Review Afslank Receptenbijbel: ook voor jouw succesvol?

In deze beoordeling vind je mijn eerlijke mening!

Gemiddelde leestijd: 28 minuten
Review Afslank Receptenbijbel

Ben je op zoek naar een betrouwbare en uitgebreide review over de Afslank Receptenbijbel? Die vind je hier!

Het koolhydraatarme dieet is een populaire en succesvolle methode om gezond en blijvend af te vallen. Niet zo gek dus dat je op internet tal van programma’s en boeken vindt die zeggen jou hierbij te helpen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ze beloven van alles, maar werkt het ook? Krijg je waar voor je geld?

Ik heb dezelfde zoektocht als jou doorlopen naar het vinden naar een manier om succesvol en blijvend af te vallen. Inmiddels heb ik al jaren mijn kilo’s onder controle en dat allemaal dankzij koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt eten. Deze positieve ervaring gun ik iedereen. Daarom vind ik het belangrijk dat je geen kat in de zak koopt in je zoektocht naar succesvol en blijvend afvallen. Deze keer heb ik de populaire Afslank Receptenbijbel getest en in deze uitgebreide review geef ik je mijn eerlijke mening en ervaring.

Wat is de Afslank Receptenbijbel?

Uitgangspunt van de Afslank Receptenbijbel is een koolhydraatarme leefstijl. Wil je meer weten over een koolhydraatarme leefstijl en of dit gezond is? Lees dan mijn kennisbankartikel over de effecten van een koolhydraatarm dieet op je gezondheid.

Toen ik de Afslank Receptenbijbel aanschafte, dacht ik dat het een kookboek was met koolhydraatarme recepten. Maar inmiddels weet ik dat het meer is. Het grootste gedeelte van het boek bevat wel degelijk recepten (meer dan 100) met heerlijke koolhydraatarme gerechten, maar je vindt er ook recepten met wat meer koolhydraten (voor de alles-mag-maaltijd, maar daarover later meer). En waar ik positief verrast door was, is het uitgebreide, inleidende theoriegedeelte met (voor mij) een aantal nieuwe inzichten op het gebied van succesvol afvallen. Nu snap ik de naamskeuze van de Afslank Receptenbijbel ook!

Wie is de auteur, Oscar Helm?

De Afslank Receptenbijbel is geschreven door drs. Oscar Helm. Zijn volledige naam is Oscar Helmstäter, maar om het voor iedereen makkelijker te maken kort hij zijn achternaam af tot Helm. Oscar Helm is ook de oprichter van de website HappyHealty.nl. Je zou hem onder andere kunnen kennen van Linda, Telegraaf, Nouveau, Santé en diverse regionale dagbladen.

Het doel van Oscar is om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijl keuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen. Vooral dit laatste kom je nog niet veel tegen op internet, dit geeft hem een grote voorsprong op de rest. Zelf zegt hij over de Afslank Receptenbijbel: Ik hoop dat mijn boek jou, naast het ontdekken van allerlei heerlijke en gezonde recepten, kan helpen met een stukje waarheidsvinding naar gezondheid, afvallen en voeding.

Oscar Helm, auteur van de Afslank Receptenbijbel

“Als je goed voor je lichaam zorgt, zorgt je lichaam goed voor jou”

Oscar helm

De drs. voor zijn naam heeft hij te danken aan zijn diploma voor het masterexamen psychologie. Daarnaast is hij ook Orthomoleculair Voedings- en Suppletieadviseur en Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut (leefstijl therapie).

Is Oscar betrouwbaar?

Alles wat ik over Oscar Helm kan vinden, klopt. Wel heb ik kunnen vinden dat zijn naam vaak gelinkt wordt aan de naam Richard Ridder, die riep bij mij enige vraagtekens op. Uit navraag blijkt dat hij in het verleden op internet opereerde onder de pseudonaam Richard Ridder. Onder deze naam heeft hij diverse boeken uitgebracht. Waarom is mij onduidelijk. Dit is echt niet nodig, want het boek en zijn website zitten heel goed in elkaar. Verder heb ik contact opgenomen via de website en kreeg zelfs binnen een uur antwoord. Dit is wel heel erg snel en zal niet altijd zo zijn verwacht ik.

Oscar geeft zelf aan dat hij het belangrijk vindt om betrouwbare en onafhankelijke informatie te geven. Daarom vind je ook geen advertenties of promoties op zijn website en artikelen worden op geen enkele wijze gesponsord. Ook de Afslank Receptenbijbel heeft hij zelf uitgegeven, zo heeft hij een volledige redactionele vrijheid. En wordt hij op geen enkele manier beïnvloed door commerciële belangen.

Op zijn website staat netjes zijn inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel vermeld. Ik heb dit gecontroleerd en deze gegevens kloppen. Ook deelt hij zijn Btw-nummer.

Mijn ervaring is dat Oscar zeker te vertrouwen is. En verder heeft hij een team van medewerkers achter zich staan. Als je vragen hebt, reageren ze altijd erg snel.

Oscars zoektocht

Oscar is zijn website gestart vanuit zijn eigen zoektocht naar een gezondere leefstijl. Hij ondervond de negatieve consequenties van een ongezond voedingspatroon. Tijdens zijn zoektocht kwam hij er achter dat we bij veel producten door de voedingsindustrie worden misleid, dat commerciële belangen vaak groter zijn dan onze gezondheid. 

Toen hij zelf resultaten behaalde met een echt gezonde leefstijl, werd het zijn missie om eerlijke informatie te delen met iedereen. En hiermee mensen te inspireren om ook gezonde leefstijlkeuzes te maken.

Dat is ook wat je terugvindt in het inleidende theoriegedeelte van de Afslank Receptenbijbel. Zoveel adviezen en inzichten die je een andere kijk geven op afvallen en gezond eten.

“Caloriearme voeding is misschien wel de beste marketingtruc van de 21ste eeuw!”

Oscar helm

Appelsalade uit de Afslank Receptenbijbel

De Afslank Receptenbijbel in detail

Zoals ik al aangaf vind je in het eerste deel van het boek een inleidend theorie gedeelte met verrassende inzichten. De informatie is simpel en praktisch, zonder belangrijke details achterwege te laten. En daarnaast zijn de adviezen ook nog wetenschappelijk onderbouwd.

Daarna volgen meer dan 100 recepten, van ontbijt, gezonde drankjes, lunch, avondeten tot ideeën voor lekkere trek in de avond. Al is deze laatste niet wat ik er van verwacht had, ik had snacks verwacht voor ’s avonds op de bank. Maar het lijken meer voorgerechten en er zitten maar 3 zoete snacks bij. 

Wil je graag wat tips voor lekkere snacks? Lees dan mijn blogartikel over gezonde en hartige snacks.

De recepten voor het avondeten zijn onderverdeeld in vlees, vis en vegetarisch. En dan kan je nog kiezen voor koolhydraatarme of koolhydraatrijke gerechten. Ik vind het kookboekgedeelte erg uitgebreid met veel gevarieerde recepten.

Gezonde voeding is essentieel

Om gewicht te verliezen en uiteindelijk je streefgewicht te halen en vast te houden is gezonde voeding essentieel. De gerechten in dit boek bestaan dan ook uit gezonde (en makkelijk verkrijgbare) voedingsmiddelen. Deze recepten helpen je om de slechte voeding te vervangen door gezonde alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van pakjes door verse ingrediënten. 

In het theoriegedeelte legt Oscar heel duidelijk uit dat succesvol afvallen uit 4 onderdelen bestaat:

 1. Voeding. Dit heeft de meeste impact, 80% van je gewichtsverlies behaal je namelijk door het aanpassen van je voeding, slechts 20% behaal je door beweging. Voeding kan je weer onderverdelen in: Hoeveel je eet; Wat je eet; Wanneer je eet.
 2. Beweging, inspanning
 3. Stress-management en ontspanning
 4. Metaliteit/Mindset

“Tijdelijk diëten is voor mensen die niet beter weten” 

Oscar Helm

Uitgangspunten

Uitgangspunt voor de recepten zijn 2 personen. Natuurlijk kan je dit makkelijk aanpassen door te vermenigvuldigen of door 2 te delen, als je alleen eet.

In de huidige samenleving is de verhouding aan koolhydraten, eiwitten en vetten flink verstoord. We eten veel te veel koolhydraten en vetten hebben onterecht een slechte naam gekregen, meer hierover lees je in mijn blogartikel over gezonde vetten. In de recepten heeft Oscar hier rekening mee gehouden en de hoeveelheden aangepast naar een gezonde verhouding:

 • Koolhydraten 30%
 • Eiwitten 30%
 • Vetten 30%
 • Dranken 10%

Deze verhouding zorgt voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Afslank Stoplicht

In het boek heeft oscar een Afslank Stoplicht opgenomen. Dit is een handig overzicht van producten die je mag eten (groen licht) met uitleg er bij waarom en hoeveel. Het andere gedeelte van het overzicht bestaat uit producten die je niet mag eten (rood licht), ook daarbij is uitgelegd waarom niet.

Wrap met gehakt, Afslank Receptenbijbel
Wrap met gehakt, lunchgerecht uit de Afslank Receptenbijbel

Principes voor een slank en gezond lichaam

Ook deelt Oscar in de Afslank Recpetenbijbel 13 principes voor een slank en gezond lichaam. En per principe legt hij uit waarom het belangrijk is. Een mooi principe vind ik nummer 11: Richt je op gewoonten, niet op diëten.

“Vergeet alles wat je al wist over gezond eten, het is meer dan alleen het laten staan van snoep, koek en chips. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft.”

oscar helm

Oplossingen voor allergieën en vegetariërs 

Veel mensen hebben tegenwoordig last van een voedselallergie, daar heeft Oscar een apart hoofdstuk aan gewijd. Hierin geeft hij voor veel voorkomende allergieën, alternatieve producten aan die je als alternatief kunt gebruiken. Erg handig!

Datzelfde geldt ook voor vegetariërs. In het boek staan diverse vegetarische gerechten, maar in dit hoofdstuk geeft hij ook alternatieven die je kunt gebruiken ter vervanging van vlees of vis in een bepaald gerecht.

Weekmenu’s

Het theoriegedeelte sluit af met weekmenu’s voor 6 weken. Hierin vind je per dag een voorstel voor ontbijt, lunch en avondeten. Tussen haakjes staat het bladzijde nummer vermeld, waar je het recept in het boek kunt vinden. 

Bij deze menu’s ligt het aantal calorieën per dag tussen de 1.000 en 1.300 kcal. Dit is voor de meeste mensen te weinig, dat schrijft hij zelf ook. Oscar geeft aan dat je dit makkelijk kunt aanvullen met grotere porties, extra ingrediënten of een gezond tussendoortje vlak voor of na de maaltijd. Persoonlijk vind ik dit jammer, waarom dat geen menu’s met wat meer calorieën? Als mensen zelf extra ingrediënten toevoegen, bestaat de kans dat de ideale verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten uit balans raakt. Het is heel belangrijk dat mensen zich dan houden aan het Afslank Stoplicht. Natuurlijk ontstaat dit probleem niet als je gewoon een groter portie neemt of een tussendoortje.

Alles-mag-maaltijd

Wat ik een verademing vind, is dat 1x per week een alles-mag-maaltijd in het weekmenu is opgenomen. Die dag mag je dus zelf kiezen wat je eet, dit kunnen ook frietjes zijn! Zo voorkom je dat je jezelf op andere dagen te buiten gaat aan dingen die je niet mag. Verder heb je de vrijheid om ook 1x per week zelf een favoriet gerecht uit het boek te kiezen. Deze vrijheid maakt afvallen een stuk leuker!

5 Bonussen

Als je de Afslank Receptenbijbel bestelt, heb je op dit moment (stand juli 2020) de mogelijkheid om 5 bonussen er gratis bij te bestellen. Maar dit hoeft dus niet. Deze bonussen zijn:

 1. Weekmenu’s met boodschappentips. Deze weekmenu’s en tips vind je ook in het boek zelf en is dus geen meerwaarde.
 2. 84 Gezonde tussendoortjes. Hier zitten lekkere en verrassende recepten tussen, zeker de moeite waard!
 3. 10 Gezonde toetjes. Hoewel ik ze bijna nooit eet, ben ik een echt toetjesmens, dus je kunt me niet blijer maken!
 4. 13 Richtlijnen voor een slank en gezond lichaam. Deze richtlijnen vind je ook in het boek, ook deze bonus is dus geen meerwaarde.
 5. 1 Maand gratis toegang tot het Ultieme Afslank Programma. Je bent dan lid van het HappyHealthy Premium Programma en hebt toegang tot allerlei informatie en iedere maand nieuwe video’s. In deze video’s worden kennis en inzichten gedeeld, krijg je een stukje mentale ondersteuning, tips over lifestyle en opdrachten die je helpen om je gezonde leefstijl tot een succes te maken. In de video’s zag ik een aantal goede tips en informatie voorbijkomen, met onder andere een duidelijke uitleg over wat haalbaar en realistisch is en hoe je dit resultaat kunt behalen.

Let wel op bij bonus 5! Het gaat om een maand gratis toegang, daarna betaal je €19,97 per maand (stand juli 2020). Je kan overigens wel makkelijk opzeggen middels een opzegformulier, dit heb ik ook gedaan en binnen een paar minuten had ik een bevestiging van mijn afmelding. Het opzegformulier vind je hier.  

Zoals gezegd, kan je ook alleen de Afslank Receptenbijbel bestellen zonder de bonussen, al mis je dan wel de tussendoortjes en toetjes…..

Voor wie is de Afslank Receptenbijbel?

De Afslank Receptenbijbel is niet alleen voor mensen met overgewicht, al zijn de weekmenu’s daar wel op gericht. Maar dit boek is ook voor iedereen die geïnteresseerd is in gezond eten. Door deze gezonde leefstijl val je niet alleen af, je wordt fitter en zit lekkerder in je vel. Ook mensen met een chronische ziekte kunnen gebruik maken van deze gezonde recepten.

Zoals ik al eerder aangaf, is in dit boek ook rekening gehouden met vegetariërs en mensen met voedselallergieën. Dus de Afslank Receptenbijbel is heel breed inzetbaar. Ik gebruik het bijvoorbeeld voornamelijk als een gewoon kookboek, er staan heerlijke recepten in!

Wat kost de Afslank Receptenbijbel?

Bij het bestellen heb je 2 opties: 

 • Het digitale pakket, daarbij ontvang je de Afslank Receptenbijbel via een link direct in je mailbox en kun je hem downloaden als PDF. Dit pakket kost €27,-.
 • Het digitale en fysieke pakket. Hierbij krijg je het boek niet alleen digitaal, maar ontvang je ook het fysieke boek. Dit pakket kost €37,-.

Bij beide pakketten kun je kiezen om met of zonder digitale bonussen te bestellen. 

Het fysieke boek heeft een harde kaft en is mooi vormgegeven. Ik vind het een mooie aanvulling op mijn kookboeken-verzameling! 

Voor deze prijs krijg je veel gevarieerde en gezonde recepten, die goed vullen en eenvoudig te maken zijn. Met bovendien veel achtergrond informatie die je helpen om je nieuwe gezonde leefstijl tot een succes te maken.

En mocht je toch niet tevreden zijn, om wat voor reden dan ook, dan kun je gebruik maken van de 60 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Stuur gewoon een mailtje en Oscar stort het geld gewoon terug op je rekening.

Bestelproces

De Afslank Receptenbijbel kan je alleen bestellen via de website van HappyHealthy. Het bestellen gaat makkelijk en snel. Zodra je het gewenste pakket gekozen hebt, vul je je naam en E-mailadres in en kan je een betaalmethode kiezen (IDEAL, Bancontact/Mister Cash, PayPal of via een Machtiging). De website maakt gebruik van een versleutelde verbinding, dus je kunt veilig betalen.

Zodra je op je knop betalen & direct toegang drukt, wordt je doorgestuurd naar een vervolgpagina waar je het boek (en eventueel de bonussen) kunt downloaden. Ook krijg je gelijk een bevestigingsmail met download-instructies en zekerheidshalve nog een link naar de pagina waar je het boek kunt downloaden (voor het geval je niet doorgestuurd wordt naar de vervolgpagina). Het downloaden is overigens gewoon een kwestie van op de link klikken en het boek opent zich automatisch.

Als je ook de gratis digitale bonussen bestelt hebt, krijg je ook een mail met je inloggegevens voor het Ultieme Afslank Programma. Vervolgens kreeg ik na ca. 10 minuten nog een mail met informatie over de verzending van het fysieke boek en ook daar zat nog een keer de link naar het digitale boek en de bonussen in.

Meningen van anderen

Als je op internet gaat zoeken, vind je veel reviews over de Afslank Receptenbijbel. Ze zijn eigenlijk allemaal positief, is dit geloofwaardig? Tussen alle beoordelingen ben ik op zoek gegaan naar minpunten en de veel genoemde pluspunten.

Pluspunten

Veel gehoorde pluspunten zijn de makkelijke en lekkere recepten, met veel variatiemogelijkheden in de weekmenu’s. Onder andere ook geschikt voor vegetariërs en mensen met een voedselallergie. Daarnaast lees ik ook veel dat de omschrijving bij de recepten erg duidelijk is. En dat de gerechten goed vullen. Er is alles aangedaan om het afvallen makkelijk te maken. Een ander veel gehoord pluspunt is dat de adviezen in het algemene gedeelte praktisch en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Bovendien wordt het erg gewaardeerd dat men kan kiezen uit een digitaal of fysiek boek.

Minpunten

De meeste minpunten die ik heb kunnen vinden gaan over bonus 5: het lidmaatschap tot het Ultieme Afslank Programma, met de 1e maand gratis toegang. Dit lees ik vooral terug in de wat oudere berichten. Blijkbaar was er in het verleden een andere manier van bestellen. Nu kun je kiezen of je de bonussen wel of niet mee wilt bestellen. Maar toen stonden ze altijd aangevinkt en als je ze niet wilde moest je ze bewust uitvinken. Als je dat niet in de gaten had en niet had gelezen dat het lidmaatschap alleen de 1e maand gratis was, werd iedere volgende maand €19,97 afgeschreven van je rekening. Niet erg netjes vind ik zelf. Maar zoals ik dus al aangaf, is dat veranderd en kun je nu bewust kiezen om ze wel of niet mee te bestellen. Natuurlijk moet je dan nog steeds het lidmaatschap opzeggen (als je die 1e maand gratis meegeteld hebt), als je het na de 1e maand toch niet wilt behouden.

Een ander minpunt dat ik tegen ben gekomen, is dat het boek niet geheel koolhydraatarm is. Het klopt dat er in het boek ook koolhydraatrijke recepten staan. Uitgangspunt van dit boek is natuurlijke voeding en daar horen ook ‘koolhydraatrijke’ gerechten bij. We hebben het hier overigens niet over de traditionele gerechten met aardappel of pasta, maar denk hierbij aan bijvoorbeeld zilvervliesrijst of andere onbewerkte volle granen. Maar het overgrote gedeelte van de recepten bestaan uit koolhydraatarme gerechten. 

Ervaringen van mensen die het boek volgen

Er zijn al veel mensen die de Afslank Receptenbijbel thuis in de kast hebben staat. Het is dus niet zo moeilijk om ervaringen van anderen te vinden. Ik heb met name gezocht op de sociale media omdat je hier (vrijwel) zeker weet dat het om echte mensen gaat. Hieronder een aantal reacties die ik tegenkwam.Mijn ervaringen met de Afslank Receptenbijbel

Omdat ik al op gewicht ben, heb ik niet alle weekmenu’s gevolgd. Maar uiteraard heb ik wel de recepten uitgeprobeerd. En ik kan je zeggen, ik pak het boek er nog steeds regelmatig bij. Het boek is natuurlijk in eerste instantie bedoeld om af te vallen en je kennis te laten maken met gezonde voeding. Maar ook als je op gewicht bent, zijn het heerlijke gerechten. De recepten zijn eiwitrijk en dat zorgt er voor dat de gerechten goed vullen. Maar ik kan me voorstellen dat als je je houdt aan de weekmenu’s dat je de porties iets moet vergroten.

De bereidingswijze bij de recepten vind ik erg duidelijk omschreven en het is fijn dat de bereidingstijd en de hoeveelheid kcal per persoon er bij staan.

Er zijn een aantal gerechten die ik inmiddels regelmatig maak, mijn favorieten zijn echt deze 3:

De Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm
De Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm

Beoordeling door Andrea Nieland,

21 jul 2020
5

Ik vind de Afslank Receptenbijbel een zeer uitgebreid boek. Kookboek is niet het juiste woord, naast meer dan 100 recepten, vind je namelijk ook veel achtergrond informatie over gezonde voeding. Met simpele en praktische adviezen die door middel van feiten zijn onderbouwd. Dit alles tezamen maakt het een stuk makkelijker om succesvol af te vallen en op gewicht te blijven.

En mocht je met vragen zitten, Oscar en zijn team staan klaar voor je!

Overall review

 • Lekkere recepten die goed vullen

 • Gevarieerde gerechten

 • Afvallen kost weinig moeite

 • Variatiemogelijkheden

 • Geschikt voor vegetariërs en mensen met een voedselallergie

 • Bereidingswijze is duidelijk omschreven bij de recepten, inclusief bereidingstijd en kcal per persoon

 • Keuze digitaal of fysiek boek

 • Boek is mooi vormgegeven

 • Alles-mag-maaltijd in de weekmenu’s

 • Uitgebreid theoriegedeelte

 • Simpele en praktische adviezen

 • Wetenschappelijk onderbouwd

 • Goed lezen bij bonus 5, in verband met het lidmaatschap

 • Weekmenu’s bevatten weinig calorieën, in de meeste gevallen moet je dit aanvullen

 • De recepten voor de lekkere trek in de avond, niet wat ik er van verwacht had

 • Bonus 1 en 4 hebben geen meerwaarde, die staan ook in het boek (stand juli 2020)

Ik heb mijn best gedaan om je in deze review over de Afslank Receptenbijbel alle informatie te geven over dit boek. Ik vind de Afslank Receptenbijbel echt een aanvulling op de kookboeken die al in mijn kast staan! Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in het opmerkingenveld! 

Afslank Receptenbijbel cover

Wil jij ook succesvol afvallen met gezonde maaltijden?

Met de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm ontdek je hoe jij slank kunt worden en blijven met lekkere en gezonde recepten!

Ga hier direct naar de kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *