Motivatie nodig om het afvallen te kunnen volhouden?

Met deze 9 tips +1 lukt het jou ook en blijf je makkelijker op gewicht!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Succesvol afvallen met deze motivatie tips!

Vraag jij je ook wel eens af hoe je de motivatie vind om het afvallen te kunnen volhouden? Je bent niet de enige! Afvallen volhouden is best lastig, uit onderzoek blijkt dat 97% van de mensen die aan het afvallen zijn, terugvallen in oude gewoonten. Nu lukt het bij veel mensen nog wel om een paar kilo af te vallen, maar bij het volhouden van het nieuwe, gezonde eetpatroon gaat het vaak mis. Waarom? 

Ten eerste omdat er vaak gekozen wordt voor een crashdieet, dit is niet vol te houden en bovendien ongezond. Als je blijvend wilt afvallen, zul je je eetpatroon en levensstijl moeten aanpassen. Ten tweede moet je zorgen dat je echt gemotiveerd bent om je doel te behalen en te behouden.

Uit eigen ervaring weet ik dat een koolhydraatarme levensstijl hiervoor het beste werkt. Je hoeft jezelf niet uit te hongeren of uren in de sportschool door te brengen. Als je wilt afvallen volg je een koolhydraatarm dieet en als je op gewicht wilt blijven stap je over naar een koolhydraatbeperkt dieet.

In dit artikel geef ik je 9 praktische tips +1 die je helpen en de motivatie geven om succesvol te kunnen afvallen en nog belangrijker om je nieuwe levensstijl te kunnen volhouden!

Waarom is motivatie zo belangrijk om het afvallen te kunnen volhouden?

Succesvol en blijvend afvallen kost energie, discipline, tijd en soms ook een beetje geld. Om dit allemaal te investeren heb je voldoende motivatie nodig. Wil je dit echt? In het begin lukt het meestal wel, maar iedereen krijgt een keer een lastig moment en op die momenten heb je je motivatie en wilskracht heel hard nodig. 

Dus nog een keer de vraag: Wil je dit echt? Ben je je bewust dat als je wilt afvallen, dit consequenties heeft? Je zult dingen moeten veranderen. Is het antwoord nee, begin er dan (nog) niet aan! De kans is heel groot dat je dan terugvalt in oude gewoonten. Zorg eerst dat je er klaar voor bent.

Is het antwoord ja? De tips in dit artikel gaan jou zeker helpen om je motivatie hoog te houden, waardoor jij het afvallen kan volhouden!

Tip 1: Stel een concreet, maar ook reëel doel

Als je te veel kilo’s wilt afvallen in een te korte tijd is dit niet reëel en de kans van slagen is erg klein. Dit komt je motivatie niet ten goede. Het is belangrijk om van te voren duidelijk te bepalen hoeveel overgewicht je hebt en dus hoeveel kilo’s wilt afvallen. Blijf hierin reëel, meer afvallen dan je gezonde gewicht is heel moeilijk en niet nodig.

Stel ook een reëel tijdsbestek, wil niet in 12 weken tijd 25 kg afvallen. Ten eerste is dit ongezond en ten tweede is het voor de meeste mensen ook niet haalbaar. Ga uit van ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week. In het begin zal het meestal wat sneller gaan, maar hoe dichter je bij je gezonde gewicht komt, hoe langzamer het gaat.

Wil je veel kilo’s afvallen? Stel dan duidelijke tussenstapjes, bijvoorbeeld over 6 weken ben ik 5 kg afgevallen. Zo blijf het overzichtelijk, blijf je op schema en kan je tussendoor ook je successen vieren (daar kom ik later op terug).

Tip 2: Bedenk hoe jij je doel gaat halen

Wat ga je doen om je doel te halen? Schrijf het op! 

Bijvoorbeeld: Ik laat alle bewerkte voedingsmiddelen staan of ik eet geen snelle koolhydraten meer. Ik laat alle frisdranken staan en drink alleen nog water of thee. Ik ga 3x per week een uur wandelen of 2x per week direct na het werk sporten. Ik weeg me 1x per week en pas eventueel mijn eet- en beweegpatroon aan als ik niet op schema lig.

Tip 3: Schrijf op waarom jij je doel wilt halen

Je doel weet je inmiddels, maar het is ook heel belangrijk om te weten waarom je dit doel wilt halen en vasthouden. Bijvoorbeeld: als ik 10 kg ben afgevallen voel ik me zelfverzekerder of mooier of kan ik eindelijk die broek weer aan. Of als ik 10 kg ben afgevallen heb ik meer energie om met de (klein)kinderen te spelen. Dit ‘waarom’ is voor iedereen anders, maar het is heel belangrijk om een positieve emotie te voelen bij het eindresultaat. Dus ontdek dit voor jezelf en schrijf het op, dat maakt het tastbaar en kan je het altijd nog een keer teruglezen als je het even moeilijk hebt. Je eigen positieve emotie is de beste motivatie om het afvallen te kunnen volhouden!

Zorg dat je duidelijk hebt wat je doel is, hoe je dit gaat behalen en waarom. Dit is de meer dan de helft van je motivatie om succesvol af te vallen!

Tip 4: Doe het samen!

Alles wat je samen doet gaat makkelijker, als het even niet zo lekker gaat, kan je elkaar steunen. Daarnaast werkt het heel motiverend om samen successen te vieren (deze tip komt echt nog!). Verder is een koolhydraatarm dieet een levensstijl die je niet alleen volgt als je wilt afvallen. Maar gewoon een gezond eetpatroon dat je voor de rest van je leven kan volgen, wellicht aangepast naar een koolhydraatbeperkt dieet. Hoe fijn is het dan als je partner en/of gezin gewoon meedoen? En je niet voor iedereen iets anders hoeft te koken.

