Hoeveel koolhydraten mag je per dag?

Hier vind je 3 richtlijnen, die afhankelijk van je doelstelling, als uitgangspunt kunnen dienen!

hoeveel koolhydraten per dag, linksboven

Hoeveel koolhydraten mag je per dag eten voor een gezond gewicht? Dit is een veel gehoorde vraag, maar niet eenduidig te beantwoorden. Dit is voor iedereen anders, van diverse factoren afhankelijk en heel belangrijk: afhankelijk van welke doelstelling je hebt. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de koolhydraten. Welke zijn gezond en in welke hoeveelheden?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten geven ons lichaam, net als vetten en eiwitten, energie. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten suiker en zetmeel die in onze voeding aanwezig is. 

Vaak denken mensen dat je bij een koolhydraatarm dieet geen koolhydraten mag eten, maar dat is niet waar. Je lichaam heeft koolhydraten nodig, je hersenen kunnen zelfs niet zonder! Bij een koolhydraatarm dieet vermijd je de snelle koolhydraten, in plaats daarvan eet je langzame koolhydraten.

Te veel snelle koolhydraten!

Snelle koolhydraten zitten onder andere in brood, rijst, pasta, muesli snoep, koek, junkfood en vruchtensappen. Tegenwoordig eten we bij iedere maaltijd wel iets van deze voedingsmiddelen en tussendoor meestal ook nog een tussendoortje met veel suiker. Vaak halen we meer dan 60% van onze energie uit koolhydraten, dat is veel te veel en ongezond voor ons lichaam. Een gezonde hoeveelheid ligt tussen de 20% en 40% van de totale hoeveelheid calorieën.

Er is een grote groep mensen die wel denken te letten op een gezond voedingspatroon en daarbij suikervrije tussendoortjes eten en frisdranken laten staan. Maar als je dan nog steeds regelmatig brood, rijst, pasta of aardappelen eet, krijg je nog steeds te veel koolhydraten binnen. In eerste instantie lijken deze mensen gezond, maar door de jaren heen raken deze lichamen ook uit balans: langzaam ontwikkelt zich een overgewicht, ontstaan er ontstekingen in het lichaam of er kan zich diabetes ontwikkelen.

Hoeveel koolhydraten per dag is gezond?

Hoeveel koolhydraten voor jou gezond zijn, is van een aantal factoren afhankelijk:

  • Hoeveelheid beweging
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Lichaamsbouw
  • Gezondheidstoestand

Daarnaast is je doelstelling belangrijk: 

  • Wil je op gewicht blijven?
  • Wil je afvallen?
  • Wil je heel snel afvallen?

Je kunt de onderstaande richtlijnen aanhouden, maar het is vooral uitproberen wat voor jou het beste werkt. Als je veel en intensief sport heb je meer koolhydraten nodig, dus dan kan je de hoeveelheden wat verhogen. Maar let vooral op met de snelle koolhydraten! Laat die achterwege en je zult zien dat je je fitter gaat voelen en vanzelf gaat afvallen.

1. Tussen 100 en 150 gram koolhydraten

Als je op een gezond gewicht wilt blijven of je goede gezondheid wilt behouden en voldoende beweging hebt, is deze hoeveelheid koolhydraten een prima hoeveelheid. Dit is het koolhydraatbeperkte dieet. Let er wel op dat je gezonde langzame koolhydraten eet uit onder andere groente, fruit, noten en zaden. Laat de snelle koolhydraten uit brood, aardappelen, rijst, pasta en dergelijke zo veel mogelijk staan. Houd als leidraad de 80% – 20% regel aan, waarbij 80% natuurlijk de gezonde koolhydraten zijn.

2. Tussen de 50 en 100 gram koolhydraten

Als je op een gezonde manier wilt afvallen of je gezondheid wilt verbeteren, kan je het beste deze richtlijn aanhouden. Laat hierbij alle snelle koolhydraten staan! De basis is groente, vlees, vis, eieren, noten, zaden en fruit.

Lees mijn kennisbankartikel ‘Welke effecten heeft een koolhydraatarm dieet op je gezondheid?’ om meer te weten te komen over welke gezondheidsvoordelen deze levensstijl nog meer heeft.

3. Minder dan 50 gram koolhydraten

Als je heel snel wilt afvallen kan je er voor kiezen om minder 50 gram koolhydraten per dag te eten. Dit is een ketogeen dieet. Hierbij is het belangrijk dat je extra gezonde vetten en eiwitten eet. Bij deze variant gaat je lichaam vetten en eiwitten gebruiken als energiebron in plaats van koolhydraten. Een ketogeen dieet is echter moeilijker vol te houden en het is heel belangrijk dat je extra oplet dat je geen tekorten van bepaalde voedingsstoffen krijgt.

Afvallen?

Als je je houdt aan het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman, eet je per dag ongeveer 50 gram koolhydraten. Snel afvallen met uitgebalanceerde maaltijden, dus je hoeft niet na te denken over de juiste hoeveelheden en eventuele tekorten. Ideaal dus als je wilt afvallen!

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Tot wel 2 kilo per week afvallen?

Doe mee met het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman!

Ga direct naar het 50 dagen programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *