Waarom hebben we koolhydraten nodig?

Waarom koolhydraten nodig, links boven

Koolhydraten geven ons lichaam energie en zonder energie kan ons lichaam niet werken. Energie kun je ook halen uit vetten en eiwitten. Maar je hebt ook koolhydraten nodig, je hersenen kunnen zelfs niet zonder! Als je geen koolhydraten meer zou eten kan je vermogen om te denken, te leren en te onthouden afnemen. Dus schrap nooit alle koolhydraten uit je voedingspatroon!

Minder koolhydraten?

Vandaag de dag eten de meeste mensen iedere dag brood, rijst, pasta of aardappelen en vaak ook zoetigheid, verder drinken de meeste mensen regelmatig vruchtensappen en frisdranken. Het komt regelmatig voor dat van de totale hoeveelheid calorieën die we per dag eten, voor meer dan 60% uit zetmeel en suiker bestaat. En dat is veel te veel.

Ook als je de zoetigheid, met zijn lege calorieën, zou laten staan, kan het nog zo zijn dat je te veel koolhydraten eet, doordat we vaak brood, pasta, rijst of aardappelen eten. Een gezond percentage ligt tussen de 20% en 40% van de totale hoeveelheid calorieën.

Geen geraffineerde en snelle koolhydraten!

Bij je koolhydraatinname is het belangrijk om er op te letten dat je de geraffineerde en snelle koolhydraten laat staan. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose en veel glucose zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Waardoor je lichaam veel insuline nodig heeft om de bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen.

Door grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel ga je je moe voelen en krijg je (meer) trek in zoetigheid. Met als gevolg dat je meer koolhydraten eet dan je nodig hebt en alles wat je lichaam niet nodig heeft zet hij om in vet. 

Verder zijn verhoogde bloedsuikerspiegels niet gezond voor je bloedvaten

Wel gezonde, langzame koolhydraten!

De natuurlijke koolhydraten die ongeraffineerd zijn, als groente, noten en fruit, bevatten langzame koolhydraten. Deze koolhydraten helpen het lichaam bij de verwerking, doordat ze van nature verschillende vitaminen en mineralen bevatten die het lichaam nodig heeft bij de verwerking van koolhydraten. Ook voorkomen deze koolhydraten grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

En verder bevat voedsel met langzame koolhydraten meestal veel vezels. Vezels helpen je maag en darmen goed te functioneren en geven bovendien een gevoel van verzadiging. Waardoor je niet te veel eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *