Wat is het Paleo Dieet?

Het paleo dieet is gebaseerd op de voeding uit de oertijd, het wordt ook wel paleolithische voeding of oervoeding genoemd. Sinds de oertijd zijn onze genen nog maar weinig veranderd en daardoor past voeding uit de oertijd nog steeds goed bij ons lichaam.

Wat is het paleo dieet

Paleo dieet of leefstijl

Bij een dieet denken veel mensen aan een tijdelijk ‘iets’, maar bij paleo hebben we het echt over een leefstijl. Voor het grootste gedeelte gaat het om de voeding, maar ook beweging en stress-reductie zijn belangrijke pijlers van een paleo leefstijl.

Sinds de oertijd is er veel in onze leefstijl veranderd. Veel zaken ten goede, maar ook een aantal zaken die een nadelige invloed hebben onze gezondheid. We zijn totaal anders gaan eten, de fysieke arbeid is afgenomen, waardoor we veel minder beweging hebben en de stress is fors toegenomen.

Voeding

In de oertijd at de mens wat de natuur te bieden had. We verzamelden voornamelijk ons voedsel en af en toe trokken we er op uit om te jagen. Suikers, zuivelproducten, granen, kunstmatige toevoegingen en dergelijke waren er niet. Onze huidige voeding bestaat voor het grootste gedeelte hieruit.

Als je bedenkt dat onze spijsvertering nog op dezelfde manier werkt als in de oertijd, is het niet zo gek dat we tegenwoordig steeds meer last hebben van allerlei kwaaltjes, (chronische) klachten en overgewicht. Ons lichaam is gewoon niet gemaakt voor ons huidige voedingspatroon.

Voor veel mensen zal het in eerste instantie drastisch in de oren klinken. Maar natuurlijk is het zo dat het niet altijd mogelijk is (volledig) volgens het paleo dieet te eten. Probeer in je dagelijkse voeding ongeveer 85% oervoeding te eten en de resterende 15% in te vullen zoals je zelf wilt.

Beweging

In de oertijd waren er geen koelkasten en winkels. Voordat je iets te eten had, moest je dat eerst verzamelen of jagen. Het verzamelen van voedsel en het jagen was een noodzaak om te overleven en maakte een groot deel uit van de dagbesteding.

Tegenwoordig hoeven we maar weinig te bewegen om aan voeding te kopen. Je loopt naar de koelkast of je stapt in de auto om het bij de supermarkt te kopen. Daarnaast hebben veel van ons een zittend beroep, dus er zijn nog maar weinig impulsen om in beweging te komen. Maar ons lichaam is wel degelijk ingesteld op bewegen. 

Stress

In de oertijd kende de mens alleen acute, kortdurende stress, als bijvoorbeeld een wild beest het op ons gemunt had. Onze huidige leefstijl levert ons lichaam verschillende soorten van stress op. Niet alleen chronische stress door een hoge werkdruk, maar een gebrek aan beweging levert ons lichaam ook stress op. Bedenk maar eens: nadat je gesport of alleen al gewandeld hebt, voel je je meestal heerlijk. Daarnaast levert de grote hoeveelheid geraffineerde voeding die we tegenwoordig eten ook stress voor ons lichaam op.

Het paleo dieet voor een gezond en fit lijf!

Met het paleo dieet ga je terug naar de basis. Je eet voeding die echt bij ons lichaam past:

  • Groente
  • Fruit
  • Eieren
  • Noten en zaden
  • Vis
  • Vlees

Door het eten van oervoeding zul je je energieker voelen, je houdt energie over. En deze energie kan je lichaam gebruiken om stressfactoren beter aan te kunnen. En je zult merken dat je steeds meer de behoefte krijgt om meer te gaan bewegen. Kortom: je lichaam gaat zich weer gezond voelen. Met als bijkomend resultaat dat je weer een gezond gewicht bereikt.

Leestip:

2 reacties op “Wat is het Paleo Dieet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *