KitchenAid staafmixer (5KHB2571) review

De Rolls-Royce onder de staafmixers!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Deze KitchenAid staafmixer heb ik zelf gekocht, deze review bevat mijn eigen eerlijke mening. Ik ben op geen enkele manier beïnvloed.

KitchenAid staafmixer review

Een goede staafmixer is onmisbaar in de keuken! Toen een aantal weken geleden mijn staafmixer kapot ging, startte ik een uitgebreide zoektocht op internet naar een waardige opvolger. Er zijn zoveel staafmixers, in alle soorten, maten en prijsklassen. Na veel vergelijken is het de Staafmixerset RVS van KitchenAid (Type 5KHB2571ESX) geworden. Het is een hele investering, maar hij maakt zijn verwachtingen meer dan waar!

In deze uitgebreide en eerlijke review vertel ik je waarom ik de investering van € 159,99 voor deze KitchenAid staafmixer echt waard vind.

Het merk KitchenAid

KitchenAid is geen onbekende in de keukenwereld. Ze hebben een breed assortiment aan keukenapparatuur, van staafmixer tot afwasmachines. De keukenapparatuur wordt gebruikt door zowel de hobbykok als de expert, dat zegt wel iets over de kwaliteit en de resultaten die je bereikt met hun producten.

“KitchenAid is al bijna een eeuw lang ‘Serious About Food’ en de producten van het merk vormen de perfecte combinatie van professionele prestaties, ambachtelijke kwaliteit en iconisch design.”

Alle apparaten zijn geïnspireerd, ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met professionele chefs. Dit levert kwalitatief hoogstaande, stijlvolle en optimaal presterende apparaten op.

Wat krijg je?

Deze staafmixerset wordt standaard geleverd met een aantal accessoires, die netjes opgeborgen zijn in een luxe opbergkoffer. Alleen de koffer is al een lust voor het oog en ook nog eens heel praktisch: nooit meer zoeken naar los slingerende accessoires in mijn keukenla. Een klein minpuntje: als de messen met de mesbeschermer in de koffer zitten, kan je niet zien welk mes het is. Dus als je ze niet op een vaste plek in de koffer doet, weet je niet welk mes je pakt.

Accessoires

De volgende accessoires worden meegeleverd:

 • RVS mixstaaf met een lengte van 20 cm. 
 • RVS misstaaf met een lengte van 33 cm, ideaal voor grote diepe soeppannen.
 • S-vormig mes, te gebruiken voor pureren, mengen en crushen: ideaal voor bijvoorbeeld smoothies, soepen, sauzen, babyvoeding of gecrushed ijs.
 • Stervormig mes, te gebruiken voor raspen en malen: dit mes gebruik je bijvoorbeeld voor het fijnhakken/raspen van fruit of het malen van bereid vlees
 • Opschuimer/klopper, te gebruiken voor opschuimen en mixen: bijvoorbeeld voor het opschuiven van melk voor een cappuccino of het mixen van allerlei soorten beslag.
 • Panbeschermer, deze klik je op de verwisselbare messen om je pannen te beschermen tijdens het gebruik van de staafmixer: geen krassen meer!
 • 3 Mesbeschermers, deze klik je op de verwisselbare messen om ze te beschermen als je ze niet in gebruik hebt.
 • Draadgarde, ideaal voor het kloppen van bijvoorbeeld eiwitten, mayonaise of slagroom.
 • Hakselhulpstuk, deze bestaat uit een kom met antislip-ring aan de onderzijde, een mes en een adapter waar de staafmixer op bevestigd wordt. Deze accessoire is ideaal voor het fijnhakken van bijvoorbeeld kruiden, groenten, uien, noten en parmezaanse kaas.
 • Mengbeker/Maatbeker (BPA-vrij) van 1 liter, met een antislip-ring aan de onderzijde en antispatdeksel, bovendien zit in de deksel ook nog een klein maatschaaltje.
Accessoires KitchenAid staafmixer

Netsnoer

Wat ik heel fijn vind is dat het netsnoer een lengte heeft van 1,5 meter. Nu hoef ik geen hete pannen meer te verplaatsen, ik heb genoeg lengte om met de staafmixer bij mijn kookplaat te komen. En er zit een siliconenband bij waarmee het snoer weer netjes en makkelijk opgeborgen kan worden.

Vermogen

Deze staafmixer van KitchenAid heeft een gelijkstroommotor van 180 Watt. Dit zorgt ervoor dat hij veel stiller is, zeker dan mijn oude staafmixer. En volgens KitchenAid zorgt het ook voor een lange levensduur, maar daar kan ik nog geen oordeel over geven, aangezien ik deze nog maar een paar weken heb. Er zijn genoeg staafmixers met meer vermogen, maar ondanks het lagere vermogen is hij krachtig en geeft snel een goed en mooi resultaat!

Bediening

Je schakelt de staafmixer in door de aan/uit-knop ingedrukt te houden, zodra je de knop loslaat stopt de staafmixer. Omdat de staafmixer zo krachtig is en daardoor snel klaar is met zijn werk, heb ik er geen enkele moeite mee om de knop ingedrukt te houden. 

Bovenop zit een draaiknop waarmee je de snelheid op 5 standen kan instellen. Deze draaiknop werkt prima en het is fijn dat je de snelheid kan aanpassen aan datgene wat je pureert, mixt of hakt.

Materiaal

De motorbehuizing van de staafmixer is van metaal en voorzien van een comfortabele, slipvrije grip. Ondanks dat dit gedeelte van metaal is, vind ik het niet te zwaar of minder handzaam. Ik vind het erg prettig dat je voelt dat je kwaliteit in je handen hebt.

De 2 mixstaven en 3 verwisselbare messen zijn van RVS. Dit vind ik een pluspunt, want mijn oude staafmixer van (wit) kunststof was aardig verkleurd door onder andere tomatensoep. De draadgarde zelf is ook van RVS maar het gedeelte waarmee je hem bevestigd aan de motorbehuizing is van kunststof. Persoonlijk vind ik dit jammer.

Werkt het?

Dankzij de vele accessoires is deze KitchenAid Staafmixerset méér dan een staafmixer, het is een kleine keukenmachine. Nu ik deze beauty in huis het gebruik ik mijn keukenmachine veel minder. En aangezien ik die in een keukenkastje heb staan, scheelt het mij een hoop in- en uitruimen.

Gebruik

De accessoires zijn makkelijk in elkaar te zetten en te bevestigen aan de motorbehuizing. Alles werkt met een soepel draai-en-klik-systeem. Op de mixstaven en messen staan pijltjes die aangeven hoe je ze in elkaar moet draaien, werkt super makkelijk. Op de draadgarde staan deze pijltjes niet en je draait deze de andere kant op vast (linksom, in plaats van rechtsom zoals de rest). Waarom dit is, is mij een raadsel. Het was logischer geweest als alles dezelfde kant op had gedraaid.

Wat ik een heel groot pluspunt vind is dat alles in de vaatwasser kan, op de motorbehuizing en adapter van het hakselhulpstuk na. Hierdoor pak ik de staafmixer nog vaker, alles kan uitklaar en de vaatwasser doet de rest. Bij mijn oude staafmixer uit één stuk vond ik het soms best lastig met schoonmaken, want je moest toch altijd opletten dat het netsnoer en stekker niet nat werden. 

Het enige minpuntje vind ik de antislipringen onder de mengbeker en het hakselhulpstuk. Deze hadden wat mij betreft wat breder mogen zijn. Op mijn aanrecht (natuursteen) schuiven beiden erg makkelijk. Nu houd ik de kom tijdens het mixen toch wel vast, dus het is niet een heel groot probleem, maar het is jammer. Op kunststof en hout schuiven ze trouwens minder.

De test!

Genoeg gepraat over alle eigenschappen, het is tijd voor de test. Mijn verwachtingen waren hoog en ik kon dan ook niet wachten om deze staafmixer te testen! 

Pureren en mengen

Allereerst het standaard werk zoals pureren en mengen. Binnen no-time had ik mijn geliefde tomatensoep gepureerd en dat maar op stand 2, dus nog vermogen genoeg over. Ik maak altijd een flinke pan, dus de lange mixstaaf was gelijk een uitkomst. 

Dan test 2: Mijn dochter is dol op appelmoes, ik dacht laat ik eens een snelle variant uitproberen. Ik heb een appel in 4-en gesneden en binnen een minuut had ik appelmoes van een verse appel. 

In tegenstelling tot wat in de gebruiksaanwijzing staat, gebruik ik het s-vormig mes ook voor het maken van mayonaise en niet de draadgarde. Het recept vind je in mijn blogartikel ‘Koolhydraatarme recepten voor het hele gezin‘.

Opschuimen

Melk opschuiven werkt ook fantastisch! Melk even verwarmen, opschuimer in de pan en binnen een handomdraai mooie schuim voor in de cappuccino. 

Opkloppen

Eiwitten opkloppen met de draadgarde is ook geen enkel probleem. Dit duurde iets langer, maar waren ook binnen 2 minuten stijf. Ik vond het geen enkel probleem of zwaar om de aan/uit-knop wat langer ingedrukt te houden, maar ik kan me voorstellen dat het voor mensen met kleinere handen wellicht wat lastiger is.

Hakken

Natuurlijk heb ik ook het hakselhulpstuk getest, dit is echt een positieve verrassing! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik uien sta te snijden, lopen er altijd dikke tranen over mijn wangen. Soms prikken mijn ogen zo erg dat ik weg moet lopen uit de keuken en pas later weer verder kan snijden. Dit is verleden tijd! Dit hakselhulpstuk is mijn grootste vriend! Uien pellen, erin en super snel heb ik gesnipperde uien. Oh, wat ben ik hier blij mee. En voor knoflook werkt het net zo goed en snel.

Als laatste heb ik het hakken van noten getest, ook noten hakt deze krachtpatser zonder problemen fijn.

Het hakselhulpstuk is, net als de onderdelen van de staafmixer, makkelijk in elkaar te zetten. Het mes plaats je los in de kom en vervolgens plaats je de adapter er op, deze klemt zich als het ware vast. En daarna plaats je eenvoudig de motorbehuizing er op.

Is deze staafmixer zijn prijs waard?

Kijkende naar wat je allemaal kan met deze staafmixerset van KitchenAid vind ik het zijn prijs van € 159,99 meer dan waard. De prijs-kwaliteit verhouding klopt gewoon. Natuurlijk heb je voor veel minder geld ook een staafmixer, maar dan heb je alleen een staafmixer, meestal van mindere kwaliteit en niet een kleine keukenmachine zoals je deze set wel kunt noemen. Verder vind ik het gebruiksgemak ook heel veel waard: alle onderdelen zijn makkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen en vaatwasmachine bestendig. 

Kortom: als je het geld hebt, is kwaliteit kopen echt meer dan de moeite waard!

De uitvoering die ik heb gekocht (RVS) is ook gelijk de duurste. Er zijn ook uitvoeringen waarbij de motorbehuizing van kunststof in verschillende kleuren is en die iets goedkoper zijn.

 • Rood: € 136,99
 • Onyx zwart: € 136,99
 • Amandelwit: € 141,00
Uitvoeringen KitchenAid staafmixers

KitchenAid staafmixer review en beoordelingen van anderen

Toen ik mijn zoektocht op internet begon naar een nieuwe staafmixer ben ik op zoek gegaan naar ervaringen van anderen met de staafmixer van KitchenAid. Om een zo compleet mogelijk beeld te hebben en een juiste keuze te kunnen maken.

Pluspunten

De meest gelezen positieve reacties zijn toch wel de kwaliteit, degelijk en robuust, de vele hulpstukken, het makkelijk in- en uitklaar halen, makkelijk schoon te houden, de mooie vormgeving, de praktische en mooie opbergkoffer en prettig qua geluidsniveau. Zoals je uit mijn review hebt kunnen lezen, kan ik deze positieve punten alleen maar bevestigen.

Minpunten

Toch heb ik ook minpunten kunnen vinden tussen alle beoordelingen die ik op internet heb gevonden. De meest genoemde is de prijs. Het is een hoop geld voor een staafmixer, maar dan heb je ook wel de Rolls-Royce onder de staafmixers! Een ander minpunt dat ik een aantal keer voorbij heb zie komen, is dat de maatbeker en het hakselhulpstuk niet in de koffer passen. Dit klopt inderdaad, maar eerlijk gezegd denk ik dat de koffer dan zo groot zou worden, dat hij niet meer in een keukenkastje zou passen. Nu neemt de koffer ook al enige plaats in, wat door sommige mensen ook als een minpunt wordt beschouwd. Zelf vind ik het juist prettig dat niet alles los rondslingert in mijn keukenla. 

Ook wordt het blijven indrukken van de aan/uit-knop soms genoemd, zelf vind ik dit geen enkel probleem. Maar zoals ik al eerder in deze review heb aangegeven, kan ik me voorstellen dat het voor mensen met kleinere handen wat lastiger kan zijn. Mijn handen zijn overigens niet overdreven groot.

Nog een nadeel dat ik heb gelezen is dat deze staafmixer zwaarder is dan de gemiddelde staafmixer. Het klopt inderdaad dat hij zwaarder in de hand ligt, maar ik persoonlijk ervaar dit niet als een nadeel. Ik vind het juist prettig dat je voelt dat je kwaliteit in je handen hebt. Maar hierover zijn de meningen dus verdeeld.

En een enkele keer heb ik gelezen dat de staafmixer niet sterk genoeg zou zijn en niet betrouwbaar. Ik, als hobbykok, heb deze staafmixer nog niet kunnen betrappen op iets wat hij niet goed zou aankunnen. Misschien dat een professional daar anders over denkt, maar KitchenAid geeft zelf aan dat hun apparatuur ook worden gebruikt door experts. Over zijn kracht en  betrouwbaarheid kan ik tot nu toe alleen maar positief zijn.

Mijn beoordeling over de Staafmixer van KitchenAid in het kort

Al met al ben ik dik tevreden over deze staafmixer. Hij maakt zijn verwachtingen meer dan waar! Het is een degelijke, robuuste, krachtige staafmixer, met veel mogelijkheden en die er ook nog eens stijlvol uitziet. Voor mij echt een aanwinst en een plezier om mee te werken. Hieronder vind je nog een samenvatting van mijn review over deze staafmixer van KitchenAid.

 • Kwaliteit

 • Degelijk en robuust

 • Veel accessoires, veel mogelijkheden

 • Makkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen

 • Vaatwasmachine bestendig, makkelijk schoon te maken

 • Handige opbergkoffer

 • Mooi design

 • Panbeschermer

 • Lang netsnoer (1,5 meter)

 • Regelbare snelheid (5 standen)

 • Door de mesbeschermer kan je niet zien welk mes je uit de opbergkoffer pakt

 • Antislip ringen van de mengkom en hakselhulpstuk functioneren niet op een natuurstenen aanrechtblad

 • Voor sommige mensen kan de aan/uit-knop wellicht lastig zijn

 • Jammer dat de bovenzijde van de draadgarde van kunststof is

 • Prijs, al vind ik dat de prijs-kwaliteitverhouding gewoon klopt

Ga jij ook voor kwaliteit met een grote K?

Ben jij net als ik een hobbykok en is een goede staafmixer voor jou ook onmisbaar in de keuken? En zoek je een degelijke en krachtige staafmixer, met veel mogelijkheden en een stijlvol design? Dan mag de staafmixer van KitchenAid niet ontbreken in jouw keuken!

KitchenAid Staafmixer

Een degelijke en krachtige staafmixer, met veel mogelijkheden en een stijlvol design.

Vind alle designs van de KitchenAid staafmixer hier

Door de huidige COVID-19 (Corona) crisis zijn er op veel plaatsen leveringsproblemen. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige producten tijdelijk niet leverbaar zijn of een lange levertijd hebben. Hier heb ik geen invloed op en ik hoop dat alles snel weer goed leverbaar is.

4 reacties op “KitchenAid staafmixer (5KHB2571) review

 1. Helaas heeft de kunststoffen koppeling (motor/machinekamer bovenzijde)van de 20 mixstaaf het al relatief snel begeven.De vertanding) is ondanks zorgvuldig gebruik (lees: geen krachtuitoefening in verticaal vlak) geheel afgesleten.Gebruik daarom nu de bijgeleverde lange mix staaf/as.Het betref de koppeling van staaf as naar motorgedeelte.Kan nergens vinden of dit onderdeel reparabel of vervangbaar is.Jammer en teleurstellend dat dit cruciale onderdeel voor de betaalde prijs niet in duurzaam metaal is uitgevoerd.Amerikaanse reputatie met helaas toch Made in China kwaliteit!

  1. Hoi Roland,

   Wat naar om te horen! Ik heb deze staafmixer al bijna 2 jaar en tot nu toe geen enkele problemen ondervonden. Alles sluit nog perfect aan en er is nog geen spoor van slijtage te vinden, ondanks veelvuldig gebruik. Als het al zo snel is, zou ik zeker terug gaan naar de winkel waar je hem gekocht hebt. Dan moet het haast wel onder de garantie vallen, het klinkt mij als pech in de oren. Ik hoop dat het snel wordt opgelost en dat je gewoon weer alle onderdelen van de staafmixer kan gebruiken!
   Hartelijke groet,
   Andrea

 2. Bij mij is toevallig de 20 mixstaaf ook versleten. Nu gebruiken wij de staafmixer ook heel vaak (meerdere keren per week). En aangezien het wel een hele sterke en handige hulp is ben ik van plan nieuwe onderdelen te kopen indien mogelijk.

  1. Hey Jeroen, had je de staafmixer al lang? Ik gebruik hem ook meerdere keren per week, maar nog geen enkel probleem. Maar ik weet nu al dat mocht de misstaaf ook versleten zijn, komt er bij mij ook een nieuwe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *