#7 Tips om minder suiker te eten!

Ga aan de slag met een slanker lijf!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Suiker: we weten allemaal dat het niet gezond is. Maar het is ook best lastig om minder suiker te eten, de tips in dit artikel helpen jou erbij. Vaak eten en drinken we ongemerkt veel suiker. Gemiddeld eten we 28 suikerklontjes per dag1, dat is per jaar 40 kilo! Hoog tijd dus om een beetje te minderen en de tips in dit artikel helpen jou daarbij!

Succesvol afvallen volgens de 50/30/20 regel!

50% eiwitten

30% gezonde vetten

20% langzame koolhydraten

Deze combinatie gaat jou helpen om succesvol af te vallen en een gezonde basis neer te leggen voor de rest van je leven!

Ja, ik wil ook afvallen met deze succesvolle regel!

Schuilnamen

In de meeste bewerkte voedingsmiddelen zitten suikers verwerkt. Vaak staan ze onder een schuilnaam op de verpakking vermeld. Op de website van het Diabetesfonds vind je een complete lijst van alle schuilnamen van suiker. Daarnaast bevatten groenten en fruit ook natuurlijke suikers. Deze tezamen zorgen voor die hoge suiker consumptie, waarbij ik wel wil opmerken dat we veruit de meeste suikers binnenkrijgen door fabrieksvoedsel.

Suikerverslaafd

Doordat veel voedingsmiddelen in de supermarkt (meer dan 50%2) verborgen suikers bevatten, worden we ongemerkt suikerverslaafd gehouden. Het is zelfs zo dat we 85% van de suikers die we eten, ongemerkt binnenkrijgen. Ik vond dit een best schokkende ontdekking! Niet zo gek dus dat het zo lastig is om af te vallen!

Afkicken

Doordat we zo vaak en zo veel (ongemerkt) worden blootgesteld aan suiker, is het zo lastig om af te kicken van suiker. Want met alleen bewust minder suiker eten ben je er niet, dan krijg nog steeds onbewust veel suiker binnen. Vergelijk het met afkicken van alcohol: dat gaat ook niet lukken, als je iedere dag bier blijft drinken.

Gevaren van suiker

Dat we dik worden van suiker weten de meeste mensen wel. Maar er schuilen nog meer gevaren in suiker! Steeds meer mensen ondervinden gezondheidsproblemen van de te grote hoeveelheden suiker die we dagelijks binnenkrijgen. 

Suikers veroorzaken grote pieken in onze bloedsuikerspiegel. Om deze piekken weer te laten dalen, maakt ons lichaam insuline aan. Maar als dit te vaak en in te grote hoeveelheden gebeurt, lopen we het risico om insulineresistent te worden. Waardoor ons lichaam steeds minder goed reageert op de insuline die het aanmaakt om je bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Vaak is dit een voorloper van diabetes type 2.

Suiker, zoetstoffen en andere chemische toevoegingen verstoren de balans en de communicatie in onze cellen in in ons lichaam. Dus onderstaande tips om minder suiker te eten zijn niet alleen belangrijk om af te vallen, maar ook voor het verbeteren van je gezondheid!

Minder suiker eten, doe je met deze tips!

Je weet dus nu dat onze grootste suikerinname komt door verborgen suikers die we ongemerkt binnenkrijgen. Daarom hebben de eerste tips om minder suiker te eten daar betrekking op, om zo te zorgen dat die inname minder wordt.

1. Lees verpakkingen

Maak er in de supermarkt een gewoonte van om de verpakkingen te lezen voordat je een product in je winkelmandje doet. Suiker staat vaak onder een schuilnaam op de verpakking, veel voorkomende schuilnamen zijn woorden die eindigen op -ose, -siroop, -stroop of -concentraat. Maar er zijn er nog veel meer, de complete lijst vind je op de website van het Diabetesfonds.

Daarnaast is de volgorde van de ingrediënten op de verpakking ook een indicatie van hoeveel er van in zit. Als je suiker of een schuilnaam bij de één van de eerste ingrediënten ziet staan, dan kan je er van uitgaan dat dat het product voor het grootste gedeelte daaruit bestaat.

Door de verpakkingen te lezen, wordt je je bewust van alle toegevoegde suikers en de hoeveelheden, waardoor je een weloverwogen keuze kan maken. En je hoeft echt niet alles te laten staan waar suikers in zitten, maar maak wel een bewuste afweging.

tips om minder suiker eten: lees verpakkingen

2. Vermijd snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten zijn eigenlijk gewoon suikers. Snelle koolhydraten zitten in zoetige, maar ook in hartige snacks, in graanproducten, frisdranken, sappen, zelfs in sommige vleeswaren en kant-en-klaar producten.

In plaats daarvan is het veel beter om voedingsmiddelen met langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten te eten. Deze voedingsstoffen zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer trek en behoefte aan zoetigheid krijgt.

3. Kook met verse voedingsmiddelen

Aan veel kant-en-klaar producten zijn suikers toegevoegd. Hierbij heb ik het niet alleen over kant-en-klaar maaltijden, maar ook over sauzen, dressings en soepen. Wil je minder suiker eten, dan is dit één van de belangrijkste tips.

Natuurlijk kost het koken met verse voedingsmiddelen wat meer tijd, maar met een goede planning en voorbereiding kost het veel minder tijd dan dat veel mensen denken.

4. Drink geen vloeibare suikers

Frisdranken en vruchtensappen zitten boordevol suikers. Wil je echt minder suiker eten, dan doe je er goed aan om frisdranken en vruchtensappen te laten staan! Wat je dan wel kunt drinken lees je in mijn blog ‘Koolhydraatarm drinken hoeft niet saai te zijn!’.

5. Breng jezelf niet in de verleiding

Breng jezelf niet in de verleiding door zoetigheid in huis te halen. Er is niks zo moeilijk als zoetigheid weerstaan op een slecht moment, terwijl je weet dat die reep chocolade in je kast ligt. 

Koop het de komende tijd gewoon even niet. En zodra je merkt dat je lichaam minder om suiker vraagt, zou je natuurlijk best af en toe kunnen zondigen. Maar wel af en toe en niet constant.

6. Neem een gezonde snack

Het gevoel: ‘Ik heb nu behoefte aan zoetigheid!’ kennen we allemaal wel. In plaats van dat je dit gevoel probeert te negeren, kan je ook een gezonde snack nemen. Neem bijvoorbeeld een stuk fruit. Dit bevat fruitsuikers, dus je komt toch enigszins tegemoet aan je gevoel, alleen dan wel op een gezonde manier!

Tips om minder suiker te eten: gezonde snack

7. Voorkom dat je honger krijgt

Als je honger hebt is de kans veel groter dat je in de verleiding komt om zoetigheid te eten. Zorg er dus voor dat je veel voedingsmiddelen eet met eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt en dus minder in de verleiding komt om iets ongezonds te snacken.

Minder suiker eten en afvallen!

De tips in dit artikel helpen jou niet alleen om minder suiker te eten, maar ze zullen ook als resultaat hebben dat je afslankt! Suiker is één van de grootste boosdoeners van het overgewicht van veel mensen.

Je maakt het jezelf veel makkelijker door minder suiker te eten in combinatie met eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten (tip 7). Zo voorkom je dat je honger krijgt, maar je valt wel af!

Vind je het lastig om hier mee aan de slag te gaan? Dan is het Koolhydraatarm 50 dagen Programma van Niels Bosman echt wat voor jou! Alle recepten in dit programma zijn samengesteld volgende de unieke 50/30/20 regel: 

  • 50% eiwitten
  • 30% gezonde vetten
  • 20% langzame koolhydraten

Resultaten

Hierdoor:

  1. Ervaar je meer energie
  2. Val je af (tot 2 kg per week)
  3. Hoef je niet verplicht te sporten
  4. Krijg je een jongere en stralende huid
  5. Verbrand je hardnekkig vet rondom je buik, benen en billen
  6. Geniet je tot 6x per dag van lekkere gerechten en snacks
  7. Laat je jouw hormonen voor je werken (in plaats van tegen je)

Succesvol afvallen volgens de 50/30/20 regel!

50% eiwitten

30% gezonde vetten

20% langzame koolhydraten

Deze combinatie gaat jou helpen om succesvol af te vallen en een gezonde basis neer te leggen voor de rest van je leven!

Ja, ik wil ook afvallen met deze succesvolle regel!

Heb je nog vragen of meer tips om minder suiker te eten? Laat het dan hieronder weten in het opmerkingenveld.

Lees ook:

Bronvermelding:

  1. https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/hoeveel-suiker-eten-we
  2. https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2017/aan-56-supermarkteten-is-suiker-toegevoegd/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *