Koolhydraatarm drinken hoeft niet saai te zijn!

7 Tips voor lekkere drankjes!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Je bent begonnen met een koolhydraatarm dieet en bent nu op zoek naar tips voor koolhydraatarm drinken. Lees dan verder!

In dit artikel deel ik 7 tips voor koolhydraatarme drankjes. Maar eerst leg ik uit waarom het zo belangrijk is om je niet alleen te focussen op je eten, maar waarom het minstens net zo belangrijk is om koolhydraatarm te drinken.

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Via de tekst in de inhoudsopgave ga je direct naar het desbetreffende hoofdstuk.

Koolhydraatarm drinken is heel belangrijk!

De meeste mensen focussen zich alleen op het eten als ze beginnen met afvallen. Maar daarmee laten ze een hoop liggen. Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen ca. 25% van hun calorie-inname via drinken binnen krijgen? Daar is dus een hele winst te behalen!

Ongezond drinken

Naast dat veel (fris)dranken vaak veel calorieën en koolhydraten bevatten, zijn te vaak ook nog eens ongezond. Ze bevatten vaak geraffineerde koolhydraten en allerlei chemische toevoegingen. Ons lichaam is hier van nature niet op ingesteld en reageert daar (na verloop van tijd) op met kwaaltjes en klachten.

Dus het is niet alleen, als je wilt afvallen, belangrijk om op je drinken te letten.

Koolhydraatarm drinken

Nu denk je misschien dat koolhydraatarm drinken saai is. Maar ik ben van mening dat je er gewoon even aan moet wennen, net als met een hoop andere nieuwe dingen die je voor het eerst eet of doet. Het maakt onderdeel uit van een gezonde leefstijl en je zult er echt de voordelen van ondervinden. Dus ga er voor en drink je slank!

Water

Water is toch wel het meest logische drinken dat koolhydraatarm is. Daarnaast bevat het ook nog eens 0 kcal. Dus wil je afvallen dan kun je het beste water drinken. 

Maar water heeft nog meer voordelen:

 • Het vermindert je honger gevoel. Ten eerste omdat het gewoon je maag vult. Maar je lichaam verwart honger ook vaak met dorst. Dus voel je dat je trek hebt, drink eerst 2 glazen water en wacht even 15 minuten. Heb je geen honger meer, dan had je dus dorst. En weer een paar koolhydraten en calorieën bespaard!
 • Het helpt om afvalstoffen af te voeren. In ons lichaam ontstaan afvalstoffen onder andere door allerlei onnatuurlijke voedingsmiddelen (zoals onder andere kant-en-klaar producten, dieetrepen, light dranken), roken, alcohol en medicijnen. Maar als je aan het afvallen bent kunnen er ook afvalstoffen vrijkomen als je vet gaat afbreken. Afvalstoffen die niet worden afgevoerd, kunnen op den duur allerlei klachten veroorzaken. Door voldoende water te drinken worden deze afvalstoffen sneller en beter uit het lichaam afgevoerd.
 • Voldoende water zorgt voor een optimaal functionerend lichaam. Om lichaam bestaat voor ca. 60% uit water. Bij een afname van slechts 2% begint ons lichaam al uit te drogen en gaat ons lichaam minder goed functioneren. Zo kunnen er spijsverteringsproblemen ontstaan, maar ook een verlaagd energieniveau, nierproblemen, problemen met de bloedsomloop, afname van spiermassa en zelfs de kans op een depressie wordt groter.
Koolhydraatarm drinken: water met fruit

Water niet lekker?

Ik hoop dat ik je overtuigd heb, dat water echt het beste is wat je kunt drinken als je een koolhydraatarm dieet volgt. Trouwens ook als je dit niet volgt…

Maar wat nu als je water niet lekker vindt? 

Water drinken is even wennen, we hebben onze smaak ‘verpest’ met allerlei zoete frisdranken en vruchtensappen. Maar probeer eens een week alleen maar water (en thee) te drinken en je zult merken dat je het na deze week niet meer ‘vies’ vindt.

En natuurlijk is het ook wel eens lekker om een beetje af te wisselen en dat kan met water juist volop! Voeg eens wat schijfjes citroen, sinaasappel, munt, gember, vlierbloesem toe aan je water. Zo kan je oneindig variëren met fruit en kruiden.

Thee

Voor een andere smaak kan je ook heel goed thee drinken, met name kruidenthee, groene of witte thee. Drink zwarte thee niet te veel, maximaal 2 koppen per dag. Dit bevat namelijk theïne (cafeïne) en werkt stimulerend en vochtafdrijvend. In groene en witte thee zit ook theïne, maar in mindere mate. Wil je helemaal zonder, drink dan kruidenthee.

Er bestaan overigens ook oplos-theeën, deze zitten boordevol suikers. Dus deze theeën kun je beter vermijden.

Koffie

Koffie bevat, hoewel op de verpakking vaak 0 gram staan aangegeven, toch een kleine hoeveelheid koolhydraten. Een normaal kopje koffie bevat namelijk 0,8 gram koolhydraten. Ondanks deze lage hoeveelheid is het beter om koffie met mate te drinken, maximaal 2-3 kopjes per dag. Dit omdat koffie relatief veel cafeïne bevat, dit verschilt overigens per koffiesoort. Cafeïne vergroot de kans op onder andere rusteloosheid, slaapproblemen of hoofdpijn.

Bij 2-3 kopjes koffie heb ik het wel over zwarte koffie, de melk en suiker zul je echt achterwege moeten laten. Suiker spreekt voor zich, denk ik. Melk bevat lactose en dit is melksuiker.

Bouillon

Ik moet zeggen dat ik zelf eigenlijk nooit bouillon drink. Maar voor mensen die af en toe een oppepper nodig hebben, is bouillon zeker een goede oplossing. Hierbij wil ik wel de kanttekening maken om goed op de verpakkingen te lezen, er zijn namelijk veel oplos-bouillons die best veel zoetstoffen en andere chemische toevoegingen bevatten. 

Zelf probeer ik altijd zo natuurlijk mogelijk te eten en te drinken, want deze toevoegingen kunnen allerlei negatieve uitwerkingen op onze gezondheid hebben. Daarom kun je het beste de bouillon zelf maken. Wat overigens helemaal niet moeilijk is. Het kost alleen tijd om te trekken, maar veel werk is het niet.

Koolhydraatarm drinken: bouillon

Basisbouillon zelf maken

Een simpele basisbouillon maak je van vlees, vis of groente, dit snijd je in groven stukken en brengt het aan de kook met water en zout. En laat dit 3-4 uur trekken op laag vuur. 

Zet het op als je het avondeten aan het bereiden bent en als je ’s avonds naar bed gaat is het klaar. Je kunt het makkelijk in kleinere porties in de diepvries bewaren. Zo heb je altijd een voorraad in huis.

Ander koolhydraatarm drinken

Dan zijn er nog een aantal andere dranken die wel koolhydraatarm zijn, maar niet perse gezond. Vanwege allerlei chemische toevoegingen, waar ik geen voorstander van ben, zou ik ze zelf niet drinken. 

Suikervrije limonades

Normale aanmaaklimonades (siroop) bevatten veel suikers en passen dus niet in een koolhydraatarm dieet. Maar er zijn ook suikervrije limonades verkrijgbaar die wel te boek staan als koolhydraatarm drinken. Nogmaals ik ben er geen voorstander van. Maar wil je toch af en toe iets anders dan thee en water, lees dan goed de verpakking en kies degene met de minste additieven.

Zero frisdranken

Net als voor de suikervrije limonades geldt hiervoor hetzelfde. De gewone frisdranken zijn zo wie zo uit den boze bij een koolhydraatarm dieet. De Zero varianten bevatten dan wel geen koolhydraten, ze zitten wel boordevol chemische toevoegingen.

Hoe zit het met…?

Dan zijn er nog een aantal dranken waar mensen vaak vragen over hebben. Is het nu wel of niet gezond? Kan ik er wel af en toe een glaasje van drinken of niet?

Vruchtensappen

Fruit bevat fruitsuikers en zijn daardoor vrij hoog in koolhydraten. Ondanks dat het natuurlijke suikers zijn, zijn het toch gewoon vloeibare koolhydraten. Ook verse vruchtensappen geven flinke pieken in je bloedsuikerspiegel en dat wil je nu juist voorkomen. Vaak denken mensen dat vruchtensappen gezond zijn, maar in een flesje sinaasappelsap zitten zo’n 10 suikerklontjes! Dus door het drinken van vruchtensappen krijg je ongemerkt heel veel koolhydraten binnen.

Dan kan je beter een stuk fruit eten, daar zitten de vezels nog in. En die zorgen er voor dat de fruitsuikers minder snel worden opgenomen, waardoor je minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt. En bovendien bevat vers fruit zijn vitaminen en mineralen nog.

Plantaardige melk

Drink je graag melk in je koffie? Of gebruik je het door je ontbijtpap? Er zijn goede plantaardige melkvervangers die wel onder de noemer koolhydraatarm drinken vallen, zoals onder andere ongezoete amandelmelk of kokosmelk. Uit eigen ervaring weet ik dat deze ook heerlijk smaken door een ontbijtpap. En mijn partner zweert bij een lekkere cappuccino met kokosmelk uit een melkopschuimer (ik lust geen koffie, dus geen eigen ervaring).

Alcohol

Alcohol bevat relatief veel koolhydraten, likeur is echt uit den boze. Uitzonderingen daarop zijn sterke drank, zoals whiskey en rum. Dat geeft overigens geen vrijbrief om dit dan maar onbeperkt te drinken! Wees matig met alcohol, dat geldt altijd! Alcohol maakt ons losser, waardoor de kans groter wordt dat je de fout in gaat met bijvoorbeeld snacken. En bovendien krijgen we van alcohol vaak meer honger, dus dat is ook niet ideaal als je wilt afvallen.

Wijn

De hoeveelheid koolhydraten in wijn kan variëren en is afhankelijk van de druivensoort en de zoetheid van de wijn. Drink je zo af en toe graag een wijntje, kies dan bij voorkeur een droge witte of rode wijn.  

Conclusie: koolhydraatarm drinken in het dagelijks leven

Als je gewend bent aan het drinken van veel frisdranken en vruchtensappen, dan is het overstappen naar koolhydraatarm drinken best een flinke aanpassing. Je bent helemaal gewend aan de zoete smaken. Maar na een week doorzetten zijn de meeste mensen frisdrank af en kunnen gaan genieten van de positieve uitwerkingen van een koolhydraatarm dieet.

Toen ik in 2013 begon met mijn gezonde leefstijl ben ik ook koolhydraatarm gaan drinken en het is inmiddels een automatisme. Ik denk er niet eens bij na wat ik moet drinken, het is gewoon standaard water of thee. Soms doe ik een schijfje citroen of wat blaadjes munt in mijn water, maar meestal drink ik het zo uit de kraan. En met thee kun je natuurlijk oneindig variëren, dus voor mij voelt het absoluut niet saai. En tegen -zo af en toe- een goed glas wijn zeg ik ook zeker geen nee.

Serieus aan de slag

Wil jij niet alleen aan de slag met afslanken, maar met je gehele gezondheid? Wil je de kracht van voeding ervaren?

In onze moderne maatschappij is gezond eten een enorme uitdaging! Goede voeding voedt, geeft je energie, een gezond gewicht, verbetert je stoelgang, je nachtrust en je stemming. Investeren in je voeding, zowel in kennis als op je bord, betaald zich dus op veel fronten terug, maar vooral in je kwaliteit van leven! Daarom ben ik een groot voorstander van oervoeding (paleo1).

Drs. Richard de Leth heeft een online voedingscursus samengesteld, waarbij je in 4 weken leert je gezondheid te verbeteren. Waarbij theorie mooi is, maar het vooral gaat om doen en daarbij help Richard je letterlijk op weg. In deze cursus krijg je onder andere:

 • Kennis en inzichten die je in je eigen leven kunt toepassen
 • Iedere week een nieuwe module: Welke voeding past het beste bij mijn lijf; Welke voeding past minder goed bij mijn lijf; Wat zijn de 2 belangrijkste voedingsregels die je nergens leert; Voeding is niet de heilige graal, maar wat dan wel.
 • Elke week een weekmenu met boodschappenlijstje
 • Vragenlijsten en checklists om je vorderingen bij te houden
 • Praktische tips hoe je gezonde voeding consequente en makkelijk doorvoert in je keuken en je dagelijkse leven.

Wil jij ook…

 • In 4 weken ontdekken wat voeding met en voor je kan doen?
 • Leren hoe je zonder veel moeite goede voeding een logisch onderdeel van je leven maakt?
 • Nieuwe kennis en inzichten ontdekken op een makkelijke manier, op het moment dat het jou uitkomt?

Meld je dan nu aan voor Gezond in 4 weken! en maak gebruik van de aanbieding.

Ja, ik wil in 4 weken gezonder worden!

Lees ook:

Heb jij nog een tip voor gezonde koolhydraatarme dranken? Of heb je vragen? Laat het me hieronder weten! Ik geef altijd persoonlijk antwoord. Zo helpen we elkaar naar een gezonde leefstijl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten