Een koolhydraatarm ontbijt met havermout: kan dit wel?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Past een ontbijt met havermout wel in een koolhydraatarm dieet? Havermout bevat relatief veel koolhydraten, 60 gram koolhydraten per 100 gram havermout. Je zou dus zeggen van niet. Maar….havermout is wel heel erg gezond en het bevat langzame koolhydraten, dus je voorkomt grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Meer hierover lees je in mijn blogartikel ‘Zijn koolhydraten slecht?’ 

Koolhydraatarm ontbijt met havermout

Afvallen en havermout

Havermout bevat dus langzame koolhydraten en je wordt er ook echt niet dik van. Het geeft je lang een verzadigd gevoel, doordat het naast koolhydraten ook eiwitten bevat. Dit zorgt er voor dat je minder snel trek krijgt in tussendoortjes en dat scheelt natuurlijk weer de nodige calorieën. Toch is havermout geen ideaal ontbijt als je (veel) wilt afvallen, het past eerder in een koolhydraatbeperkt dieet inplaats van een koolhydraatarm dieet. Dus als je niet meer veel hoeft af te vallen of al op een gezond gewicht bent, kun je rustig je dag starten met een havermoutontbijt.

Hier lees je wat het verschil is tussen een koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt dieet.

Wat is havermout?

Havermout is een graansoort en wordt gemaakt van de haverkorrels. Eerst worden deze korrels gewassen, gepest en verhit, daarna worden ze geknipt, geplet of gestoomd. Doordat havermout van hele haverkorrels wordt gemaakt, vallen ze onder de volkoren granen. 

Bij het kopen van havermout kun je er het beste op letten dat je niet een te fijn gemalen variant koopt. Hoe grover de vlokken hoe beter het is.

Koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt ontbijt met havermout: Havermoutpap

Wil jij je dag ook starten met een goed vullend en gezond ontbijt van havermout? Dan moet je zeker deze havermoutpap met appel, rozijnen en kaneel eens proberen!

Havermoutpap, koolhydraatarm ontbijt?

Receptinformatie:

  • Type gerecht: ontbijt
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Aantal personen: 1
  • Moeilijkheid: makkelijk

Zo maak je het:

  1. Breng de melk, havervlokken en rozijnen in een steelpannetje aan de kook en zet het vuur laag. Laat het gedurende 10 tot 15 minuten indikken.
  2. Schil in de tussentijd de appel.
  3. Roer de kaneel door de havermoutpap en voeg de appel toe en laat de pap nog ca. 5 minuten staan.

Variatie?

Natuurlijk kun je met dit recept op verschillende manieren variëren. Voeg eens peer toe, vervang de kaneel door een beetje cacaopoeder en strooi er wat snippers pure chocolade (minmaal 85% cacao) over.

Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 200 ml plantaardige melk, ongezoek (bv. amandelmelk, havermelk)
  • 50 gr Havervlokken
  • 1 Appel
  • 25 gr Rozijnen
  • snufje Kaneel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *