Review: De Voedselzandloper

Over langer jong blijven en afvallen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Ik kreeg het boek de voedselzandloper van iemand te leen, met de boodschap: dit lijkt precies op wat jij verteld over voeding. Ik heb het boek dankbaar aangenomen en inderdaad dit boek komt in grote lijnen overeen met mijn eetpatroon. En daarom besloot ik een review over de voedselzandloper van Kris Verburg te schrijven.

De Voedselzandloper Review

Langer jong blijven en afvallen!

Het geheim van langer jong blijven en afvallen wordt helemaal uitgelegd in dit boek. Geen dure drankjes of wonderpillen, gewoon met gezonde voeding. En in dit boek leer je wat écht gezonde voeding is!

Ja, ik wil ook langer jong blijven en afvallen!

De voedselzandloper

Uitgangspunt van het boek de voedselzandloper is te bewijzen dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. Daarnaast worden ook vele dieet- en voedingsmythes doorgeprikt. En het boek biedt een alternatief voor de verouderde schijf van vijf. En daarmee laat het zien wat gezonde voeding is, maar ook vooral hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Deze gezonde alternatieven leiden tot een aangename bijwerking: namelijk gewichtsverlies.

Kris Verburgh: de Voedselzandloper review
Bron: KrisVerburgh.net

Wie is Kris Verburgh?

Kris Verburgh is een arts en onderzoeker die al van jongs af aan gefascineerd is door het verouderingsproces en het belang van voeding bij het voorkomen van ziektes. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen en doet onderzoek aan de vrije universiteit Brussel. Hij onderzoekt onder meer de rol van voeding, diëten en medicatie in het verouderingsproces en in verouderingsziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes en dementie.

Op zijn 16de schreef hij zijn eerst boek en op zijn 25ste verscheen het boek de voedselzandloper, zijn derde boek al weer. Met dit boek legt Kris een link tussen ons verouderingsproces en onze voedingswijze.

De Voedselzandloper: onderwerpen

In het de voedselzandloper komen tal van interessante onderwerpen aan bod, die ik in deze review niet onbenoemd wil laten. 

Diëten zijn ongezond

Het boek begint met het uitleggen waarom de meeste diëten ongezond zijn en dat een echt dieet geen dieet is. 

“Dieten veronderstelt dat iemand gedurende een zekere periode een extra inspanning levert om minder te eten. Dat is compleet belachelijk. Waarom zou je gedurende een zekere periode proberen gewicht te verliezen, als je weet dat na die periode dat gewicht er gewoon weer aanzit wanneer je weer ‘normaal’ eet?

Een echt goed dieet is een dieet dat nooit eindigt. Het is een levensgewoonte die aangeleerd wordt en die het hele leven volgehouden wordt, zodat lange-termijn-gezondheidseffecten zich ook daadwerkelijk kunnen voordoen. Bovendien mag afvallen geen inspanning zijn, want als het een inspanning is, houd je het niet vol. Ook is het verkeerd om te veronderstellen dat je ‘minder moet eten’ om af te vallen. Als je voeding gezond is, dan mag je er zoveel van eten als je wilt: je gaat er sowieso van afvallen als je te zwaar bent”.

Kris Verburgh – De Voedselzandloper

En dat is nu precies het inzicht dat ik aan den levenden lijve heb ondervonden. Zo mooi om te lezen dat dit ook wetenschappelijk wordt onderbouwd.

De schijf van vijf is volledig achterhaald

In de schijf van vijf nemen groente en fruit een even groot gedeelte in als graanproducten zoals brood, aardappelen en pasta. En vlees, vis, zuivelproducten en vleesvervangers zijn allemaal op een hoop gegooid. Hoewel er genoeg wetenschappelijke onderzoeken zijn die aantonen dat deze schijf (maar ook de voedseldriehoek die vaak in België wordt gebruikt) sterk verouderd is, houdt een sterke lobby van de landbouw, vlees- en melkindustrie bij de overhoud deze schijf in stand.

De voedselzandloper

De voedselzandloper is de vervanger van de verouderde schijf van vijf en de voedingsdriehoek. Het is opgebouwd uit twee voedingsdriehoeken: de bovenste driehoek met ongezonde voeding en de onderste driehoek met gezonde voeding. En daarnaast is meteen te zien hoe je ongezonde voedingsmiddelen door gezonde alternatieven kunt vervangen. 

De voedsel zandloper is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en op onze evolutionaire voorgeschiedenis. En is gericht op het voorkomen van chronische ziekten en verouderingsziekten en gewichtsverlies is een automatisch gevolg daarvan.

De voedselzandloper review
De volledige afbeelding is te downloaden op voedselzandloper.com

3 Basisprincipes

De voedselzandloper gaat uit van 3 basisprincipes, dus die mogen in deze review niet ontbreken:

  1. Snelle suikers zijn niet ongezond, ze zijn zeer ongezond: ze zorgen voor een versnelde veroudering en een verhoogde kans op kanker.
  2. Kijk uit met proteïnen (en proteïnerijke diëten): een te veel aan eiwitten versnelt veroudering en bovendien klonteren eiwitten samen in en rond onze cellen, waardoor ze beschadigd worden.
  3. Vetten zijn gezonder dan gedacht: niet zozeer vetten, maar vooral suikers spelen een rol bij hart- en vaatziekten.

De voedselzandloper: geen dieet

De voedsel zandloper is geen dieet, maar een gezonde manier van leven. En een mooie bijkomstigheid is dat je afvalt als je overgewicht hebt. Omdat de voedselzandloper een aanpassing van je eetpatroon is (en voor sommigen zal het een complete verandering zijn), is het niet altijd makkelijk om zo’n verandering door te voeren. En bovendien maken al die verslavende suikers het er niet makkelijker op. Daarom vind je in het boek ook enkele tips om de voedselzandloper succesvol toe te passen.

Mijn ervaringen met de voedselzandloper

De voedselzandloper was voor een groot deel een feest van herkenning. Hoewel ik 100% vertrouw op mijn aanpak van mijn gezonde leefstijl, is het altijd fijn om een wetenschappelijke bevestiging te krijgen. 

Maar daarnaast heb ik ook nieuwe dingen ontdekt en geleerd. Zo was ik dus een fan van yoghurt, kwark en kefir, maar dankzij de voedselzandloper weet ik nu dat dierlijke zuivelproducten verre van gezond zijn. Dus ben ik overgestapt naar de plantaardige yoghurt. 

En zo staan er zoveel eye-openers in dit boek, alleen daarvoor al is het de moeite waard! En als je echt met je gezondheid aan de slag wil dan mag dit boek niet ontbreken in je boekenkast. Kris Verburgh toont met de voedselzandloper aan hoe eetgewoontes en bepaalde voedingsmiddelen van invloed zijn op het vertalen (of versnellen) van het verouderingsproces en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast is voeding niet alleen een belangrijke factor bij preventie van allerlei chronische en ouderdomsziekten, maar ook bij het ontstaan van kanker. 

De voedselzandloper heeft mij echt even laten stil staan bij mijn eetgewoontes en nog een keer laten nadenken over wat ik eet wel echt gezond is.

Gezond eten is het beste medicijn

Kris Verburgh – De voedselzandloper

Review De Voedselzandloper

  • Een gezond voedingspatroon gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

  • Een eerlijke kijk op de voedingsmiddelen-, zuivel- en vleesindustrie

  • Veel interessante en verrassende weetjes over voeding

  • Een hoofdstuk met recepten volgens het principe van de voedselzandloper

  • Lange lappen tekst

  • Verwacht geen mooie afbeeldingen, ook niet bij de recepten

De Voedselzandloper van Kris Verburgh
De Voedselzandloper van Kris Verburgh

Beoordeling door Andrea Nieland,

16 nov 2021
4

Wil jij aan de slag met een gezonde leefstijl en daarnaast leren wat echt gezonde voeding is? Dan mag De Voedselzandloper niet ontbreken in jouw boekenkast. Zoveel eye-openers die ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd zijn, echt een must-read!

Het boek legt heel duidelijk uit dat wat we eten bepaald hoe snel je verouderd en hoe je dit verouderingsproces kunt afremmen, inclusief de daarbij behorende ouderdomsziekten. En een mooie bijkomstigheid is dat je afvalt als je overgewicht hebt!

Het Voedselzandloper Kookboek

Als je De Voedselzandloper echt in de parktijk wilt brengen, dan is Het Voedselzandloper Kookboek een echte aanrader!

In dit receptenboek worden de basisprincipes nog even kort herhaald. En vind je verder heerlijk recepten voor ontbijt, lunch, voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten, tussendoortjes, drankjes, dips en smaakmakers. Een compleet kookboek dus voor een geheel nieuw en gezond eetpatroon.

Het voedsellandloper kookboek sta

Recepten die je langer jong houden en je slank maken!

Alle recepten in Het Voedselzandloper Kookboek zijn gebaseerd op de principes van het boek De Voedselzandloper. Langer jong blijven en afvallen wordt zo wel heel makkelijk gemaakt! Van ontbijt tot nagerechten en drankjes, je vindt het allemaal in dit boek.

Ja, ik wil ook langer jong blijven en afvallen!

In deze review over De Voedselzandloper heb ik je in kijkje in het boek gegeven en mijn eerlijke mening verteld. Het boek sluit in grote lijnen helemaal aan bij mijn eetpatroon en mijn ervaringen met gezonde voeding. Heb jij nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *