Quinoa Risotto met champignons

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Ik ben dol op risotto, maar ja die koolhydraten….. Ik heb al wel eens de lowcarb versie met bloemkoolrijst geprobeerd, maar dat was niet wat ik er van verwacht had. Toen heb ik een keer quinoa risotto gemaakt en daar was ik wel super enthousiast over. Hoewel quinoa toch best veel koolhydraten bevat: in 100 gram gekookte quinoa zitten 21,3 koolhydraten, heeft het ook veel voordelen:

  • Rijk aan vezels, dit zijn de langzame koolhydraten en vezels zorgen er voor dat koolhydraten geen dikmakers worden.
  • Rijk aan eiwitten, zorgen langer voor een verzadigd gevoel.
  • Bevat veel gezonde voedingsstoffen, zoals onder andere foliumzuur, ijzer en magnesium.

Daardoor kan je het toch goed in een koolhydraatarm dieet passen, mits je het niet te vaak eet. En zit je echt nog in de afvalfase, eet de quinoa risotto even niet of compenseer het. Bereken je koolhydraatoverschot en compenseer dit met je volgende of vorige maaltijd, bv. met je lunch. Ook kan je natuurlijk een kleiner portie nemen en het aanvullen met een vullende salade.

Quinoa risotto met salade

Receptinformatie:

  • Type gerecht: Hoofdmaaltijd
  • Bereidingstijd: 30-40 minuten
  • Aantal personen: 2
  • Moeilijkheid: Makkelijk

Zo maak je het:

  1. Snipper de uit, pers de knoflooktenen uit en snijd de champignons in plakjes. Spoel de quinoa goed af met warm water en laat even uitlekken.
  2. Verwarm in een grote pan of wok de kokosolie en fruit de uit en knoflook tot de ui glazig is. Voeg dan de champignons toe en bak ze totdat ze beginnen te verkleuren. Voeg vervolgens de quinoa toe en bak het even kort mee.
  3. Blus dan af met een flinke scheut witte wijn en roer goed door totdat het meeste vocht verdampt is. Schenk dan de bouillon in 2 of 3 delen toe: roer iedere keer goed door en voeg het volgende deel pas toe als bijna al het vocht is opgenomen. Als je alle vocht hebt toegevoegd controleer je of de quinoa gaar is, zo niet: voeg nog wat extra vocht toe (maar niet te veel, want zodra de quinoa gaar is neemt het geen vocht meer op en blijft je risotto te nat).
  4. Roer vervolgens de mascarpone erdoor en verwarm deze even goed mee.
  5. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg deze toe zodra je de pan van het vuur hebt gehaald. Even goed doorroeren en nog even laten staan. Garneer met wat fijngesneden verse peterselie.

Tip: lekker met een groene salade.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 250 gr Quinoa
  • 1 Ui
  • 2 Knoflooktenen
  • 500 gr Champignons
  • Scheut witte wijn
  • 250 ml Groentebouillon
  • 100 gr Mascarpone
  • Parmezaanse kaas
  • Kokosolie Peterselie, vers

Mocht je nog iets over hebben, eet het de volgende dag. Het opwarmen van quinoa risotto die ingevroren is geweest, vind ik persoonlijk niet zo lekker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *