Zijn koolhydraten slecht?

Ontdek hier de waarheid over koolhydraten!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
zijn koolhydraten slecht, linksboven

Zijn koolhydraten slecht voor je? Je hoort regelmatig dat ze ongezond zijn en dat ze dik maken. Hoe vaak heb jij al gehoord: “Ik eet geen brood en aardappelen meer, want daar wordt ik dik van”. Waarom hebben ze zo’n slechte naam? In dit artikel lees je waar dit vandaan komt en ontdek je de waarheid over koolhydraten.

Wat zijn koolhydraten?

Het zijn suikers en zetmeel in ons voedsel die ons lichaam energie geven. Dit werkt als volgt: ons lichaam zet koolhydraten om in glucose en die wordt opgenomen in ons bloed. Daardoor stijgt onze bloedsuikerspiegel en vervolgens maakt onze alvleesklier insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te laten zakken en om de glucose te transporteren naar onze organen en spieren. Hier wordt de glucose gebruikt voor energie.

Soorten koolhydraten

Je kan ze grofweg onderverdelen in 2 soorten:

  • Snelle koolhydraten
  • Langzame koolhydraten

Snelle koolhydraten

De naam zegt het eigenlijk al: ze worden snel opgenomen in je bloed. Je lichaam hoeft weinig moeite te doen om deze enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten af te breken tot glucose, waardoor ze een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel geven. Klinkt ideaal zou je denken: ze geven dus snel energie. In sportsituaties kan dit inderdaad soms ideaal zijn.

Gevaren

In je dagelijkse leven heb je deze snelle energie helemaal niet nodig en schuilt er zelfs een gevaar in!

Door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel heeft je lichaam veel insuline nodig om het weer op peil te krijgen. Met als gevolg dat er grote schommelingen ontstaan en hierdoor krijg je een suikerdip: je gaat je moe voelen en krijgt trek in zoetigheid. Als je hier aan toegeeft, beland je in een vicieuze cirkel: je blijft snelle koolhydraten eten, terwijl je die niet nodig hebt. De glucose die je lichaam niet direct nodig heeft, slaat ze eerst op als glycogeen (glucosevoorraad). Maar als die voorraad aangevuld is, slaat ze alle overtollige glucose op als vet. En daardoor worden we dik.

Ook zijn verhoogde bloedsuikerspiegels niet gezond voor onze bloedvaten, waardoor de kans op hart- en vaatziekte toeneemt.

Een ander gevaar is de kans op insulineresistentie. Als je lichaam vaak of langere tijd veel insuline moet aanmaken, heeft je lichaam steeds meer insuline nodig om hetzelfde effect te bereiken. Je lichaam wordt resistent voor de insuline. En hier moet je echt voor oppassen, want dit is meestal de voorloper van diabetes type 2.

Waar zitten snelle koolhydraten in?

Nu je weet wat voor problemen snelle koolhydraten kunnen opleveren, is het ook belangrijk om te weten waar ze onder andere in zitten:

  • Snoep
  • Koek, ook ontbijtkoek
  • Gebak
  • Junkfood
  • Frisdrank en vruchtensappen
  • Bier
  • Honing
  • Brood
  • Ontbijtgranen
  • Pasta
  • Rijst
  • Aardappelen

Langzame koolhydraten

Dit zijn de meervoudige koolhydraten die langzaam in je bloed worden opgenomen. Je lichaam heeft meer tijd nodig om ze af te breken tot glucose, waardoor je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft. Hierdoor hoeft je lichaam niet ineens veel insuline nodig. Door het eten van langzame koolhydraten voorkom je dus een suikerdip, een verhoogde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie. Veel gezonder dus!

Een ander groot voordeel is dat ze meestal veel vezels bevatten. En die geven je een verzadigd gevoel, waardoor je niet te veel eet. Bovendien stimuleren vezels je maag en darmen.

Ook bevatten voedingsmiddelen met langzame koolhydraten van nature diverse vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om ze te verwerken. Ze putten je lichaam dus niet uit, maar helpen het lichaam juist.

Waar zitten langzame koolhydraten in?

Langzame koolhydraten zijn dus juist heel gezond! En dan is het wel fijn om te weten waar ze in zitten, zodat je voor de juiste voedingsmiddelen kunt kiezen:

  • Groente
  • Knollen
  • Peulvruchten
  • Fruit
  • Noten
  • Zaden
  • Zoete aardappel
  • Quinoa
  • Speltproducten

Zijn koolhydraten slecht?

Terugkomend op de vraag:

Ja, snelle koolhydraten zijn slecht.

Nee, langzame koolhydraten zijn niet slecht.

Als je een gezond en slank lichaam wilt, is het heel verstandig om de snelle koolhydraten te vermijden en alleen de langzame variant te eten.

De basis van een koolhydraatarm dieet

Deze kennis over snelle en langzame koolhydraten is de basis van een koolhydraatarm dieet. Het is dus niet zo dat je bij een koolhydraatarm dieet geen koolhydraten meer eet. Dit zou zelfs heel ongezond zijn!

Je eet alleen minder koolhydraten en je haalt je energie uit gezonde vetten en eiwitten. Op deze manier verbruik je de opgeslagen vetten. En doordat je die voorraad niet weer aanvult met een te veel aan glucose, val je af.

Positieve effecten op je gezondheid

Naast afvallen heeft een koolhydraatarm dieet nog meer positieve effecten op onze gezondheid:

  1. Meer energie.
  2. Goede resultaten bij diabetes type 2.
  3. Verhoging van het goede cholesterol, HDL cholesterol.
  4. Voorkomt een hoge bloeddruk.

Ben jij al overtuigd?

Wil jij ook afvallen of je gezondheid verbeteren? Wil je het eerst eens zelf uitproberen? Vind je het lastig om te beginnen? Of zie je door de bomen het bos niet meer? 

Dan is het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman het perfecte hulpmiddel voor jou! Je krijgt gevarieerde weekmenu’s met boodschappenlijst. En je hoeft echt geen sterren kok te zijn om de maaltijden te bereiden. Ik vind het de ideale manier om kennis te maken met een koolhydraatarm dieet of om nieuwe ideeën op te doen.

Wil jij ook afvallen of je gezondheid verbeteren?

Start hier vandaag nog mee!

Ga via de knop hieronder naar het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman

Ga direct naar het 50 dagen programma!

Leestip:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *