Wat is een koolhydraatbeperkt dieet?

Een koolhydraatbeperkt dieet is een variant op een koolhydraatarm dieet. Net als bij een koolhydraatarm dieet eet je weinig koolhydraten. Alleen de verhouding koolhydraten is meer dan bij een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatbeperkt dieet, salade

Vetverbranding

Ook bij dit dieet eet je alleen de langzame koolhydraten, de snelle koolhydraten schrappen we uit het menu. Op deze manier schakelt je lichaam over naar vetverbranding. Eerst verbruikt het lichaam de koolhydraatreserves (glycogeen), daarna gaat het over naar de verbranding van het opgeslagen vet en gaat het zijn energie halen uit de gezonde vetten en eiwitten die je eet.

Wanneer een koolhydraat beperkt dieet?

Wanneer kies je voor een koolhydraatbeperkt dieet? Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur: als je een echte koolhydratenfan bent, zou je er voor kunnen kiezen om langzaam af te bouwen en eerst een koolhydraatbeperkt dieet te volgen. En als je hier aan gewend bent alsnog over te stappen naar een koolhydraatarm dieet.

Maar je kunt het ook andersom doen: eerst afvallen met koolhydraatarm eten en vervolgens, als je op een gezond gewicht bent, overstappen naar een koolhydraatbeperkte variant.

Je keuze is dus heel erg persoonlijk, doe hierin wat voor jou goed voelt. Ook met de koolhydraatbeperkte variant zet je al een grote stap voorwaarts naar een gezond en fit lichaam.

Hoeveel koolhydraten bij een koolhydraatbeperkt dieet?

Bij een koolhydraatbeperkt dieet ligt de hoeveelheid koolhydraten die je eet hoger dan bij de koolhydraatarme variant. Hoeveel koolhydraten per dag is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld hoeveel je beweegt. Maar als leidraad kun je ongeveer van de volgende verhouding aan voedingsstoffen uitgaan:

  • 30% koolhydraten
  • 40% eiwitten
  • 30% vetten

30% koolhydraten betekent ongeveer 150 gram per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *