#17 Tips voor een gezonde leefstijl!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Een gezonde leefstijl in combinatie met werk en een gezin lijkt vaak een onmogelijke opgave. Vaak denken mensen dat je zeeën van tijd moet hebben om het echt goed te doen. Met dit artikel wil ik je uit deze droom halen, het is vaak veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Je moet alleen net even weten. De tips in dit artikel helpen je bij jouw gezonde leefstijl!

Inhoudsopgave

Waarom een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is voor mij een manier van leven die mij gezond en slank houdt. Daarnaast geeft het mij energie en zorgt ervoor dat ik lekker in mijn vel zit. Dit klink misschien een beetje algemeen, maar ik maak dit graag concreet: 

 1. Mijn leefstijl houdt me -na jaren gekampt te hebben met overgewicht- inmiddels al weer aardig wat jaren op een gezond gewicht. 
 2. Verder ben ik bijna nooit ziek, nu zou je kunnen zeggen dat dit toeval is, maar ik zie ditzelfde terug bij mijn partner en dochter (die dezelfde leefstijl hebben). 
 3. Ook bruis ik van de energie. Voor mij is dit vrij normaal, maar het valt me pas echt op als ik een keer een dag gezondigd heb. Ja, ik zondig ook echt wel eens! Maar ik ben me wel heel bewust van de consequenties (minder energie en een opgeblazen gevoel). 
 4. En als laatste maakt deze leefstijl me gelukkig. Ik zit lekker in mijn vel en sta positief in het leven. Ik ben er van overtuigd dat mijn gezonde leefstijl hier een belangrijke rol in speelt.

Wat is een gezonde leefstijl?

Voor mij bestaat een gezonde leefstijl uit een aantal onderdelen:

 • Gezonde voeding
 • Voldoende beweging
 • Voldoende ontspanning
 • Dingen doen die je leuk vindt

Het is zaak om deze onderdelen te verweven in je dagelijkse leven en hier een balans in te vinden. Als je die balans eenmaal hebt gevonden, kost het geen enkele moeite om je gezonde leefstijl vol te houden! Mijn mijn tips voor een gezonde leefstijl helpen jou daarbij!

Tips voor een gezonde leefstijl

De tips die ik je in dit artikel geef hebben te maken met deze 4 onderdelen en maken het jou een stuk makkelijker om je gezonde leefstijl vol te houden.

#7 Tips voor gezonde voeding

75% tot 80% van de resultaten bij afvallen behaal je met voeding. Maar dat wil niet zeggen dat je voor een gezonde leefstijl de andere onderdelen kan laten zitten. De balans tussen alle 4 de onderdelen maakt een gezonde leefstijl.

1. Stop met snelle koolhydraten

Zonder dat we het door hebben zijn snelle koolhydraten de veroorzaker van overgewicht bij veel mensen. Daarnaast steeds meer mensen gezondheidsklachten door de grote hoeveelheden koolhydraten die we in onze Westerse maatschappij eten. En bovendien veroorzaken ze de welbekende suiker-dips. 

2. Eet meer eiwitten, gezonde vetten en vezels

Eiwitten, gezonde vetten en vezels hebben met elkaar gemeen dat ze je een verzadigd gevoel geven. Daardoor heb je minder snel weer trek en is de kans veel kleiner dat je naar een ongezonde snack grijpt.

3. Ga koken

Veel kant-en-klaar producten bevatten snelle koolhydraten. Die kun je heel makkelijk vermijden door te koken met verse producten.

Tips gezonde leefstijl: ga koken

4. Werk in voren

Koken met verse producten kost wat meer tijd, maar door een goede voorbereiding kost het een stuk minder tijd dan je zou denken. Als je een maaltijd kookt, kook grote hoeveelheden. Zo kan je alles wat je over hebt in kleinere porties in de vriezer doen. Zo heb je op de dagen dat je weinig tijd hebt, altijd een gezonde maaltijd in de vriezer. Of je gebruikt het als een gezonde lunch.

5. Maak een weekplanning

Door één keer per week een planning voor de hele week te maken kom je minder in de verleiding om een snelle en ongezonde maaltijd te halen omdat je niet weet wat je moet eten. En als je ook één keer per week de boodschappen voor de hele week doet, kom je in de supermarkt minder vaak in de verleiding om ongezonde dingen te kopen.

6. Eet met aandacht en neem de tijd

Te vaak eten we even snel tussendoor met ons mobieltje in de hand. Door te snel te eten en zonder aandacht lopen we het risico dat we te veel eten. Tussen de tijd dat je eten in je mond stopt en het seintje dat je hersenen ontvangen dat je verzadigd bent, zit ca. 20 minuten. Dus als je te snel eet, is de kans veel groter dat je te veel gegeten hebt. Bovendien ben je je bij afleiding minder snel bewust dat je voldoende gegeten hebt.

7. Drink voldoende water

Het grootste gedeelte van ons lichaam bestaat uit water. Bij een afname van slechts 2% begint ons lichaam al uit te drogen en gaat het minder goed functioneren. Maar daarnaast vermindert het ook je hongergevoel en helpt het ons lichaam om afvalstoffen af te voeren.

En bovendien bevat water 0 kcal, dus als je wilt afvallen is water de beste keuze!

#3 Tips voor voldoende beweging

Naast dat beweging goed is om af te vallen, zorgt het er ook voor dat je spieren sterker worden. En bovendien geeft het energie, ook al heb je geen zin, bedenk eens hoe je je achteraf voelt!

8. Ga voor functionele beweging gedurende de dag

Vaak wordt dit vergeten, maar functioneel bewegen is ook beweging en kost vaak weinig extra tijd. Neem de trap in plaats van de lift, ga op de fiets naar je werk, loop een extra rondje met de hond. Zo zijn er genoeg praktische activiteiten te bedenken die je extra beweging geven.

9. Zoek een ‘sport’ die je leuk vind

Sommige mensen vinden sport verschrikkelijk, maar ik kan me niet voorstellen dat er niets is dat je leuk vind. Je hebt het misschien alleen nog niet gevonden. Zoek vooral iets wat je leuk vindt, dan kost het geen moeite om het vol te houden.

10. Doe het samen

Spreek af met een vriend of vriendin om samen te bewegen. Dit is een stuk gezelliger en je hebt ook gelijk een stok achter de deur. Als je bijvoorbeeld 2x per week een vast tijdstip hebt dat je samen gaat wandelen bijvoorbeeld, ben je eerder geneigd om te gaan, dan wanneer je alleen zou gaan.

#3 Tips voor voldoende ontspanning

In ons drukke leven is ontspanning heel erg belangrijk, maar wordt vaak vergeten of er is geen ’tijd’ voor. We worden vaak de hele dag ‘geleefd’ doordat we allerlei verplichtingen hebben en van alles ‘moeten’. Daardoor vergeten we onszelf vaak.

11. Neem iedere dag even tijd voor jezelf

Plan in je agenda iedere dag even een moment voor jezelf. Als je het niet in je agenda zet, doe je het niet is mijn ervaring. En het hoeft echt niet lang te zijn, maar het is wel heel belangrijk heb ik de afgelopen jaren gemerkt. Zo sta ik iedere dag een kwartier eerder op om te mediteren. Maar misschien vind jij mediteren verschrikkelijk en dan moet je het vooral niet doen. Doe iets wat je leuk vind. Het kan ook een half uurtje een boek lezen zijn of een andere hobby. 

12. Zorg voor voldoende slaap

Een slaapgebrek is niet alleen van invloed op ons humeur en ons energieniveau, het wekt ook je eetlust op. En bovendien raken we door een slaapgebrek de controle over ons eetgedrag een beetje kwijt. We krijgen minder snel een seintje dat we vol zitten, waardoor de kans groter is dat we te veel eten.

13. Ga offline

Veel mensen zijn de hele dag online: bij iedere ping checken wie een berichtje stuurt, even snel posten wat je net hebt meegemaakt, de hele dag door het nieuws checken. Zet je telefoon eens een paar uur uit en voel hoeveel rust dit met zich meebrengt.

#4 Tips voor dingen doen die je leuk vindt

Dit is het verlengde van voldoende ontspanning, want als je dingen doet die je leuk vindt, kan je dat ook als ontspanning ervaren. Maar toch zie ik ontspanning als tijd echt voor mezelf. En dingen doen die ik leuk vind, kunnen ook dingen zijn die ik samen met anderen doe.

14. Zoek een hobby

Veel mensen zien een avond op de bank voor de tv als ontspanning, maar een echte hobby is veel beter. Daarmee zeg ik niet dat je geen tv meer zou mogen kijken, maar een avondje tv kijken afwisselen met een hobby of een spelletjesavond heeft echt een positief effect.

15. Spreek af met vrienden

Samen met vrienden leuke dingen doen geeft veel energie. Dit kan iets actiefs zijn, maar ook een lekker avondje kletsen, kan veel energie geven.

16. Doe werk dat je leuk vindt

Gemiddeld zijn we 8 uur per dag bezig met ons werk, dat is een groot deel van de dag. Hoe frustrerend is het als je een groot deel van de dag met iets bezig bent, wat je helemaal niet leuk vindt? Dat kost alleen maar energie, in plaats van dat het energie oplevert.

17. Doe leuke dingen met je gezin

Het opvoeden van kinderen is lang niet altijd makkelijk en zorgt zo af en toe ook voor een gespannen sfeer. Juist daarom is het heel belangrijk om ook regelmatig wat leuks met z’n allen te doen. Het klaart de lucht en brengt ontspanning bij alle gezinsleden.

Tips gezonde leefstijl: leuke dingen met het gezin

Aan de slag met een gezonde leefstijl

Natuurlijk hoef je niet al mijn tips voor een gezonde leefstijl toe te passen, maar veel zijn op een makkelijke manier in te passen in je dagelijkse leven. En als je dit een tijdje consequent blijft volhouden, zul je merken dat ze een gewoonte worden. En hoe mooi is het als je niet meer hoeft na te denken over het volhouden van een gezonde leefstijl, maar dat het automatisme is geworden. Je lichaam zal je eeuwig dankbaar zijn!

Ik hoop je met deze tips te helpen met je gezonde leefstijl. Ik hoop dat je er mee aan de slag gaat en ik hoop dat je net als ik zult ervaren wat een positieve verandering dit met zich meebrengt. 

eBook weekprogramma

Gratis aan de slag met een slank en gezond lijf!

Met mijn gratis weekprogramma kan jij direct aan de slag met een slank en gezond lijf en ervaren wat een écht gezonde leefstijl voor je kan betekenen. 

 • Volledig weekprogramma
 • Inclusief compleet weekmenu
 • Nooit meer diëten
 • Minder stress
 • Me-time
 • Goede nachtrust
 • Gezond lichaam
 • Gelukkig leven

Starten met een gezond en slank lijf wordt nooit meer makkelijker!

Deze kans wil ik niet laten lopen!

Heb je nog vragen? Laat het me weten, ik help je graag! En heb je nog meer tips? Laat ze hieronder achter on het opmerkingenveld, zo helpen we elkaar!

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten