Je stofwisseling versnellen?

Dat doe je met deze 4 tips!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Wie herkent dit? Je doet je best om af te vallen, maar het lukt niet…. Misschien heb jij wel last van een langzame stofwisseling. En hoe fijn is het dan als je je stofwisseling kunt versnellen!? 

Veel mensen weten dit niet, maar je kunt echt invloed uitoefenen op je stofwisseling! En in dit artikel vertel ik je hoe. 

Succesvol en blijvend afvallen?

Het succesvolle Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman heeft al meer dan 99.000 mensen hiermee geholpen!

De unieke 50/30/20-regel zorgt er niet alleen voor dat je afvalt, maar ook om daarna op gewicht te blijven.

Ja, ik wil ook succesvol en blijvend afvallen!

Wat is stofwisseling?

Allereerst wil ik je graag uitleggen wat je stofwisseling precies is. Stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd, maar het betekent hetzelfde. Het is het geheel aan processen in ons lichaam die er voor zorgen dat alles wat we eten en drinken wordt afgebroken en wordt omgezet in energie. 

Basaal metabolisme

Deze energie heeft ons lichaam onder andere nodig om te blijven functioneren. Zoals bijvoorbeeld het reguleren van onze lichaamstemperatuur, onze bloedsomloop, hartslag en ademhaling. Deze energie heeft ons lichaam altijd nodig om de primaire levensprocessen te kunnen uitvoeren. Dit noemen we de ruststofwisseling, ook wel basaal metabolisme genoemd.

Jouw totale caloriebehoefte

Naast deze ruststofwisseling hebben we ook energie nodig om te kunnen bewegen en sporten bijvoorbeeld. Hoeveel energie we nodig hebben is van mens tot mens verschillend en is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Leeftijd: naar mate dat we ouder worden, wordt onze stofwisseling langzamer.
 • Geslacht: bij mannen gaat de stofwisseling meestal wat sneller.
 • Erfelijkheid: sommige families lijken alles te kunnen eten, zonder dat ze aankomen.
 • Hoeveelheid spierweefsel: spierweefsel versneld je stofwisseling.
 • Hoeveelheid beweging: hoe meer beweging, hoe sneller je stofwisseling.
 • Voldoende water: als je te weinig water drinkt, heeft je lichaam te weinig vocht en vertraagd je stofwisseling.
 • Schildklierproblemen: bij schildklierproblemen vertraagd over het algemeen je stofwisseling (je schildklier kan ook ‘te goed’ werken en dan versneld je stofwisseling).

Op de site van berekenen.nl kun je heel makkelijk bepalen wat jouw persoonlijke ruststofwisseling is en wat jouw totale caloriebehoefte is.

Vetopslag 

Onderdeel van onze stofwisseling is ook het opslaan van een te veel aan energie. Met andere woorden: als je veel eet, krijgt je lichaam meer energie binnen dan het nodig heeft en alle energie die het niet gelijk nodig heeft, slaat je lichaam op als vet. 

Stofwisseling versnellen, vetopslag

Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt door eten en drinken is afgestemd op de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft. Maar daarnaast kun je dus ook werken aan het versnellen van je stofwisseling!

#4 Tips om je stofwisseling te versnellen

Ik heb je al verteld welke factoren van invloed zijn op onze stofwisseling. Een aantal daarvan kunnen we niet beïnvloeden, maar een aantal ook wel. En daar kun je meer mee behalen dan je denkt!

#1. Ontwikkel je spieren

Hoe meer spierweefsel, hoe sneller je stofwisseling. En natuurlijk hoeven we niet allemaal als een bodybuilder rond te gaan lopen, maar het trainen van je spieren heeft echt een positief effect op je stofwisseling. En naast dat het ontwikkelen van je spieren je metabolisme versnelt, zie je er ook een stuk strakker uit!

Natuurlijk kun je krachttraining naar de sportschool gaan, maar je hebt niet altijd krachttraining nodig om je spieren te trainen. Een zeer effectieve methode is de high intensity interval training (HIIT). Bij zo’n training doe je verschillende oefeningen die een aantal keer achter elkaar worden herhaald, afgewisseld met korte rustperioden. In totaal duurt zo’n training meestal tussen de 20 en 30 minuten. 

#2. Ga meer bewegen

Tegenwoordig hebben veel mensen een zittend beroep, dit vertraagt onze stofwisseling. Daarom is het heel belangrijk om zo veel mogelijk te bewegen. Enkele tips om dit in je dagelijkse leven toe te passen:

 • Ga op de fiets of lopend naar je werk.
 • Pak de trap in plaats van de lift of roltrap.
 • Loop naar je collega toe in plaats van te bellen bij een vraag.
 • Ga tijdens de lunch wandelen.
 • Vraag op je werk om een sta-werkplek.
 • Ga een extra groot rondje met de hond wandelen. 
 • Spreek met een vriend of vriendin af om een paar keer per week te gaan wandelen of fietsen.
 • Ga een paar keer per week echt sporten.
 • Doe veel huishoudelijke klusjes.
 • Ga aan de slag in de tuin.
 • Speel mee met je kind(eren).

#3. Drink voldoende water

Een te lage vochthuishouding vertraagd je stofwisseling. Als bij een afname van 2% vocht in ons lichaam gaat het minder goed functioneren. Daarom en om onze stofwisseling op peil te houden is het belangrijk om voldoende water te drinken. 

Meestal wordt er gezegd dat je tussen de 1,5 en 2 liter per dag zou moeten drinken. Maar hoeveel water je precies zou moeten drinken is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Je kunt heel makkelijk uitrekenen wat de optimale hoeveelheid water per dag is voor jou:

Vermenigvuldig je lichaamsgewicht met 0,03 (30ml water per kilo lichaamsgewicht).

Voorbeeld: je weegt 75 kilo: 75 x 0,03 = 2,25 liter water per dag.

Water is de gouden vloeistof

Naast dat water belangrijk is om je metabolisme op peil te houden, vermindert het ook je hongergevoel. Voel je dat je trek hebt? Drink eerst 2 glazen water en wacht een kwartier. Vaak zul je merken dat je geen honger meer hebt. Vaak verwart je lichaam honger met dorst, dus het is altijd goed om dit eerst uit te proberen voordat je een tussendoortje pakt.

Het is echt het beste om water (of thee) te drinken in plaats van andere dranken. Water bevat namelijk 0 kcal en dat is wel zo lekker als je wilt afvallen: wat er niet in gaat, hoef er ook niet af!

#4 Stop met crashdiëten!

Als je je stofwisseling wilt versnellen zijn crashdiëten uit den boze! Het lijkt zo aantrekkelijk: even snel een paar kilo afvallen, maar op de lange termijn werken ze juist averechts. 

Bij een crashdieet eet je meestal veel te weinig calorieën, vaak zelfs minder dan dat je lichaam nodig heeft voor zijn ruststofwisseling. Op dat moment is er voor je lichaam maar één oplossing: zijn stofwisseling vertragen om zo toch nog alle primaire levensprocessen te kunnen uitvoeren. 

Alleen op het moment dat je stopt met het crashdieet houdt je lichaam deze langzame stofwisseling nog een tijdje vast. Met als gevolg dat alle afgevallen kilo’s er binnen no-time weer aanzitten!

Werkt het versnellen van je stofwisseling echt?

Je hebt van die mensen die lijken alles te kunnen eten, zonder dat ze aankomen. Helaas heb ik die genen niet, maar ik ken ze wel zulke mensen. Mijn partner is er één van. Als ik zou eten wat hij eet, zou ik tonnetje rond zijn…

Maar ik heb de afgelopen jaren wel ontdekt wat voor mij werkt om mijn stofwisseling zo veel mogelijk te versnellen en op peil te houden: en dat zijn bovenstaande 3 tips. 

Daarnaast eet ik zo veel mogelijk koolhydraatarm. De combinatie van dit alles zorgt er voor dat ik, na jaren gekampt te hebben met overgewicht, inmiddels al weer jaren op een gezond gewicht ben.

stofwisseling versnellen

De combinatie met koolhydraatarm eten

Wil jij naast bovenstaande tips ook aan de slag met koolhydraatarm eten, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Dan kan ik je het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman onwijs aanbevelen!

Niels geeft je niet alleen weekmenu’s voor in totaal 50 dagen met boodschappenlijstjes. Maar hij geeft je ook informatie, tips en motiveert je om goede basis neer te leggen voor de rest van je leven. Alle maaltijden zijn samengesteld volgens de unieke 50/30/20 regel, dat wil zeggen dat alle maaltijden zijn samengesteld uit 50% eiwitten, 30% gezonde vetten en 20% koolhydraten. Deze unieke regel zorgt er niet alleen voor dat je afvalt, maar ook dat je op gewicht blijft.

Succesvol en blijvend afvallen?

Het succesvolle Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman heeft al meer dan 99.000 mensen hiermee geholpen!

De unieke 50/30/20-regel zorgt er niet alleen voor dat je afvalt, maar ook om daarna op gewicht te blijven.

Ja, ik wil ook succesvol en blijvend afvallen!

Ik gun het jou ook om te ervaren wat een verschil een slank en gezond lichaam kan maken. Daarom hoop ik dat je met de tips in dit artikel aan de slag gaat! Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *