Het is herfst en dan is het weer pompoenentijd. Ze zien er niet alleen leuk uit als decoratie bij de deur, maar het is ook een hele lekkere en gezonde groente! Vandaag deel ik een makkelijke en koolhydraatarme pompoensoep met je. Maar eerst wat informatie over de pompoen.
Inhoudsopgave
Veelzijdig
Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, van de oranje hokkaido, kabocha tot de patisson en ze hebben allemaal hun eigen smaak. En iedere pompoensoort kan je weer in een ander gerecht gebruiken. De hokkaido en de kabocha zijn de meest veelzijdige van het stel, die kan je eigenlijk in alle gerechten gebruiken die je kan bedenken: soep, grillen, puree, bakken, wokken en stomen.
De beste periode om pompoenen te oogsten is oktober (in ieder geval voor de eerste nachtvorst). Dus nu heb je volop keus in de winkels. En je kunt een pompoen prima lang bewaren, let er dan op dat de schil niet beschadigd en stevig is en dat er nog een stuk steel aan de pompoen zit. Je bewaart de pompoen het beste op een koele en droge plek (niet onder de 8ºC). Op die manier kun je nog lang van deze pompoensoep of andere recepten met pompoen genieten.
Gezond en slank
Pompoenen bevatten vitamine A, C, E bètacaroteen, magnesium, ijzer, kalium en zink. En daarnaast ook nog veel vezels, ze zijn dus goed voor je spijsvertering. Pompoenen zijn niet alleen gezond, maar ze bevatten ook nog eens weinig calorieën (ca. 25kcal per 100 gr) en koolhydraten (ca. 2 gr per 100 gr). Dus een perfecte groente als je wilt afvallen!
Even alle gezondheidsvoordelen van een pompoen op een rij:
- Goed voor je ogen
- Bevat krachtige antioxidanten
- Zorgt voor een gezonde huid
- Helpt je natuurlijke weerstand te versterken
- Helpt je hart gezond houden
- Goed voor je darmen
- Bevat weinig calorieën
Het is dus echt zonde om de pompoen links te laten liggen. Probeer deze lekkere en koolhydraatarme pompoensoep eens uit!
Koolhydraatarme pompoensoep
Receptinformatie:
- Type gerecht: voorgerecht of lunchgerecht
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal personen: 4
- Moeilijkheid: makkelijk
Zo maak je het:
- Was de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten.
- Snijd de pompoen in blokjes, deze hoeven niet zo klein te zijn en de schil kan je laten zitten. Schil de zoete aardappel en wortel en snijd ook deze in stukjes.
- Snipper de ui en fruit deze in de olie.
- Voeg de gember en kerriepoeder toe en roer even goed door.
- Voeg vervolgens de stukken pompoen, zoete aardappel en wortel toe en bak deze even mee.
- Giet het water er bij en voeg de bouillonblokjes toe of voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat ca. 20 minuten koken.
- Neem de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Mocht je de soep nog wat te dik vinden, voeg dan nog wat water toe.
- Verfijn de soep door een scheutje slagroom toe te voegen. En indien gewenst kun je naar smaak nog wat peper en zout en pompoenpitten toevoegen.
Eet smakelijk!
Ingrediënten:
- 1/2 Hokkaido pompoen
- 1 Ui
- 1 el geraspte Verse gember (of gemberpoeder)
- 1/2 el Kerriepoeder
- 1 Zoete aardappel (bataat)
- 1 Winterwortel
- 2 Groentebouillonblokjes (of zelf getrokken groentebouillon)
- 750 ml Water
- scheutje Slagroom
- Olijfolie of kokosolie
Recepttip:
- Koolhydraatarme tomatensoep: snel, makkelijk en gezond!
- Koolhydraatarme courgettesoep: lekker en perfect als je wilt afvallen!
Heb jij deze pompoensoep ook gemaakt? Vind jij hem net zo lekker als ik? Of heb je een ander lekker pompoenrecept? Laat hieronder gerust een reactie achter!