Heeft een koolhydraatarm dieet ook nadelen? Je leest meestal alleen maar positieve verhalen over een koolhydraatarm dieet. Zoals geslaagde verhalen over afvallen en mensen die weer volop energie hebben gekregen. Maar is het allemaal zo makkelijk? Er zijn ook nadelen aan een koolhydraatarm dieet, je leest ze in dit artikel.
Inhoudsopgave
1. Veranderen van je eetpatroon
Een koolhydraatarm dieet is niet een tijdelijk dieet zoals de meeste mensen dat kennen. Het is een levensstijl, je gaat namelijk je eetpatroon veranderen. Dit betekent dat je afscheid moet nemen van je huidige eetpatroon en dat kan best moeilijk zijn en bovendien vraagt dit tijd.
Ik wil je de volgende tip mee geven, waardoor het makkelijker is om je voedingspatroon blijvend te veranderen:
Verander niet alles tegelijk, doe het in kleine stapjes. Zeker mensen met een gevoelige spijsvertering kunnen het beste in fasen de veranderingen doorvoeren:
- Laat de 1e week de chemische toevoegingen weg (zoals geur-, kleur- en smaakstoffen). Vermijd ook zoveel mogelijk koffie, frisdrank en alcohol.
- Vanaf de 2e week verminder je de graanproducten en ga je meer groente en fruit eten.
- Zodra je merkt dat je lichaam hier aan gewend is, kan je lichaam meer eiwitten (zoals vis, vlees een ei) verteren.
Bedenk dat iedere stap waardevol is, je zult merken dat je je na enkele weken veel beter gaat voelen, Je zult steeds enthousiaster worden om een gezond en fit lichaam te bereiken en vol te houden.
2. Niet zo snel afvallen als bij een crashdieet
Een ander nadeel van een koolhydraatarm dieet is dat je niet zo snel afvalt als bij een crashdieet. Dit komt omdat je bij een crashdieet extreem weinig calorieën eet, soms zelfs minder dan 800 kcal per dag. Met als resultaat dat je heel snel gewicht verliest. Maar meestal is dit niet blijvend, doordat je een dergelijk dieet niet lang kan volhouden. Met als gevolg dat je de afgevallen kilo’s weer aankomt en soms zelfs meer, je gaat jojo-en!
Daarnaast is het gevaar van een crashdieet dat je meestal te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Ook kan het je stofwisseling in de war schoppen.
Met een koolhydraatarm dieet val je dus niet zo snel af, als je het vergelijkt met een crashdieet. Maar je behaald wel een blijvend resultaat, doordat je je eetpatroon blijvend veranderd. Bovendien is een koolhydraatarm dieet er op gericht om te genieten van heerlijke, gevarieerde maaltijden, waardoor het volhouden veel makkelijker is.
3. Het is lastig bij feestjes
Bij feestjes en dergelijke kan het lastig zijn om een koolhydraatarm dieet vol te houden. Er staan veel ‘lekkere’ hapjes die je altijd heerlijk vond, maar die niet passen in een koolhydraatarme levensstijl.
Maar bedenk bij deze situaties heel goed wat je doel is en wat je nu al behaald hebt. Is het feestje het waard om dit allemaal op te geven? Natuurlijk is het incidenteel helemaal geen enkel probleem om af te wijken van een koolhydraatarm dieet, maar pak daarna je koolhydraatarme eetpatroon gewoon weer op.
Vind je deze situaties lastig? Lees dan mijn blogartikel: ‘Koolhydraatarm dieet en een feestje?’
4. Het kost meer tijd
Een koolhydraatarm dieet kost meer tijd, dan het traditionele eetpatroon dat je gewend was. Zeker als je er net mee begonnen bent, ben je meer tijd kwijt aan het uitzoeken wat je wel en niet kan eten.
Alle nieuwe dingen hebben tijd nodig om aan te wennen, zo ook bij een koolhydraatarm dieet. Toen je net op je zelf woonde, kostte het verzinnen van maaltijden en het hele huishouden ook meer tijd dan nu. Tenminste zo verging het mij wel. Na verloop van tijd wen je er aan en gaat alles veel makkelijker en sneller.
En het hoeft ook allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Wil je wat ideeën? Lees dan mijn blogartikel ‘Koolhydraatarme lunch op het werk? 5 makkelijke en lekkere recept-ideeen!’.
5. Je moet koken
Kant en klaar producten passen niet in een koolhydraatarme levensstijl. Je kunt dus bijvoorbeeld niet even een kant en klare saus uit de supermarkt gebruiken. Je zult je eigen saus moeten maken. Ook dit moet je leren en kost in het begin tijd. Maar als je eenmaal een aantal favorieten hebt, word je hier handig in en heb je het in een handomdraai klaar. Zoals met alles: oefening baart kunst!
6. Afkicken van je suikerverslaving
Ondanks dat we het soms helemaal niet door hebben, zijn de meeste mensen verslaafd aan suiker. In veel producten die we eten zit suiker, kijk maar eens op de verpakkingen. Dit is een hele hardnekkige verslaving die al jarenlang aanwezig is. En het vergt echt doorzettingsvermogen om hier vanaf te komen.
Een groot hulpmiddel hierbij is om te zorgen dat je geen honger ervaart. In mijn blogartikel ‘Koolhydraatarme tussendoortjes?’ Vind je 14 makkelijke koolhydraatarme snacks die ideaal zijn om je honger te stillen.
Vooroordelen
Op internet zijn ook een hoop vooroordelen te vinden over een koolhydraatarm dieet. In mijn blogartikel ‘Is een koolhydraatarm dieet gezond?’ Behandel ik deze vooroordelen.
Nadelen vs voordelen van een koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet vraagt veel aanpassing van je zelf. Wil je het echt goed doen, moet je er helemaal achter staan en er echt voor gaan. Doorzetten dus, maar is dat niet met alles wat je goed wilt doen?
Deze nadelen vind ik echt niet opwegen tegen de voordelen van een koolhydraatarm dieet:
- Afvallen zonder jojo-en.
- Minder kans op hart en vaatziekten.
- Voorkomt een hoge bloeddruk.
- Goede resultaten bij diabetes type 2.
- Meer energie.