Vind je het lastig om koolhydraatarme recepten te verzinnen voor het hele gezin? In dit artikel deel ik 4 makkelijke en heerlijke recepten die bij het hele gezin in de smaak vallen! Koolhydraatarm eten kan heel goed met het hele gezin. Het biedt voor iedereen, ook voor kinderen, voldoende voedingsstoffen. En uit eigen ervaring weet ik dat kinderen wennen aan datgene wat je hen aanbiedt en ze gewoon met de pot mee eten, zeker als je er mee begint als ze nog klein zijn.
Inhoudsopgave
4 Koolhydraatarme recepten voor het hele gezin
Voordat ik een aantal koolhydraatarme recepten voor het hele gezin met je deel, wil ik je vertellen waarom het zo belangrijk is om minder koolhydraten te eten.
In onze Westerse maatschappij eten we tegenwoordig te veel koolhydraten. Waardoor we gemiddeld dikker zijn geworden, maar ook hebben veel mensen last van allerlei, op het eerste oog, onschuldige kwaaltjes of zelfs grotere gezondheidsklachten. Daarom kan het zeker geen kwaad om koolhydraatarm te eten!
Wil je hier meer over weten? Lees dan onderstaande artikelen:
1. Friet van zoete aardappel of pastinaak
Kinderen zijn altijd te porren voor friet, ook voor deze gezonde varianten. Combineer het met een lekker salade.
Zoete aardappel
- Neem voor 4 personen ongeveer 1 kilo zoete aardappels (bataat).
- Verwarm de oven voor op 230ºC.
- Was de bataat goed.
- Snijd de bataat in dikke frieten.
- Vermeng ze in een bak met wat knoflookpoeder, paprikapoeder, olijfolie en eventueel wat zout. Schep goed door elkaar, zodat alles gelijkmatig verdeeld is.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de bataat hierop.
- Bak de friet in het midden van de oven in ongeveer 25-35 minuten gaar, schep af en toe om.
Doordat de structuur van zoete aardappel zachter is dan die van de gewone aardappel, zullen ze nooit zo knapperig worden als frietjes van aardappel. Maar lekker zijn ze wel!
Pastinaak
- Neem voor 4 personen ook weer ongeveer een kilo pastinaak.
- Verwarm de friteuse voor op 180ºC.
- Schil de pastinaak, als je de schil laat zitten was ze dan goed.
- Snijd ze in de lengte in vieren en verwijder eventueel de harde kern. Als de pastinaken vrij dik zijn, snijd ze dan nog een keer door.
- Kook de pastinaak in 3 minuten beetgaar, laat ze goed uitlekken en dep ze eventueel nog droog.
- Bak de frietjes in porties (afhankelijk van de grootte van je friteuse) in een paar minuutjes goudbruin.
- Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout.
Mayonaise
Geen friet zonder mayonaise! Kies voor een variant met weinig koolhydraten. Mijn favoriet is de AH excellent ambachtelijke mayonaise of de Zaanse mayonaise. Natuurlijk kan je hem ook zelf maken. Hiervoor heb je nodig:
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel mosterd
- ca. 40 ml witte wijnazijn
- 200 ml koolzaadolie
- Snufje zout en peper
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Doe de eieren in een mengkom of maatbeker, voeg de mosterd, witte wijnazijn, zout en peper toe. Zet de staafmixer er in, maar zet hem nog niet aan. Giet dan de olie erop. Zet dan pas de staafmixer aan en mix vanaf de onderkant de mayonaise in een paar seconden klaar!
2. Courgetti (Courgette spaghetti) Bolognese
Je kunt de spaghetti zelf snijden met bijvoorbeeld een spiraalsnijder of kant en klaar kopen in de supermarkt. Neem voor 4 personen ongeveer 3-4 courgettes, afhankelijk van de grootte. Kook de courgette maximaal 2 minuten of verwarm ze op het eind even mee in de bolognesesaus.
Voor de bolognesesaus kan je je eigen saus maken, uiteraard wel zonder zakjes. Maar je kunt ook onderstaand recept eens proberen, het heeft iets meer tijd nodig, maar ik vind dit de lekkerste bolognesesaus! Je hebt de volgende ingrediënten nodig:
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijn gesneden of uitgeperst
- 300 gram rundergehakt
- Italiaanse kruiden (zoals basilicum, oregano en majoraan)
- Paprikapoeder
- Peper en zout
- 1 laurierblaadje
- 1 tube geconcentreerde tomatenpuree
- 2 blikken tomatenstukjes
- 1 pak gezeefde tomaten
Fruit de ui in een grote koekenpan met wat olijfolie, voeg iets later de knoflook toe. Verwarm de geconcentreerde tomatenpuree in een braadpan op hoog vuur totdat deze niet meer zurig ruikt. Let op! Blijf roeren, anders brand het aan. Voeg de gefruite ui met knoflook toe.
Bak in de grote koekenpan het gehakt met wat olijfolie rul. Voeg tijdens het rullen wat paprikapoeder, Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak toe. Voeg daarna bij het tomatenpureemengel in de braadpan. En voeg de tomatenblokjes, gezeefde tomaten, het laurierblaadje en eventueel nog wat kruiden toe. Laat het ca. 3 kwartier op laag vuur sudderen met de deksel op de pan en roer af en toe. Als tegen het einde van de tijd de saus nog wat te dun is, kun je de deksel eraf laten.
Heerlijk met wat geraspte parmezaanse kaas.
3. Bloemkoolnasi
Een heerlijke variant op de traditionele nasi en het verschil is nauwelijks zichtbaar. Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 400 gram bloemkoolrijst, dit kan je kant en klaar kopen in de supermarkt of zelf maken door bloemkool fijn te snijden met een keukenmachine.
- 450 gram nasigroente
- 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
- 50 gram boemboe nasi of als je minder koolhydraten wil, maak dan je eigen nasikruiden (zie onder het recept)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden of uitgeperst.
- Als je van pittig houdt: een stukje chilipeper kleingesneden
- olijfolie of kokosolie
Fruit in wat olie de ui en knoflook en zet apart. Bak de blokjes kipfilet is 5 – 6 minuten gaar. Voeg de ui, knoflook, eventueel de chilipeper en het groentepakket toe. Bak dit 2 – 3 minuten mee en voeg dan de boemboe toe en roer goed door en laat nog even meebakken. Bak ondertussen de bloemkoolrijst in ca 3 minuten gaar. En voeg dit toe aan kip en groente en bak nog even kort mee.
Lekker met een gebakken ei en (zelfgemaakte) satesaus.
Nasikruiden
Meng alle onderstaande ingrediënten, je kan ze droog in een afgesloten pot tot een jaar bewaren.
- Knoflookpoeder, 1 theelepel
- Laos, 1 theelepel
- Gemberpoeder, 1/2 theelepel
- Chilipoeder, 1/2 theelepel
- Korianderzaad (ketoembar), 1/2 theelepel
- Sereh (citroengras), 1/2 theelepel
- Kurkuma (koenjit), 1/2 theelepel
- Komijnzaad (djinten), 1/2 theelepel
- Kaneel, 1/4 theelepel
- Zeezout, 2 theelepels
Als nog niet alle ingrediënten in poedervorm zijn, maal ze dan fijn met een vijzel.
4. Boerenkool met worst
De traditionele boerenkoolstamppot met worst, maar dan net iets anders. Je hebt nodig voor 4 personen:
- 600 gram gesneden boerenkool
- 2 knolselderij
- 1 (biologische) runderrookworst
- Mosterd
- Peper en zout
Schil de knolselderij makkelijk door hem eerst in schijven te snijden en dan pas te schillen. Snijd hem vervolgens in blokjes. Kook de knolselderij in in ca. 15 – 20 minuten gaar in weinig water. Kook ondertussen ook de boerenkool met de worst erop in 15 – 20 minuten gaar. Giet alle groente af en pureer de knolselderij met een staafmixer. Meng de boerenkool met de knolselderijpuree en maak op smaak met peper en zout en eventueel wat mosterd, maar die kan je er ook los bij serveren.
Geniet met het hele gezin van deze koolhydraatarme recepten en eet smakelijk!
Ben je opzoek naar meer lekkere en verrassende gerechten? Ik vind het boek Oergondisch genieten van Ria Penders & Yvonne van Stigt een echte aanrader! Hierin staan ook lekkere zoete en hartige snacks.
Wil de rest van het gezin niet meedoen?
Heeft de rest van het gezin af en toe toch behoefte aan gerechten met meer koolhydraten? Dan kunnen onderstaande tips je helpen:
- Kook af en toe wat aardappels. Als jij dan een lekker groentegerecht of salade eet met een stukje vlees of vis kunnen je partner en kinderen gewoon mee eten. Alleen hebben zij dan als extra toevoeging wat aardappels.
- Zijn jullie dol op spaghetti? Voor iedereen kan je dezelfde saus maken. Daarbij neem jij courgette spaghetti en de rest van het gezin de traditionele spaghetti, neem dan wel de volkoren spaghetti.
- Hetzelfde kan je doen met rijstgerechten. Kook voor je gezinsleden zilvervliesrijst en voor je zelf bloemkoolrijst.
Kinderen
Vinden je kinderen het lastig om te wennen aan dit nieuwe eetpatroon? Hoe vroeger je er mee begint hoe makkelijker het is. Maar met onderstaande tip wordt het voor de grotere kinderen ook wat makkelijker:
Betrek je kinderen bij het koken. Laat ze helpen met het schoonmaken van de de groente en het klaarmaken van de maaltijd. En natuurlijk moet er af en toe ook geproefd worden! Vaak eten kinderen het eten wel als ze zelf hebben geholpen met het klaarmaken. Maar het aller belangrijkste is dat het geen strijd moet worden. Net als jij, moeten kinderen ook wennen aan deze nieuwe levensstijl.
Ik hoop dat deze koolhydraatarme recepten bij het hele gezin in de smaak vallen en dat ze je helpen bij een koolhydraatarme levensstijl. Ik ben benieuwd wat jullie van deze recepten vinden, ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik. Laat hieronder een reactie achter.