Koolhydraatarme producten? Hier vind je een compleet overzicht!

Koolhydraatarme producten, links boven

Wat zijn koolhydraatarme producten? Toen ik net begon met een koolhydraatarme levensstijl, vond ik het best lastig om er achter te komen welke producten ik wel kon eten en welke producten niet passen in een koolhydraatarm dieet. Ik had een lijstje gemaakt en door de tijd werd dit lijstje steeds langer, omdat ik steeds meer koolhydraatarme producten ontdekte.

Dit proces wil ik jou besparen, daarom deel ik in dit artikel mijn hele lijst met jou.

Groente

De volgende groenten bevatten de minste koolhydraten, je kunt ze dan ook onbeperkt eten.

Koolhydraatarme producten, groenten onbeperkt

Dan zijn er ook nog groenten die wat meer koolhydraten bevatten of ze maken onderdeel uit van de nachtschadefamilie. Je hoeft deze groenten zeker niet te laten staan, maar beperk het eten ervan tot maximaal 3x per week.

Koolhydraatarme producten, groente met mate

Peulvruchten

Veel peulvruchten zijn rijk aan koolhydraten, maar de volgende soorten kan je met een gerust hart, onbeperkt eten.

Koolhydraatarme producten, peulvruchten onbeperkt

Als je in de fase van afvallen zit, kan je de volgende soorten peulvruchten beter beperken tot maximaal 3x per week. Omdat ze meer koolhydraten bevatten.

Koolhydraatarme producten, peulvruchten met mate

Fruit

Fruit bevat fruitsuikers en zijn daardoor vrij hoog in koolhydraten. Toch is het niet aan te raden om ze daarom uit je eetpatroon te schrappen. Want ze bevatten ook veel noodzakelijke vitaminen, mineralen en vezels. Eet daarom gewoon 2 stuks fruit per dag. De volgende fruitsoorten bevatten naar verhouding de minste koolhydraten. 

Let op! Het gaat hierbij om vers fruit, geen sap.

Koolhydraatarme producten, fruit

Het overige fruit bevat meer koolhydraten, maar ook die kan je gewoon eten. Als je in de fase van afvallen zit, kan je er voor kiezen om te focussen op bovenstaande lijst. Maar variatie is heel belangrijk! Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om van alle andere fruitsoorten maximaal 1 stuks per dag te eten.

Als aanvulling hierop wil ik meegeven dat kruisbessen en gojibessen behoren tot de nachtschadefamilie, eet die maximaal 3x per week.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit, zoals rozijnen, dadels, vijgen, en dergelijke bevatten meestal meer suikers dan vers fruit. Eet ze daarom met mate, echt maar maximaal 1x per week en dan ook maar een half handje.

Noten, zaden en pitten

Noten bevatten net als groente en fruit veel vitaminen en mineralen. Bovendien helpen ze je cholesterol in balans te houden. Ook vertragen ze de opname van glucose, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Noten bevatten in verhouding wel veel calorieën, dus eet ze niet onbeperkt. Houd als richtlijn aan een handje noten, zaden of pitten per dag, dit is ca. 25 – 30 gram per dag.

Welke noten maakt niet zo veel uit, maar het is wel belangrijk dat ze ongezouten en ongebrand zijn.

Koolhydraatarme producten, noten, zaden en pitten

Van deze lijst zijn de cashewnoten, sesamzaadjes en quinoa relatief hoog in koolhydraten. Dus als je in de fase van afvallen zit, eet deze met mate.

Dierlijke producten

Bij de meeste mensen staat iedere dag wel een dierlijk product zoals vlees, kip, vis en schaal- en schelpdieren op tafel. Dit is zeker niet noodzakelijk, maximaal 3x per week is meer dan voldoende. En daarbij is het ook belangrijk om te letten op de kwaliteit. Kies voor dierlijke producten van dieren die in de natuur hebben geleefd en dus veel beweging hebben gehad en allerlei planten en gras aten.

Dierlijke producten

Van goede scharreleieren kan je er zonder problemen 2 per dag eten. Zolang de kip maar zoveel mogelijk beweging heeft gehad en van de natuur heeft gegeten.

Tonijn en schaal- en schelpdieren bevatten relatief veel zware metalen. Hoewel het koolhydraatarme producten zijn, is het voor je gezondheid aan te raden om ze maximaal 1x per week te eten.

Zuivel

Zuivel is niet persé noodzakelijk voor een gezond lichaam. Het is vooral een slimme marketing van de zuivelmarketing. Meestal wordt benadrukt dat het een bron van calcium is, maar calcium zit onder andere ook in groene bladgroenten, bonen, broccoli, amandelen, chiazaad en vis. 

Koemelk bevat lactose en een groot deel van de wereldbevolking is niet is staat om lactose volledig af te breken. Daardoor kunnen darmklachten optreden. Daarnaast is een koemelkallergie ook een veel gehoorde klacht. Uitzonderingen hierop zijn kwark, Griekse yoghurt en zuivelproducten van geiten en schapen. 

Toch is beter om alle zuivelproducten in de lijst hieronder met mate te eten en drinken, maximaal 3x per week. 

Koolhydraatarme producten, zuivel

Al alternatief voor melk kan je plantaardige melk nemen, zoals bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk.

Kruiden en specerijen

Breng je maaltijden op smaak met kruiden en specerijen, deze kan je onbeperkt gebruiken.

Koolhydraatarme producten, kruiden en specerijen

Oliën

De volgende oliën kan je dagelijks gebruiken.

Koolhydraatarme producten, oliën

Alle andere plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie en sesamolie, bevatten veel omega 6. Op zich is dit gezond, maar in onze westerse voeding krijgen we die veel te veel binnen in verhouding met omega 3. Daarom is het beter deze oliën te beperken tot maximaal 3x per week.

Dranken

Dat we voldoende moeten drinken, weet iedereen. De volgende dranken kan je onbeperkt drinken.

Koolhydraatarme producten, dranken

Breng het water eventueel op smaak met wat schijfjes citroen, sinaasappel of wat takjes munt.

Drink je graag koffie? Beperkt het tot maximaal 2 zwarte koppen per dag.

Overige koolhydraatarme producten

Dan zijn er nog een aantal koolhydraatarme producten die niet vallen onder één van de voorgaande categorieën. Eet deze producten met mate, maximaal 3x per week.

Overige koolhydraatarme producten

Wil jij weekmenu’s met koolhydraatarme producten?

Met deze lijst van koolhydraatarme producten kun je heerlijke gevarieerde maaltijden bedenken. Maar ook dat vond ik nog best lastig. Als je gaat zoeken kan je op internet natuurlijk veel recepten vinden. Maar dit kost best wel veel tijd en daar heb je niet altijd zin in en tijd voor, naast een druk bestaan. 

Niels bosman heeft hiervoor de oplossing gevonden! Met zijn Koolhydraatarm 50 dagen programma krijg je iedere week nieuwe weekmenu’s die zijn samengesteld door lowcarb kok Ellis. Van ontbijt tot avondeten en tussendoortjes, je hoeft niks uit te zoeken, je krijgt alles toegestuurd, inclusief boodschappenlijst.

Wil jij ook weekmenu’s?

Start vandaag nog met met Koolhydraatarm 50 dagen programma! Al meer dan 40.000 mensen zijn je voor gegaan, ben jij de volgende?

Ga direct naar het Koolhydraatarm 50 dagen programma

Leestip:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *