Is een koolhydraatarm dieet de oplossing voor mensen met diabetes type 2?

Lees hoe je makkelijk aan 2 van de 3 adviezen voor mensen met diabetes type 2 kunt voldoen!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Koolhydraatarm dieet diabetes type 2, links boven

Vaak wordt gezegd dat een koolhydraatarm dieet heel geschikt is voor mensen met diabetes type 2. Klopt dit? En zo ja, waarom? 

Ik dit artikel vertel ik je alles over een koolhydraatarm dieet, diabetes type 2, de gevaren van diabetes en welk voordeel een koolhydraatarm dieet nog meer heeft.

De Diabetes Revolutie

Diabetes type 2 is het eindstadium van een verstoord proces waar bijna iedere Nederlander in meer of mindere mate last van heeft.

In deze online training laat drs. Richard de Leth zien hoe je in korte tijd concrete stappen zet om jouw hormonen, energie en gezondheid te herstellen.

Ik ga aan de slag met de diabetes revolutie

Wat is diabetes?

Als je diabetes hebt, heb je een te kort aan insuline, meestal in combinatie met een insulineresistentie. In beide gevallen stijgt de glucosewaarde in het bloed. In feite is het dus een stofwisselingsziekte. Glucose is een vorm van suiker, daarom wordt er ook wel gesproken over suikerziekte. 

De belangrijkste vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 vernietigd je afweersysteem de cellen die insuline aanmaken in je alvleesklier. In een normale, gezonde situatie ruimte je afweersysteem alleen ziekten op. Dit type suikerziekte begint vaak vrij accuut en al op jonge leeftijd. Ongeveer 10% van de mensen met diabetes heeft type 1. 

Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag hun bloedsuiker meten en insuline spuiten of een pompje dragen. Bij alles wat je eet moet je bekijken hoeveel insuline er voor nodig is.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 komt veruit het meeste voor, ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft type 2. Bij dit type wordt bij een grotere behoefte aan insuline te weinig insuline afgegeven. Daarnaast reageert het lichaam niet meer goed op de insuline, er is sprake van een insulineresistentie.

Diabetes type 2 ontstaat meestal geleidelijk, zonder veel klachten, voornamelijk bij mensen boven de 40 jaar. Maar tegenwoordig komt het ook steeds meer voor bij jongere mensen, met name door de toename van overgewicht

Mensen met dit type krijgen meestal het advies hun voeding aan te passen, af te vallen en meer te bewegen. Eventueel aangevuld met medicijnen en in enkele gevallen moet men ook insuline spuiten.

Bloedsuikerspiegel

Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Vervolgens wordt de glucose opgenomen in het bloed en stijgt onze bloedsuikerspiegel. Op dat moment geven de hersenen een seintje naar de alvleesklier om het hormon insuline aan te maken. Insuline stabiliseert de bloedsuikerspiegel en zorgt voor het transport van de glucose naar onze hersenen, lever en spieren. 

Voedingsmiddelen met geraffineerde, snelle koolhydraten (zoals vruchtensappen, ontbijtkoek, pasta) zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Vervolgens is er veel insuline nodig om de bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen.

Producten met langzame koolhydraten (zoals groente, noten, spelt producten) geven niet zo’n snelle stijging en voorkomen daarmee grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Gevaren van een te hoge bloedsuikerspiegel

Een te hoge bloedsuikerspiegel is niet zonder risico, na verloop van tijd kunnen onder andere de volgende complicaties optreden:

  • Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe, doordat hart- en bloedvaten dikker en stugger worden.
  • Er kan zenuwschade ontstaan, dit kan problemen veroorzaken in de werking van de hersenen, hartritme en maag- en darmbewegingen.
  • Een grote kans op oogproblemen, door aantasting van de kleine bloedvaatjes in de ogen.
  • Veel mensen krijgen voetproblemen, door een verminderde doorbloeding van je benen en voeten krijgt je minder gevoel in je voeten.
  • Het afweersysteem kan minder goed werken.

Het is dus heel belangrijk om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dit kun je doen met medicijnen, maar je kunt zelf ook heel veel doen. Met als gevolg dat je misschien geen medicijnen meer nodig hebt! 

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet eet je zo min mogelijk snelle en bewerkte koolhydraten. Die zijn de veroorzaker van een snelle stijging van bloedsuikerspiegel.

Daarvoor in de plaats eet je ongeraffineerde en langzame koolhydraten, op deze manier heeft je lichaam veel minder insuline nodig om je bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen.

Koolhydraatarm dieet en diabetes type 2

Een koolhydraatarm dieet zorgt dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit heeft voor iedereen een positief effect op zijn gezondheid, ook mensen met diabetes type 2 zijn hierbij gebaat.  

Ook de wetenschap raakt langzaam overtuigd van de goede resultaten die behaald worden met een koolhydraatarm dieet bij diabetes type 2. Veel mensen die diabetes type 2 hebben en een koolhydraatarm dieet volgen, kunnen hun medicijngebruik verminderen en kunnen soms zelfs helemaal zonder! 

Als je diabetes type 2 hebt en je wilt beginnen met een koolhydraatarm dieet, bespreek dit altijd eerst met je arts.

Nog meer voordelen!

Een ander groot voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je makkelijk kunt afvallen en op gewicht blijft. Bij een koolhydraatarm dieet gaat je lichaam zijn energie halen uit vetverbranding in plaats van uit koolhydraten. Hierdoor wordt je vetreserve niet meer aangevuld, maar verbrand en val je af. Wil je hierover meer weten? Lees mijn artikel over Afvallen met Koolhydraatarm eten.

Met een koolhydraatarme levensstijl heb je dus gelijk al voldaan aan 2 van de adviezen die mensen met diabetes type 2 meestal krijgen: voeding aanpassen en afvallen. Blijft er nog maar 1 advies over: ga meer bewegen. Je hoeft echt niet fanatiek te gaan sporten, maar ga iedere dag eens een stukje wandelen of neem wat vaker de fiets of trap. Je zult zien dat je je hierdoor veel beter gaat voelen!

Wil jij het heft ook in eigen hand nemen?

Heb jij Diabetes type 2 of het voorstadium van insulinegevoeligheid? Weet dan dat jij normaal bent in een abnormale omgeving. Het is geen individueel probleem, het is vooral een maatschappelijk probleem. Onze Westerse maatschappij verleidt ons continu om de verkeerde keuze te maken op het gebied van voeding, beweging en ontspanning.

En dit leidt tot verstoringen in jouw stofwisseling. Het is dus geen ziekte, maar een functionele stoornis veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

De oplossing ligt wel in jouw handen: een ander – zelfs een arts niet – kan jou niet beter maken als je zelf niet in actie komt. Met een gezonde leefstijl kun je de verstoring in de stofwisseling weer herstellen, dus jezelf beter maken. Vernieuwde gezondheid is het gevolg. Dit online programma van drs. Richard de Leth maakt de stap van misleiding naar leiding.

De Diabetes Revolutie

Diabetes type 2 is het eindstadium van een verstoord proces waar bijna iedere Nederlander in meer of mindere mate last van heeft.

In deze online training laat drs. Richard de Leth zien hoe je in korte tijd concrete stappen zet om jouw hormonen, energie en gezondheid te herstellen.

Ik ga aan de slag met de diabetes revolutie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *