Ben jij ook op zoek naar lekkere koolhydraatarme recepten om te maken met Pasen? Voor mij gaat Pasen hand-in-hand met lekker eten en ontspannen samen zijn met de mensen die ik lief heb. Gezelligheid staat voorop! En voor mij is een belangrijk ingrediënt van gezelligheid: lekker eten! Daarom deel ik een aantal lekkere koolhydraatarme recepten, zodat jullie ook kunnen genieten van een vrolijk en gezond Pasen.
Wil jij meer lekkere, gezonde en feestelijke recepten?
Dan wil je het magazine OERsterk Feest niet missen! Dit ‘kookboek’ staat boordevol lekkere en gezonde recepten voor ontbijt, lunch, diner en gezonde hapjes. De feestelijke recepten in dit magazine zijn niet alleen voor de paasdagen, maar ook voor alle andere feestdagen. En naast dat de gerechten een feestje zijn om te zien en te eten, zijn de ingrediënten ook een feestje voor je lijf!
Inhoudsopgave
Eieren
Zonder eieren geen Pasen! Ze bevatten weinig koolhydraten dus ideaal voor bij het paasontbijt of paasbrunch. Daarom start ik met een aantal koolhydraatarme recepten met ei die onmisbaar zijn met Pasen.
1. Het traditionele gevulde ei
Je hebt nodig:
- 6 middelgrote eieren
- 1 theelepel witte wijn azijn
- 1 eetlepel mayonaise
- Mespunt mosterd
- Peper en zout naar smaak
- Paprikapoeder
Kook de eieren in zo’n 8 – 10 minuten hard en laat ze schrikken onder koud water. Pel de eieren, snijd ze in de lengte door midden en verwijder het eigeel. Prak het eigeel in een kom fijn en voeg de azijn, mayonaise, mosterd, peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar, mocht het mengsel nog te droog blijven, doe er nog wat mayonaise bij (maar niet te veel, het moet geen mayonaise-ei worden). Schep of spuit met een spuitzak het mengel terug in de halve eitjes en bestrooi met een beetje paprikapoeder en garneer eventueel met een beetje bieslook, of een stukje tomaat of radijs. Leg de eitjes voor het serveren nog even in de koelkast.
2. Gevulde eieren met gerookte zalm
Je hebt nodig:
- 6 middelgrote eieren
- 100 gr gerookte zalm
- 75 gr roomkaas
- ca. 2 theelepels citroensap
- 3 takjes dille
- Peper en zout naar smaak
- Eventueel een beetje cayennepeper
Kook de eieren in zo’n 8 – 10 minuten hard en laat ze schrikken onder koud water. Pel de eieren, snijd ze in de lengte door midden en verwijder het eigeel. Prak het eigeel in een kom fijn. Snijd de zalm fijn, houd een beetje apart voor bovenop de gevulde eieren. Pluk de blaadjes van de takjes dille. Meng de zalm, roomkaas, citroensap, dille, peper, zout en eventueel cayennepeper goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat kruiden toe. Schep of spuit met een spuitzak het mengsel terug in de halve eitjes en garneer met een stukje zalm en eventueel een beetje dille.
3. Ei in avocado
Je hebt nodig:
- 2 avocado’s
- 4 eieren
- Peper en zout naar smaak
- Geraspte kaas
Verwarm de over voor op 220ºC. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Schep het gat waar de pit iets groter, zodat er een ei in past. Breek per avocadohelft een ei in het gat. Doe er naar smaak een beetje peper en zout over en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de avocado’s in de oven (met boven- en onderhitte) in ca. 15 minuten gaar. Garneer eventueel met nog een beetje rozemarijn.
De geraspte kaas kan je ook vervangen door plakjes tomaat, wat rookvlees of bacon.
4. Paasstol
Bij Pasen hoort natuurlijk ook een paasstol, ik heb een aantal koolhydraatarme recepten getest, maar dit vind ik de lekkerste. Hiervoor heb je nodig:
- 170 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 30 gr roomboter (zacht of gesmolten)
- 3 eieren
- 25 gram gemengde ongebrande noten
- 50 gram rozijnen
- Amandelschaafsel
Voor het spijs:
- 50 gram blanke amandelen
- 50 gram rozijnen
- Snufje citroenrasp
- 2 eetlepels water
Begin met het spijs. Maal hiervoor de amandelen en rozijnen heel fijn met een keukenmachine. Roer vervolgens het citroensap en 1 eetlepel water erdoor. Als het spijs dan nog te droog is voeg je nog een beetje water toe. Maak er een rol van met ongeveer de lengte van een cakevorm. Wikkel de rol in vershoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast om hard te worden.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng voor het brood de amandelmeel en bakpoeder in een kom, voeg vervolgens de boter en eieren toe en roer goed door met een garde. Hak de noten grof en roer ze samen met de rozijnen voorzichtig door het deeg. Vet een cakevorm in en doe de helft van het deeg in de vorm. Leg de rol amandelspijs in het midden op het deeg en schep de rest van het deeg erover. Bestrooi met de geschaafde amandelen en druk ze een beetje aan. Bak de paasstol in ca 45 minuten in de oven gaar.
5. Fruitsalade
Bij een gezond paasontbijt of gezonde paasbrunch mag een fruitsalade ook niet ontbreken! Voor deze fruitsalade heb je nodig:
- Pruim
- Perzik
- Aardbeien
- Meloen (ik neem meestal de galiameloen, maar neem welke jij lekker vindt)
- Passievrucht
- Een handje gemengde ongebrande noten
Snijd alle fruit in stukjes en hak de noten grof. Meng alles in een schaal door elkaar en serveer.
6. Een groene groente-fruitsmoothie
Voor deze groene smoothie heb je nodig:
- 1 grote friszure appel, in stukjes met schil
- Stuk komkommer van ca. 6 cm, met schil
- Verse gember, ca. 2 cm geraspt
- Citroensap van een halve citroen
- 1 avocado, uitgeschept (je kunt hier ook het vruchtvlees dat je over hebt van het recept ‘Ei in avocado’ voor gebruiken)
- 100 – 150 gr. spinazie
- 4 blaadjes basilicum
- Water, tot de gewenste dikte.
Doe alle ingrediënten met een scheut water in een kom en pureer met een keukenmachine of blender. Voeg net zo veel water toe totdat het de gewenste dikte heeft.
7. Bananenbrood
Dit brood kan je ook heel goed invriezen, dus je hebt er ook nog wat aan na de Pasen. Ik vries het meestal per 1 of 2 plakjes in, zodat ik altijd een lekker koolhydraatarm tussendoortje heb. Voor dit ‘brood’ heb je nodig:
- 6 eieren
- 100 ml kokosmelk
- 10 dadels fijngemalen of 2 eetlepels honing
- 80 gr gesmolten roomboter
- 110 gr kokosmeel
- 60 gr. amandelmeel
- 1 theelepel zout
- 2 rijpe bananen
- 2 handjes rozijnen, kort geweekt in water
- 1 handje gehakte noten (ik gebruik meestal walnoten of hazelnoten)
- 1 eetlepel bakpoeder
- Snufje kaneel
Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een cakevorm in met boter. Klop de eieren met een beetje zout luchtig met een mixer. Prak de bananen fijn en voeg ze samen met de dadels, kokosmelk en roomboter bij de eieren. Mix alles goed door elkaar. Doe dan de kokos-, amandelmeel, kaneel en noten erbij en klop goed door. Voeg als dan het bakpoeder erbij en mix dit kort en snel. Spatel als laatste de rozijnen erdoor en doe het in de cakevorm. Bak het bananenbrood in ca. 40-55 minuten in de oven gaar.
8. Aspergesalade
Voor deze lauwwarme aspergesalade heb je nodig:
- 200 gr gemengde sla
- 500 gr witte of groene asperges
- 3 hardgekookte eieren
- 200 gr hamblokjes
- 250 gr cherrytomaatjes
- Een paas radijsjes
Voor de dressing:
- 1 eetlepel honing
- Scheutje citroensap
- 3 eetlepels yoghurt
- Peper en zout naar smaak
- Peterselie naar smaak
Schil de asperges, haal ca. 2 cm van de houtige onderzijde af en snijd ze in drieën. Kook ze 5 minuten in ruim water, zet dan het vuur uit en laat ze nog een kwartiertje staan in het hete water. Snijd de tomaatjes, eieren en radijsjes in stukjes. Bak de hamblokjes voor ca. 3 minuten in een pan. En maak ook de dressing voor de salade door alle ingrediënten te mengen. Giet vervolgens de asperges af en meng ze in een schaal met de tomaatjes, eieren en hamblokjes. Mix de dressing erdoor en serveer de salade lauwwarm.
9. Spinaziequiche met zalm
De traditionele variant is met bladerdeeg, maar om het koolhydraatarm-proof te maken, laat ik de bodem gewoon weg. Je kan dit dus ook bij andere quiches toepassen.
Voor deze quiche heb je nodig:
- 4 eieren
- 100 gr geraspte kaas
- 250 ml slagroom
- 650 gr spinazie (als je hem uit de vriezer hebt, ontdooid)
- 150 gr verse zalm
- 100 gr gerookte zalm
- (Verse) dille
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200ºC en vet de quichevorm (of springvorm) in met een beetje boter. Klop met een garde de slagroom met de eieren los en breng op smaak met dille, peper en zout. Roer daarna de geraspte kaas er door. Druk het vocht goed uit de spinazie en roer het door het mengsel. Snijd de verse zalm in stukjes. Verdeel eerst de plakjes gerookte zalm over de bodem van de quichevorm en daarover 3 kwart van de verse zalm. Giet het ei-room-spinaziemengsel er over en verdeel gelijkmatig. Druk dan de overige stukjes zalm in het mengsel. Bak de quiche in ca 40 minuten gaar in de oven.
Eet smakelijk! Geniet van deze koolhydraatarme recepten en ik wens jullie een vrolijk en gezond Pasen toe!
Wil jij meer lekkere, gezonde en feestelijke recepten?
Dan wil je het magazine OERsterk Feest niet missen! Dit ‘kookboek’ staat boordevol lekkere en gezonde recepten voor ontbijt, lunch, diner en gezonde hapjes. De feestelijke recepten in dit magazine zijn niet alleen voor de paasdagen, maar ook voor alle andere feestdagen. En naast dat de gerechten een feestje zijn om te zien en te eten, zijn de ingrediënten ook een feestje voor je lijf!