Beide vormen gaan om het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten in je voeding. Het verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt zit hem in de hoeveelheid koolhydraten die je nog eet. Let op! Je eet dus nog wel koolhydraten. Ons lichaam kan niet zonder koolhydraten en bovendien zou je dan bijna niks meer kunnen eten. Want koolhydraten zitten ook in groente en fruit. Bij beide eetpatronen ligt de focus op de langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten vermijd je zoveel mogelijk.
Wil je meer weten over langzame en snelle koolhydraten? Lees dan mijn blogartikel.
Koolhydraatarm
De hoeveelheid koolhydraten bij een koolhydraatarm dieet ligt tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag. Deze richtlijn is uitgangspunt om op een gezonde manier af te vallen of je gezondheid te verbeteren. De basis van een koolhydraatarm dieet zijn groente, vlees, vis, eieren, noten, zaden en fruit.
Koolhydraatbeperkt
Bij een koolhydraatbeperkt dieet ligt de hoeveelheid koolhydraten wat hoger dan bij een koolhydraatarm dieet. Bij dit eetpatroon geldt als richtlijn tussen de 100 en 150 gram koolhydraten per dag. Deze hoeveelheid is prima als je op een gezond gewicht wilt blijven of je goede gezondheid wilt behouden, mits je voldoende beweging hebt.
Wat moet ik kiezen?
Er zit dus een verschil in de hoeveelheid koolhydraten bij een koolhydraatarm en een koolhydraatbeperkt eetpatroon. Maar welke vorm kan je het beste kiezen? Dat is afhankelijk van je doelstelling: wil je afvallen of wil je op een gezond gewicht blijven?
Daarnaast is het gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Als je bijvoorbeeld veel of intensief sport heb je meer koolhydraten nodig.
Gezond en fit lichaam
Welke keuze je ook maakt: koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt, het is altijd de juiste! Ook met de koolhydraatbeperkte variant zet je al een grote stap voorwaarts naar een gezond en fit lichaam.
De meeste mensen eten veel te veel koolhydraten en dan vaak ook nog de snelle koolhydraten. Deze zijn er de grootste veroorzaker van dat we de laatste 30 jaar gemiddeld dikker zijn geworden. Dus als je er zo wie zo al voor kiest om minder koolhydraten te gaan eten, heb je al een hoop gewonnen!