Mocht je er toch alleen voor staan, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld online steun te zoeken. Zodat er toch mensen zijn die je kunnen motiveren als het even wat moeilijker gaat met bijvoorbeeld tips en hun eigen resultaten. In dat geval is de besloten ‘Samen Slank Community’ van Makkelijk Afvallen echt iets voor jou! Met dit lidmaatschap krijg je toegang tot een besloten Facebookgroep van meer dan 600 leden, coaches en voedingsexperts. Naast dat je elkaar kunt motiveren, krijg je ook wekelijks een nieuw weekmenu met boodschappenlijst. Je staat er dus nooit alleen voor! Via de knop hieronder kom je direct bij de speciale kortingspagina.

Doe het samen, motivatie afvallen

Tip 5: Betrek je omgeving

Vertel de mensen in je directe omgeving dat je gaat afvallen en ook waarom. Als mensen in je omgeving weten dat je bezig bent met afvallen, zullen ze niet zo snel aandringen om bijvoorbeeld een snack of gebakje wel te nemen. Dat scheelt jou weer een lastig moment. Bovendien zullen ze regelmatig vragen hoe het gaat met afvallen of zelfs dat ze al resultaat zien, dat geeft jou weer extra motivatie om het vol te houden. En als het dan even een keer niet zo lekker gaat, kunnen ze misschien een steun zijn en je weer motiveren.

En zeg nou zelf, soms is het gewoon fijn om te horen: Wow, wat ben je goed bezig!

Tip 6: Vier je successen!

Vier ieder behaald resultaat! Dit kunnen ook tussendoelen zijn, dat is zelfs nog beter: hoe vaker je iets te vieren hebt, hoe gemotiveerder je wordt. Doe dit dan liever niet met allerlei ongezonde voeding, maar koop dat spannende boek of die leuke broek die je al zo lang wilde hebben. Of trakteer jezelf eens op een dagje ontspanning. Er zijn vast andere dingen dan eten waar je heel blij van wordt.

Tip 7: Neem de tijd

Het wennen aan een nieuw eetpatroon of nieuwe levensstijl kost tijd. Vaak denken mensen dat je na ongeveer 3 weken gewend bent aan een nieuwe gewoonte. Helaas klopt dit niet, in werkelijk kost het gemiddeld ongeveer 6 weken voordat je gewend bent. En bij sommige mensen kan dit zelfs nog langer duren. Ben je er dus van bewust dat je vooral in die eerste 6 weken in de verleiding zal komen om terug te vallen in je oude eetpatroon. Zorg er, zeker in het begin, voor dat je de actie’s die je bij tip 2 hebt opgeschreven zo consequent mogelijk doorvoert. Daarna wordt het een eitje!

Tip 8: Wees niet te streng

Als je te streng bent voor jezelf, wordt het heel moeilijk om vol te houden. Iets wat je niet mag, wil je juist wel. Af en toe een keer de teugels laten vieren is geen ramp. Het is veel belangrijker wat je daarna doet. Zorg dat je hebt genoten van die lekkernij die je zo graag wilde, maar pak daarna gewoon de draad weer op. Van af en toe een keer zondigen wordt je niet dik, als je daarna maar gewoon weer gezond eet.

Tip 9: Zorg voor afleiding

Zorg dat je niet dag-in, dag-uit bezig bent met het afvallen. Hierdoor ben je je meer bewust van wat je niet mag. Terwijl dat als je afleiding hebt, door bijvoorbeeld iets leuks te gaan doen met een vriend of vriendin, je jezelf hier helemaal niet van bewust bent. Zo zul je minder moeilijke momenten hebben. Verder is het ook aan te raden om afleiding te zoeken op het moment dat je het moeilijk hebt, door bijvoorbeeld een vriend of vriendin, broer of zus te bellen. Zo worden je gedachten makkelijk afgeleid van het moeilijke moment.

En bovendien zorgt ontspanning er voor dat je goed in je vel zit en blijft, dit is heel belangrijk om je nieuwe gezonde levensstijl vol te houden.

Extra motivatie om het afvallen te kunnen volhouden? Een extra tip!

Met deze tips ga jij het afvallen en op gewicht blijven makkelijker volhouden! Ik wil nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om tip 1 t/m 3 op te schrijven. Door iets op te schrijven ben je namelijk eerder geneigd om actie te ondernemen en vol te houden.

Als laatste heb ik nog een speciale tip die voor jou als extra motivatie kan dienen: ‘Een stok achter de deur’. De één heeft voldoende aan zijn eigen motivatie, de ander heeft behoefte aan een programma dat je helpt met makkelijke en gezonde recepten.

Voor deze laatste groep heb ik de volgende tip: Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman. Dit programma is speciaal voor mensen die:

  • Willen beginnen met een koolhydraatarme levensstijl.
  • Koolhydraatarm en suikervrij willen eten.
  • Willen afvallen.
  • Maximaal vet willen verbranden.
  • Een gezond gewicht willen behouden.
  • Nieuwe koolhydraatarme recepten willen uitproberen.
  • Een stok achter de deur willen hebben.
  • Kant-en-klare boodschappenlijstjes willen krijgen.
  • Geen tijd hebben om te bedenken wat je nu weer moet eten.

Wil jij ook je droom op een blijvend gezond gewicht waarmaken? Begin dan vandaag nog met het Koolhydraatarm 50 dagen programma. Al meer dan 29.000 mensen zijn je succesvol voorgegaan, ben jij de volgende?

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Wil jij ook makkelijk en succesvol afvallen?

Start vandaag nog met het Koolhydraatarm 50 dagen programma. Dit is jouw stok achter de deur om succesvol af te vallen.

Stuur mij direct door naar de kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *