Een koolhydraatarm dieet is bij de meeste mensen wel bekend, maar koolhydraatbeperkt eten is een stuk minder bekend. Toch kan dit ook een goede keuze zijn in plaats van een koolhydraatarm dieet, daarom vertel ik je er in dit artikel graag meer over.

Aan de slag met koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eten?
De Afslank Receptenbijbel bevat voor ieder wat wils. Van koolhydraatarme tot koolhydraatrijke recepten. Inclusief weekmenu’s en een uitgebreid theoriegedeelte, met simpele en praktische informatie die zorgen voor verrassende inzichten.
Inhoudsopgave
Koolhydraatarm vs koolhydraatbeperkt eten
Een koolhydraatbeperkt dieet is een vorm van koolhydraatarm eten, maar het verschil zit hem in de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Bij een koolhydraatbeperkt dieet eet je over het algemeen meer koolhydraten.
Als je op internet gaat zoeken, kom je verschillende visies tegen over de hoeveelheid koolhydraten. Het is nergens officieel vastgelegd. Ik ga uit van een gemiddelde:
- Voor een koolhydraatarm dieet tussen de 50 en 100 koolhydraten per dag.
- Voor koolhydraatbeperkt eten tussen de 100 en 150 koolhydraten per dag.
Het koolhydraatbeperkte dieet is dus minder strikt qua koolhydraten dan een koolhydraatarm dieet. Het wil overigens niet zeggen dat je bij een koolhydraatbeperkt dieet meer eet dan bij een koolhydraatarm dieet. Als je minder koolhydraten eet, zoals bij een koolhydraatarm dieet, eet je meer eiwitten en gezonde vetten dan bij een koolhydraatbeperkt dieet.
Het uitgangspunt is altijd anders eten, niet minder eten!
Hoe werkt koolhydraatbeperkt eten?
Dus bij koolhydraatbeperkt eten ga je niet meer eten dan bij een koolhydraatarm dieet. De verhouding tussen langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten is gewoon anders. Om dit te verduidelijken kijk eens naar onderstaande voorbeelden:
Voorbeeld 1: Koolhydraatarm
- 20% langzame koolhydraten
- 50% eiwitten
- 30% gezonde vetten
Voorbeeld 2: Koolhydraatbeperkt
- 30% langzame koolhydraten
- 40% eiwitten
- 30% gezonde vetten
In beide gevallen eet je 100%, alleen de verhouding is anders.
Afvallen met een koolhydraatbeperkt dieet
Ook met een koolhydraatbeperkt dieet kun je afvallen. In principe kun je er wel vanuit gaan dat het minder snel gaat dan bij een koolhydraatarm dieet.
Hoe komt dit?
Het eten van te veel koolhydraten is over het algemeen de oorzaak van het overgewicht bij de meeste mensen. In een ander artikel heb ik al eens uitgebreid uitgelegd waarom we dik worden van koolhydraten en waarom we kunnen afvallen met een koolhydraatarm dieet.

Dus als je minder koolhydraten gaat eten, val je af. En hoe minder koolhydraten je eet, hoe sneller dat je afvalt. Alleen hoe minder koolhydraten dat je eet, hoe meer je lichaam er over het algemeen aan moet wennen. Zeker als je voorheen grote hoeveelheden koolhydraten at. In die gevallen zou je er misschien beter voor kunnen kiezen om eerst te starten met koolhydraatbeperkt eten. Het afvallen gaat dan misschien iets minder snel, maar je hoeft er ook minder moeite voor te doen.
Wat is de juiste keuze?
Wat de juiste keuze is, is voor iedereen persoonlijk. Maar ga er in eerste instantie van uit dat het minderen van de hoeveelheid koolhydraten altijd een juiste keuze is!
Jouw juiste keuze hangt af van je doelstellingen, de hoeveelheid beweging en hoeveel moeite je er voor wilt doen. Daarmee zeg ik niet dat een koolhydraatarm dieet heel erg moeilijk is. Maar als jouw lichaam gewend is aan veel koolhydraten, dan heeft het wel even tijd nodig om te wennen aan minder koolhydraten. En hoe minder koolhydraten hoe groter de kans is dat jouw lichaam in het begin gaat protesteren.
Wat als je wilt afvallen?
Wil je afvallen, maar niet te strikt op de hoeveelheid koolhydraten letten? Dan kun je het beste beginnen met koolhydraatbeperkt eten. En op het moment dat je hier aan gewend bent, zou je over kunne stappen naar koolhydraatarm eten, maar dit hoeft niet uiteraard.
Wil je sneller afvallen? Dan kun je beter aan de slag gaan met een koolhydraatarm dieet.
Wat als je op gewicht wilt blijven?
Als je al bent afgevallen en je wilt op gewicht blijven is een koolhydraatbeperkt dieet een prima keuze. Als je tevreden bent met koolhydraatarm eten, zou je dat ook kunnen volhouden. Maar als je op gewicht bent, zou je ook best de teugels wat kunnen laten vieren. Dit kun je doen door koolhydraatbeperkt eten, maar je zou ook voor de 80/20-regel kunnen gaan. Dit wil zeggen voor 80% koolhydraatarm eten en voor de overige 20% als vrij.
Wat als je gezonder wilt leven?
Welke vorm je ook kiest: koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt, je gaat zo wie zo gezonder leven. De grote hoeveelheden koolhydraten zorgen bij veel mensen niet alleen voor overgewicht, maar ook voor allerlei gezondheidsklachten. Dus beide vormen zijn al een hele verbetering ten opzichte van je huidige situatie.
Wat als je minder suikers wilt eten?
Ook voor het minder eten van suikers geldt dat zowel koolhydraatarm als koolhydraatbeperkt eten een hele verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie. Bij beide vermijd je de snelle koolhydraten, met name de geraffineerde suikers. Dat je bij een koolhydraatbeperkt dieet meer koolhydraten mag eten, wil niet zeggen dat dit de snelle koolhydraten zijn. Je eet dan wel meer koolhydraten, maar dit zijn wel de langzame koolhydraten.

Wat als je veel beweging hebt?
Vaak denken mensen dat je bergen met koolhydraten moet eten om te kunnen sporten. Je kunt heel goed sporten zonder al die koolhydraten. Zodra je lichaam gewend is aan vetverbranding, zorgt dit voor een langdurige en gelijkmatige energietoevoer. TheNewFood.nl heeft hier een mooi en duidelijk artikel over geschreven.
Afhankelijk van de sport die je doet, kan het in sommige gevallen aan te raden zijn om voordat je gaat sporten een stuk fruit te eten. Maar je hoeft je dus echt niet vol te stoppen met koolhydraten. Hierbij wil ik wel opmerken dat je lichaam hier wel eerst aan moet wennen.
Uitproberen!
In de praktijk komt het er vooral op neer dat je moet uitproberen wat het beste bij jou past. Als jij je bij een bepaalde vorm goed voelt is het veel makkelijker om vol te houden. Dus wees ook niet bang om te wisselen tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt.
Wil jij aan de slag met een koolhydraatarme leefstijl, maar weet je niet zo goed met welke vorm? Dan wil je de Afslank Receptenbijbel niet missen! In dit meer dan complete kookboek vind je zowel koolhydraatarme als koolhydraatrijke recepten, die prima passen in een koolhydraatbeperkt dieet.
En daarnaast staan er in de Afslank Receptenbijbel allerlei verrassende inzichten die jou zeker gaan helpen bij jouw zoektocht naar een slanker en gezonder leven!

Aan de slag met koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eten?
De Afslank Receptenbijbel bevat voor ieder wat wils. Van koolhydraatarme tot koolhydraatrijke recepten. Inclusief weekmenu’s en een uitgebreid theoriegedeelte, met simpele en praktische informatie die zorgen voor verrassende inzichten.
Heb je vragen over koolhydraatbeperkt eten of koolhydraatarm eten? Stel ze gerust ik beantwoord ze graag!

Lees ook:
- Review Afslank Receptenbijbel: ook voor jou succesvol?
- Waarom kan je afvallen met een koolhydraatarm dieet?
- Koolhydraatarme producten? Hier vind je een compleet overzicht!