Review: OERsterk koken!

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
Oersterk koken

Krachtvoer voor de moderne mens: gezond eten en afvallen zonder dieet. Dit staat op de kaft van het boek OERsterk koken! van Jolanda Dorenbos en drs. Richard de Leth. En zeg nou zelf: Wie wil dat nou niet? Afvallen zonder dieet! 

Dus toen ik jaren geleden dit boek kocht, waren mijn verwachtingen hooggespannen. En mijn verwachtingen zijn waargemaakt: mede dankzij dit boek ben ik al jaren op mijn streefgewicht en hoef ik geen moeite te doen om op gewicht te blijven. Ik ben van mijn suikerverslaving af en bovendien voel ik mij fit en energiek. Omdat ik dit iedereen gun, vind ik het de hoogste tijd voor een review over het boek OERsterk koken met mijn eigen ervaringen en die van anderen.

OERsterk koken: oervoeding in een modern jasje

Het uitgangspunt van dit boek is de oeroude voeding uit de natuur, precies zoals onze voorouders aten, maar dan net even moderner.

Gezondheid en voeding hangen sterk met elkaar samen. Door oervoeding word je zonder al te veel moeite slanker, energieker en gezonder, zo staat er te lezen in het boek. Eten en drinken volgens de natuur haalt het beste in jezelf naar boven. En dat gezondheid en genieten goed samengaan, bewijzen onder andere de OER’fastfood’ recepten die ook in het boek staan.

Uitgangspunten oervoeding

Oervoeding zijn voedingsmiddelen die biologisch of ecologisch zijn. De basis van oervoeding bestaat uit:

 • Veel groente en fruit
 • Ruime hoeveelheden eiwitten (uit vis, vlees, wild, gevogelte, paddestoelen, noten en zaden)
 • Genoeg gezonde vetten (uit roomboter, ghee, kokosolie, olijfolie, notenolie, zadenolie, vette vis en andere vetrijke producten zoals noten en avocado)
 • Klein beetje honing (met name in de zomer)

Dus echt eten zoals de oermens deed: eten wat de natuur je op dat moment te bieden heeft, veel seizoensgroenten en -fruit.

Kies voor verse producten die niet of nauwelijks zijn bewerkt. Kies onbewerkte ongeraffineerde producten als groente, knollen, fruit, vlees, vis, zeekraal, eieren, noten en zaden. Wees kritisch bij alles wat in plastic zit.

OERsterk koken!

Geen optimale voeding

Andere voedingsmiddelen, die we tegenwoordig vaak eten, maakten geen deel uit van oervoeding, zoals:

 • Suiker of suikervervangers (met uitzondering van fruit en honing)
 • Melk en melkproducten
 • Peulvruchten (waaronder soja)
 • Pinda’s 
 • Aardappelen
 • Granen

In OERsterk koken! wordt uitgebreid toegelicht waarom deze voedingsmiddelen geen optimale voeding voor de mens zijn.

Voedingswereld op zijn kop

Oervoeding wijkt voor veel mensen erg af van je huidige eetpatroon. Onze Hollandse cultuur bestaat toch wel uit brood of yoghurt met muesli bij het ontbijt, weer brood bij de lunch en voor het avondeten staan vaak aardappelen met groente en vlees op het menu of een rijst- of pastagerecht. Bij mij was dit niet anders. Dus oervoeding zet wel even je voedingswereld op zijn kop!

Hoewel ik ineens het roer heb omgegooid, hoef je niet gelijk alles om te gooien. Je kunt starten met een aantal kleine aanpassingen en dit langzaam uitbouwen. Ook met kleine aanpassingen kun je al verbeteringen ervaren.

Wie zijn Jolanda Dorenbos en Richard de Leth?

Het boek OERsterk koken! is geschreven door Jolanda Dorenbos en Richard de Leth. Beide zijn deskundige op het gebied van voeding en gezondheid en beide hebben als missie om mensen kennis te laten maken met een vitaal en gezond leven.

Jolanda Dorenbos

Jolanda is van oorsprong diëtist, maar al snel merkte ze dat er wat miste om vitaliteit te bereiken. Vanuit deze zoektocht heeft ze diverse opleidingen en cursussen gevolgd. En inmiddels is Jolanda kPNI therapeut en orthomoleculair diëtist en heeft ze haar eigen praktijk. kPNI staat voor klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Hierbij wordt er van uitgegaan dat voeding, beweging en stress alle drie factoren zijn die de werking van alle lichaamssystemen bepalen.

In haar praktijk begeleidt Jolanda mensen met allerlei gezondheidsklachten, waarbij als uitgangspunt geldt: voeding als medicijn.

Bron: Darmexpert.nl

Drs. Richard de Leth

Richard studeerde geneeskunde aan de VU Amsterdam. En na zijn opleiding wist hij van alles over ziekte en de dood, maar niets over optimale gezondheid en het leven. Zijn gedachte: “Iedereen wil toch gezond en gelukkig oud worden, hoe doe je dat dan?” was het begin van een ontdekkingsreis. In die ontdekkingsreis kwam hij er achter dat leefstijl het sleutelwoord is. Hierbij gaat het dus niet alleen om voeding, maar ook om beweging, ontspanning en mindset. 

Vanuit die gedachte is Richard zijn levenswerk OERsterk.nu gestart. Met OERsterk helpen Richard en zijn team jaarlijks honderdduizenden Nederlanders om gezonder en vitaler te gaan leven.

Bron: Oersterk.nu

Review OERsterk koken!

Het boek OERsterkt koken! Is een verrassende ontdekkingstocht vol tips, gezonde ingrediënten en smaakvolle recepten. Het is geen standaard kookboek, het boek is er op gericht om je te laten kennis maken met oervoeding en de positieve effecten daarvan. Allereerst door middel van een uitleg over veel facetten rondom voeding. En ten tweede door vele verrassende recepten, van ontbijt tot fastfood met een twist.

7 Gouden voedingsrichtlijnen

In de minigids voeding, die je achterin het boek vindt, staat allerlei interessante informatie over voeding. Van de functie van voeding tot tips voor een handige koel- en voorraadkast. Ook vind je hier 7 gouden voedingsrichtlijnen met een duidelijke toelichting. 

Er wordt veel over voeding geschreven, de ene hype volgt de andere op en veel informatie spreekt elkaar tegen en is commercieel gekleurd. Bovendien wordt je in de supermarkt overladen met woorden als ‘bewust’, ‘gezond’, ‘0% vet’ en ‘bevat omega 3 & 6’. Het wordt tijd om ons logische verstand te gaan gebruiken. Vanuit die gedachte zijn de 7 gouden voedingsrichtlijnen opgesteld:

 1. Eet zoals de natuur het heeft bedoeld
 2. Beperk het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten
 3. Varieer
 4. Drink voldoende water
 5. Eet voldoende eiwitten en vetten
 6. Gebruik kruiden en specerijen
 7. Geniet!

Wat levert gezonde voeding jou op?

Goede  en gezonde voeding zorgt voor:

 • Meer energie en vitaliteit
 • Betere concentratie, leervermogen en positieve stemming
 • Mooiere en strakkere huid
 • Goed libido
 • Goede spijsvertering en ontgifting
 • Het juiste gewicht
 • Een goede nachtrust
 • Groei en vergroten van jouw potentieel
oersterk koken: gezondheid

Recepten

Naast informatie over de uitgangspunten van dit boek en oervoeding, bestaat het grootste gedeelte van dit boek uit verrassende recepten.

De basis

Omdat wij Nederlanders toch wel erg van brood houden, vind je in dit hoofdstuk een aantal recepten voor alternatieve broden. Vooral het zoete notenbrood is een favoriet van mij!

Ook vind je alternatieven voor melkproducten en aardappels. En er staat diverse bouillonrecepten in, die de basis zijn van veel soepen en sauzen. Makkelijk om in één keer een grote hoeveelheid te bereiden en daarna in kleine porties in te vriezen.

Ontbijt

Sommige mensen kunnen niet zonder, maar het is zeker niet de belangrijkste maaltijd van de dag, zoals veel mensen zeggen. In de oertijd was er geen koelkast en werd er altijd eerst bewogen (op zoek naar voedsel) voordat er gegeten kon worden. Dus uitgangspunt van oervoeding is eerst bewegen en dan pas ontbijten en dan ook alleen als het lichaam er op vraagt. 

De ontbijten die je in dit hoofdstuk vind zijn heerlijke en voedzame ontbijten die met name bedoeld zijn voor in de overgangsfase naar een nieuwe leefstijl.

Lunch

De lunches met vlees, vis, kip of ei zorgen voor een volwaardige maaltijd, waardoor ze een verzadigd gevoel geven. Natuurlijk vergt het meer voorbereidingstijd dan een standaard boterham, maar met een goede planning kan je veel tijd besparen. Kook ’s avonds bijvoorbeeld wat extra voor de lunch van de volgende dag. Probeer het eens uit en je zult merken dat je na zo’n goed vullende lunch niet na een uur weer trekt hebt, zoals vaak bij (bewerkte) koolhydraten wel het geval is.

Bij een OERsterk koken-lunch kun je denken aan carpaccio of wokgroenten met garnalen, maar ook een goed vullende soep of salade.

Voorgerechten

Een avondmaaltijd kan uit verschillende gangen bestaan, daarom vind in dit boek ook een aantal voorgerechten. Maar natuurlijk kun je deze gerechten ook als lunch eten.

Hoofdgerechten

Zorg bij het hoofdgerecht dat je een flink bord eet tot je verzadigd bent. De juiste voedingssamenstelling zorgt er voor dat je ’s avonds geen trek meer krijgt om te snoepen. Daarnaast zorgt voldoende rust na de maaltijd voor een goede spijsvertering.

De hoofdgerechten zijn onderverdeeld in gerechten met alleen maar groenten, gerechten met vis, kip en vlees. Daarnaast is bij ieder recept aangegeven in welk seizoen de ingrediënten lokaal verkrijgbaar zijn.

Wat denk je Lamsspiezen voor op de bbq of grill of een snelle spinazie wok?

Toetjes

Bij een gezellige maaltijd met familie of vrienden mag een toetje natuurlijk niet ontbreken! Dus ook die vind je ook in OERsterk koken! En wat je je daarbij voor moet stellen? Wat denk je van een ijssorbet, een supersnelle chocolademousse of een kokosdessert? Het water loopt me al in de mond!

Fastfood, feest en snacks

Ja, ook bij oervoeding kan je genieten van ‘fastfood’, lekker ‘snoepen’ met een feestdag of gewoon een keertje ‘snacken’. Van koekjes, gevulde speculaas tot kipnuggets je kunt het allemaal maken volgens het principe van oervoeding.

Kruiden en sauzen

Kruiden en sauzen geven een maaltijd altijd iets extra’s. Dus deze mogen in dit boek ook niet ontbreken. Er staan diverse verrassende kruidenmixen, sauzen en dips in, die pakjes en zakjes helemaal overbodig maken.

Ervaringen met OERsterk koken!

Toen ik in 2013 kennis maakte met oervoeding, was mijn eerst aanschaf het boek ‘Oergondisch genieten’. Maar al vrij snel wilde ik meer en ging op zoek naar meer boeken over oervoeding en met lekkere recepten. En dat werd OERsterk koken! 

De Minigids voeding was een hele mooie aanvulling op de kennis die ik al had opgedaan. Van de tips en trucs voor snel en makkelijk koken maak ik dankbaar gebruik. En de 2 weekmenu’s die achterin staan heb ik regelmatig als inspiratie gebruikt. Nog altijd pak ik regelmatig het boek om een aantal van mijn favoriete gerechten te maken.

Dankzij oervoeding heb ik geen last meer van een suikerverslaving en ben ik al jaren op mijn streefgewicht. Ik blijf slank, zelfs na verjaardagen en feestdagen! En geloof me: je kunt heerlijk en gevarieerd eten.

Ervaringen van anderen

En dat niet alleen ik heel erg blij ben met het boek, blijkt wel uit de vele positieve reacties die ik heb gevonden:

Overall review:

 • Verrassende en lekkere recepten
 • De recepten zijn makkelijk te maken
 • Goede kwaliteit met mooie foto's van de gerechten
 • Prijs-kwaliteit is dik in orde
 • Lekkere recepten voor toetjes, feestdagen, verjaardagen en snacks
 • Handige tips die in de praktijk makkelijk zijn toe te passen
 • Duidelijke uitleg over oervoeding
 • Allerlei interessante informatie over voeding in zijn algemeenheid
 • Het vergt vaak wat meer voorbereidingstijd, maar de tips en trucs in het boek zijn erg behulpzaam
 • Over het algemeen zijn de meeste ingrediënten gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, maar voor sommige ingrediënten moet je naar een reformwinkel of natuurvoedingswinkel
 • De smaak van zelfgemengde kruiden kan even wennen zijn, vooral als je heel erg gewend bent aan pakjes en zakjes

OERsterk koken! van Jolanda Dorenbos en drs. Richard de Leth
OERsterk koken! van Jolanda Dorenbos en drs. Richard de Leth

Beoordeling door Andrea Nieland,

09 okt 2020
4

Gezond eten en afvallen zonder dieet, wie wil dat nou niet! Dus als je geïnteresseerd bent in gezonde voeding en welke resultaten je er mee kunt behalen, mag OERsterk koken! niet ontbreken in je keuken. 

Ten eerste staan er veel lekkere en verrassende recepten, niet alleen voor de dagelijkse maaltijden, maar ook voor feestdagen. En daarnaast staat er in de Minigids voeding een duidelijke en heldere uitleg over voeding. Je vind er niet alleen informatie over gezonde voeding, maar ook waarom we bepaalde voedingsmiddelen beter kunnen vermijden.

In deze review heb ik mijn best gedaan om je een zo goed mogelijk beeld te geven van het boek OERsterk koken! Wil jij ook het geheim van OERsterk koken! ontdekken? En dankzij oervoeding zonder al te veel moeite slanker, energieker en gezonder worden? Dit kookboek vol met lekkere recepten en een duidelijke uitleg, laten jou op een makkelijke manier kennis maken met oervoeding. Helaas zijn de fysieke boeken alleen nog maar 2-de-hands verkrijgbaar op Bol.com, maar gelukkig is het boek nog wel als e-book verkrijgbaar.

Leestip:

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten