracht van dit ‘dieet’. Ik vind het heerlijk om te kunnen zeggen dat ik nooit meer op dieet hoef, maar dat ik altijd werk aan mijn gezondheid.

Een koolhydraatarm dieet is gezond, lekker en zeer gevarieerd en daardoor heel makkelijk vol te houden. Je eet natuurlijke en onbewerkte producten en dat geeft energie. Als je dat eenmaal hebt ervaren, kost het geen enkele moeite om een koolhydraatarme levensstijl vol te houden. 

En dat is het grote verschil met andere diëten: je valt misschien wel sneller af, maar ze zijn nooit vol te houden voor de rest van je leven. Dus het logische gevolg is dat je weer aankomt zodra je weer ‘gewoon’ gaat eten. Met een koolhydraatarm dieet kan je afvallen en is jojo-en verleden tijd!

Wil jij ook stoppen met diëten?

Wil jij vandaag nog stoppen met dieten? Dat kan! 

Start vandaag nog met het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman. Dit is de perfecte manier om te starten met een koolhydraatarme levensstijl. Door de gevarieerde weekmenu’s met boodschappenlijst raakt je op een makkelijke manier bekend met deze levensstijl. Het ideale begin om te stoppen met dieten!

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Wil jij ook vandaag nog stoppen met diëten?

Ga dan via de knop hieronder naar het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman.

Ga direct naar het 50 dagen programma!