Je hebt gehoord over afvallen met een koolhydraatarm dieet, je hebt er informatie over opgezocht en bent begonnen. Na een tijdje raak je teleurgesteld: waarom werkt een koolhydraatarm dieet niet bij jou? Waarom vallen andere personen makkelijk af met een koolhydraatarm dieet en bij jou blijft de weegschaal stilstaan?
Ik heb een aantal tips voor je die je helpen bij het afvallen met koolhydraatarm eten.
Inhoudsopgave
1. De juiste mindset
Een koolhydraatarm dieet is eigenlijk niet het juiste woord, vind ik. Het is geen dieet dat je tijdelijk volgt om af te vallen en om daarna weer over te stappen naar je oude eetpatroon. Je gaat je eetpatroon veranderen, dus een koolhydraatarme levensstijl vind ik een betere benaming.
Zie het niet als straf, maar als een uitdaging om je eetpatroon ten goede te veranderen voor de lange termijn. Focus op wat je voelt: meer energie en een betere gezondheid. Dan komt het afvallen ook vanzelf.
2. Stel een reëel doel
Vaak willen mensen die gaan afvallen snel resultaat, het liefste zoveel mogelijk kilo’s in zo weinig mogelijk tijd. Het is voor de meeste mensen niet haalbaar om in bijvoorbeeld 12 weken 25 kg af te vallen en zeker niet als je dit op een gezonde manier wilt doen. En dan wordt er al snel gezegd: een koolhydraatarm dieet werkt niet.
Stel bijvoorbeeld als doel om in 1 jaar 25 kg af te vallen, dit komt neer op 0,5 kg per week. Dit doel is veel makkelijker haalbaar. Hoeveel verschil maakt het als je over een jaar 25 kg lichter bent en je dit gewichtsverlies ook nog vasthoudt!
Stel ook wel een reëel doel. Als je al bijna een gezond gewicht hebt, gaat het je niet lukken om 25 kg af te vallen. Toen ik begon met een koolhydraatarme levensstijl, deed ik dit om mijn partner te supporten. Hij startte hiermee om zijn oude energieniveau weer terug te krijgen. Ik viel af en hij niet. Ik had overgewicht en hij een gezond gewicht. Dus als je een gezond gewicht hebt, gaat het je echt niet lukken om af te vallen met een koolhydraatarme levensstijl.
3. Wees consequent
Ga niet smokkelen, neem niet af en toe brood of andere extraatjes. En als je een recept aanpast of een ander product gebruikt, kijk dan goed naar het verschil in koolhydraten. Door extraatjes of een aanpassing van een recept krijg je misschien meer koolhydraten binnen dan oorspronkelijk bedoeld was. Hierdoor kan je lichaam mogelijk niet goed overschakelen naar vetverbranding. Dus houd je aan de menu’s of zoek goed uit wat een goede vervanger kan zijn.
Lees ook eens mijn kennisbankartikel ‘Hoeveel koolhydraten mag je per dag?‘.
4. Kijk uit met koolhydraatarme gebakjes
Op internet vind je genoeg recepten voor ‘gezonde’ koolhydraatarme gebakjes. Kijk hiermee uit, er zitten vaak net zoveel calorieën in als in gewoon gebak.
Bij een koolhydraatarme levensstijl eet je veel minder suiker en natuurlijk heb je daar af en toe behoefte aan. Maar bedenk, dat ook in gedroogd fruit en honing suikers zitten. En als je die ‘gezonde’ gebakjes te veel eet dan werkt een koolhydraatarm dieet inderdaad niet, omdat je alsnog te veel calorieën binnen krijgt.
5. Tel calorieën
Als je niet afvalt of een tijdje stilstaat, houd dan een aantal dagen bij hoeveel calorieën je eet. Het kan zomaar zijn dat je ondanks dat je koolhydraatarm eet toch te veel calorieën eet. Vaak eten mensen bijvoorbeeld te veel noten, dit zijn gezonde vetten, maar te leveren ook veel calorieën. Vaak komt in een recept een handje noten voor: hoeveel is een handje? Weet dat dit maar 25 gram is, weeg het eens af. En iedere dag een klein beetje te veel calorieën zijn er in een week best wel veel. Dan kan het zo maar zijn dat het koolhydraatarme dieet voor jou niet werkt.
En heel belangrijk: stem je hoeveelheid voeding af op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Als je een kantoorbaan hebt en verder niet veel beweegt, dan heeft je lichaam veel minder voeding nodig dan een bouwvakker of iemand die iedere dag sport.
6. Maak een weekmenu
Neem één keer per week de te tijd om een weekmenu samen te stellen met een boodschappenlijst. Hoe je het went of keert een koolhydraatarme levensstijl neemt meer tijd in beslag dan het smeren van een boterham. Als je daar één keer per week even de tijd voor neemt, heb je daar de hele week profijt van en kom je in de supermarkt ook niet in de verleiding om ongezonde dingen te kopen.
Kies vooral in het begin voor makkelijke recepten en tussendoortjes. Het heeft even tijd nodig voordat deze levensstijl in je systeem zit. En als je wat meer ervaren bent, hebt nog tijd genoeg om dingen uit te proberen.
7. Denk in oplossingen
Denk bij een ingrediënt in een recept niet gelijk: dat lust ik niet. Denk in oplossingen! Misschien kun je het ingrediënt wat je niet lust vervangen door iets vergelijkbaars. Bij het zoeken naar een vervanger is het wel belangrijk dat je goed in de gaten houdt of je dan niet te veel koolhydraten binnen krijgt.
8. Ben je gezond?
Alleen een gezond lichaam kan afvallen. Slik je misschien medicijnen die het afvallen tegen werken (zoals bijvoorbeeld antidepressiva). De werking van je schildklier kan ook invloed uitoefenen op het afvallen. Maar ook een voedselintolerantie die je, ongemerkt, hebt kan van invloed zijn. Zelfs stress kan allerlei lichamelijke of psychische ongemakken veroorzaken die er toe kunnen leiden dat een koolhydraatarm dieet niet werkt bij jou. Luister goed naar je lichaam!
9. Heb geduld!
Raak niet geobsedeerd door de weegschaal, ga er niet iedere dag op staan. Focus op de extra energie die je krijgt en een betere gezondheid, het afvallen komt wel. En weet dat mannen sneller afvallen dan vrouwen. Helaas, die pech hebben wij vrouwen…. En boven de 40 gaat het afvallen ook langzamer door hormonale veranderingen. Maar je kunt nog steeds afvallen! Alleen, heb geduld!
Extra tips
- Eet gevarieerd, varieer iedere dag met het ontbijt, lunch en diner. Dit levert meer smaakplezier op.
- Gebruik kruiden en specerijen, dit zijn de smaakmakers in gerechten.
- Drink voldoende water, gemiddeld 1,5 liter per dag.
- Drink weinig tot geen koffie, neem hiervoor in de plaats kruidenthee.
- Beperk je alcoholconsumptie.
- Eet geen zoetstoffen en drink geen light dranken.
- Geniet van je maaltijd en neem er de tijd voor.
- Beweeg extra.
Hulp nodig?
Kun je naast deze tips nog wel wat extra hulp gebruiken? Dan is het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman iets voor jou! In het 50 dagen programma van Niels krijg je iedere week een nieuw weekmenu inclusief boodschappenlijst. Dus ben je geen tijd kwijt aan het bedenken en samenstellen van een gevarieerd weekmenu en krijg je alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen. Een ideale start of herstart van een koolhydraatarme levensstijl!
Hulp nodig bij het afvallen met een koolhydraatarm dieet?
Klik op de knop hieronder om naar het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman te gaan.