Koolhydraatarme lasagne

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

De Italiaanse keuken is zo lekker, maar ook zo rijk aan koolhydraten. Hier vind je een heerlijk, traditioneel lasagne recept, maar dan met koolhydraatarme lasagnebladen. 

In dit koolhydraatarme lasagne recept ben ik uitgegaan van zelfgemaakte ‘bladen’ van dunne plakken courgette. Is dit te veel werk? Neem dan gewoon kant-en-klare pompoen lasagnebladen uit de supermarkt.

Koolhydraatarme lasagne

Receptinformatie:

  • Type gerecht: Hoofdmaaltijd, ovengerecht
  • Bereidingstijd: meer dan 1 uur
  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheid: gemiddeld

Zo maak je het:

  1. Laat de spinazie ontdooien. Knijp ze goed uit als ze ontdooid zijn.
  2. Schaaf met een kaasschaaf dunne plakken van de courgettes. Bestrooi de plakken aan beide zijden met zout en laat even intrekken. Hierdoor trekt het vocht uit de courgettes, anders wordt de lasagne veel te nat. Dep de plakjes droog met een keukenpapier.
  3. Fruit de ui in een koekenpan of wok met wat olijfolie, voeg iets later de knoflook toe. Verwarm in de tussentijd de geconcentreerde tomatenpuree in een braadpan op hoog vuur totdat deze niet meer zurig ruikt. Let op: blijf roeren anders brand het aan. Voeg de gefruite ui met knoflook toe en roer door.
  4. Bak in de koekenpan of wok het gehakt rul met wat olijfolie.Voeg tijdens het rullen wat paprikapoeder, Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak toe. Voeg het gehakt daarna bij het tomatenpuree-mengel in de braadpan. En voeg de tomatenblokjes, gezeefde tomaten, het laurierblaadje en eventueel nog wat kruiden toe. Laat het ca. 3 kwartier op laag vuur sudderen met de deksel op de pan en roer af en toe. Als tegen het einde van de tijd de saus nog wat te dun is, kun je de deksel eraf laten.
  5. Laat voor de bechamelsaus de boter smelten in een pan en roer de bloem er door. Verwarm even door en voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Blijf roeren met een garde tot je een gladde dikke saus hebt. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  6. Verwarm de oven voor op 180ºC en vet een ovenschaal in.
  7. Begin met een laag courgette plakjes (of pompoen lasagnebladen). Bedek met 1/3 van de bechamelsaus en dan 1/3 van de bolognesesaus. Leg er dan wat plakjes mozzarella op, de helft van de spinazie en een beetje geraspte kaas. Dan weer een laag courgette plakjes, bechamelsaus, bolognesesaus, mozzarella, spinazie en geraspte kaas. Als laatste nog een laag met courgette plakjes, bechamelsaus en bolognesesaus. Als je nog wat mozzarella overhebt kan je die nog bovenop leggen en strooi nog wat geraspte kaas er over.
  8. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet net boven het midden in de oven. Verwijder na 30 minuten de folie en bak nog 15 minuten (in totaal dus 45 minuten).

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2-3 stuks Courgettes (of pompoen lasagnebladen)
  • Olijfolie
  • 2 bolletjes Mozzarella
  • 6 bolletjes Spinazie, diepvries
  • Geraspte kaas
  • 1 Ui
  • 3 teentjes Knoflook
  • 300gr Rundergehakt
  • Italiaanse kruiden
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout
  • 1 Laurierblaadje
  • 3 blikjes of 1 tube Geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 blikken tomaten blokjes (400gr)
  • 1 pak Gezeefde tomaten (500gr)
  • 50gr Boter
  • 50gr Bloem
  • 500ml Melk

Ben je op zoek naar meer koolhydraatarme gerechten, lees ook eens mijn blog ‘Koolhydraatarme recepten voor het hele gezin‘.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *