Koolhydraatbeperkt dieet: Hoeveel koolhydraten per dag?

Een koolhydraatbeperkt dieet is een minder strenge variant op het koolhydraatarme dieet. Maar hoeveel koolhydraten mag je bij een koolhydraatbeperkt dieet eten per dag? Dit is helaas niet exact te zeggen, het is voor iedereen anders. We zijn allemaal anders, de één wordt snel dik van koolhydraten en de ander kan meer koolhydraten eten zonder dik te worden. In dit artikel vertel ik je hoe dit zit en geef ik een richtlijn voor de hoeveelheid koolhydraten.

Hoeveel koolhydraten per dag bij een koolhydraatbeperkt dieet?

Verschil in lichaamstype

We zijn niet allemaal gelijk. De één is lang en slank, de ander heeft een voller lichaam. Er zijn verschillende manieren om lichaamstypen onder te verdelen. Het meest bekend is de verdeling in appelvorm, peervorm en de zandloper. Minder bekend zijn de lichaamstypen ectomorf, mesomorf en endomorf. En dan heb je tenslotte ook nog de verdeling in koolhydraatverteerder, het mengtype en de eiwitverteerder.

ectomorf hoeveel koolhydraten koolhydraatbeperkt dieet

Ectomorf

De ectomorf wordt ook wel de slanke mens genoemd, ze hebben een tengere bouw. Deze mensen hebben en ontwikkelen weinig vetmassa en kunnen daardoor veel eten zonder aan te komen. 

Dit zijn de koolhydraatverteerders, ze kunnen meer koolhydraten eten zonder daar hinder van te ondervinden.

Mesomorf, hoeveel koolhydraten koolhydraatbeperkt dieet

Mesomorf

De mesomorfen zijn de gespierdere mensen. Ze zijn van nature al enigszins gespierd, hun lichaamsbouw zit tussen ectomorf en endomorf in. Dit type mens heeft van nature ook weinig vetmassa, maar komt wel vrij makkelijk aan. Maar heeft wel het voordeel dat afvallen ook weer relatief makkelijk gaat.

Dit is het mengtype en zit tussen de koolhydraatverteerder en eiwitverteerder in.

Endomorf, hoeveel koolhydraten koolhydraatbeperkt dieet

Endomorf

De endomorf wordt ook wel de corpulente mens genoemd. Deze mensen hebben een wat voller lichaam en een hoger vetpercentage. Mensen met dit lichaamstype komen makkelijker aan en hebben meer moeite om af te vallen.

Dit zijn de eiwitverteerders. Genetisch lijken deze mensen het meeste op de jagers-verzamelaars uit de oertijd. Ze worden dik van het eten van te veel koolhydraten en hebben vaak last van een gevoelige bloedsuikerverhouding.

Hoeveel koolhydraten?

Hoeveel koolhydraten je bij een koolhydraatbeperkt dieet kan eten is dus van persoon tot persoon verschillend. Als je weet wat voor type je bent, kun je makkelijker een uitgangspunt voor de hoeveelheid koolhydraten nemen. Van daar uit kijk je wat voor jou werkt en kun je eventueel naar boven of beneden bijstellen. 

Als uitgangspunt neem je tussen de 100 en 150 koolhydraten per dag. Ben je een koolhydraatverteerder start je met 150 koolhydraten, ben je een eiwitverteerder begin je met 100 koolhydraten.

Doelstelling

Wel belangrijk om je doelstelling voor ogen te houden. Wil je afvallen? Dan kun je beter beginnen met een koolhydraatarm dieet in plaats van een koolhydraatbeperkt dieet (tussen de 50 en 100 koolhydraten per dag).

Het koolhydraatbeperkte dieet is prima als je op een gezond gewicht wilt blijven of je goede gezondheid wilt behouden. Zorg wel dat je ten alle tijden ook voldoende beweging hebt en dat je bij welke vorm dan ook, focust op de langzame koolhydraten!

In mijn artikel over koolhydraatarme producten vind je een compleet overzicht van alle producten met gezonde, langzame koolhydraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *