Verborgen suikers: Zo herken je ze!

Inclusief mijn verhaal

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Verborgen suikers in voeding

Zonder dat we het weten, bevatten veel voedingsmiddelen verborgen suikers! Je wilt afvallen en denkt goed bezig te zijn door alle zoetigheid te laten staan, maar toch lukt het afvallen niet…. Grote kans dat de verborgen suikers de boosdoeners zijn. Meer dan de helft van de producten uit de supermarkt bevatten toegevoegde suikers, ook producten waarvan jij denkt dat ze gezond zijn. 

In dit artikel vertel ik je mijn verhaal en alles over de verborgen suikers in onze voedingsmiddelen.

Afslank Receptenbijbel cover

Succesvol afvallen met gezonde en lekkere maaltijden?

Met De Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm ontdek jij hoe je slank kunt worden en blijven met meer dan 100 lekkere en gezonde recepten. Daarnaast geven de simpele en praktische adviezen die door middel van feiten zijn onderbouwd, jou veel achtergrondinformatie die het jou mogelijk maken de juiste keuzes op het gebied van voeding te maken.

Ja, ik wil ook succesvol afvallen!

Gezond is toch niet zo gezond…

Ik kampte jarenlang met overgewicht. Natuurlijk kende ik het gezegde ‘Ieder pondje gaat door het mondje’. Dus ik schrapte alle zoetigheid en andere -in mijn ogen- slechte producten. Geen koekjes, snoepjes en frisdranken meer en toch viel ik niet echt veel af. Ik had me er al bijna bij neergelegd dat die extra kilo’s nu eenmaal bij mij hoorden. Totdat ik kennis maakte met koolhydraatarm eten. 

Destijds was daar nog niet zo veel over te vinden, dus deze leefstijl dwong mij om me meer te gaan verdiepen in voeding. En zo kwam ik er achter dat veel producten waarvan ik dacht dat ze gezond waren, toch niet zo gezond waren. Meer dan de helft van het supermarkteten bevat verborgen suikers1 en meer dan 70% van het supermarkteten bestaat uit sterk bewerkt voedsel2.

Toen ik dat eenmaal wist en wist hoe ik wel de juiste keuzes moest maken op het gebied van voeding, verdwenen mijn kilo’s als sneeuw voor de zon!

Suikers

We weten allemaal wel dat suikers niet gezond zijn. Maar er zijn verschillende soorten suikers, zoals natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Beide zijn suikers (koolhydraten), maar er zit wel een verschil tussen.

Natuurlijke suikers

De natuurlijke suikers bestaan over het algemeen uit complexere koolhydraten, waardoor ze langzamer worden opgenomen in ons lichaam. Bovendien bevatten voedingsmiddelen met natuurlijke suikers (zoals groente en fruit) van nature diverse vitamines en mineralen die je lichaam helpen de koolhydraten te verwerken. Tel daarbij de vezels op die voor een verzadigd gevoel zorgen. 

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers worden in de fabriek bewerkt. Bij dit bewerkingsproces worden alle nuttige stoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels uit het suiker gehaald. Hierdoor blijven er enkelvoudige koolhydraten over die alleen nog maar lege calorieën bevatten.

Verborgen suikers

Zoals ik al schreef, bevat meer dan 50% van het supermarkteten verborgen suikers. We hebben het dan over toegevoegde suikers in de vorm van geraffineerde suikers. Het is zelfs zo dat we slechts 15% van de suikers die we binnenkrijgen, bewust eten. De rest (dus 85%) krijgen we ongemerkt binnen. Niet zo gek dus als het afvallen niet lukt!

Verborgen suikers: waar zitten ze in?

Suiker heeft veel verschillende schuilnamen, je zult het niet zo snel als suiker op de verpakking zien staan. Veel voorkomende schuilnamen zijn -ose, -siroop, -stroop of -concentraat. Een compleet overzicht van alle schuilnamen vind je op de site van het Diabetesfonds.

Producten waarvan je het misschien niet direct verwacht, maar die veel toegevoegde suikers bevatten zijn:

1. Frisdranken en vruchtensappen

Dat frisdranken veel suikers bevatten weten veel mensen wel. Maar dat vruchtensappen ook boordevol suikers zitten, weten veel mensen niet. In een flesje sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld 10 suikerklontjes!

2. Zuivelproducten

Van nature bevatten zuivelproducten zoals melk en yoghurt melksuiker, dit wordt ook wel lactose genoemd. Dat is normaal dus. Maar vruchtenyoghurt of yoghurtdrankjes zijn hier echt de grote boosdoeners, die zitten vol met toegevoegde suikers. Wil je yoghurt met een smaakje? Dan kun je bijvoorbeeld veel beter een Griekse yoghurt met wat vers fruit nemen.

3. Plantaardige melkproducten

Steeds meer mensen ontdekken de plantaardige melkproducten zoals havermelk of amandelmelk. Ook hier zijn de verpakkingen erg misleidend. Op de ene staat vaak ‘original’ en op de andere ‘ongezoet’. Je kunt beter deze laatste kopen, want in de ‘original’ zitten toegevoegde suikers.

4. Ontbijtkoek

Ontbijtkoek wordt vaak ten onrechte gepromoot als gezond tussendoortje. Het merendeel van de ontbijtkoeken zijn echte suikerbommen! Zelfs degene met het label ‘minder suiker’ bevatten alsnog veel suiker. De Consumentenbond deed er zelfs een onderzoek naar.

5. Ontbijtgranen

Ook ontbijtgranen zoals cruesli, krokante muesli, granola en cornflakes bevatten veel verborgen suikers. De verpakking wekt met termen als ‘volkoren’ of ‘met fruit’ de indruk dat ze gezond zijn, maar de toegevoegde suikers staan in kleine lettertje op de achterkant onder een schuilnaam. Je kunt veel beter je eigen granola maken of gewoon wat noten en fruit door je yoghurt doen.

6. Dressings en sauzen

Kant- en klaar dressings en sauzen zoals sladressing, tomatenketchup, maar ook woksauzen zitten boordevol suikers. En ongemerkt eten we die vaker dan we denken. Het is natuurlijk makkelijk om ze even snel in de supermarkt te kopen, maar het is veel beter om deze sauzen zelf te maken en vaak nog lekkerder ook!

7. Bouillon en soepen

Naast dat bijvoorbeeld bouillonblokjes uit de supermarkt weinig te maken hebben met echte bouillon, bevatten ze niet alleen veel zout, maar ook suiker. En ook in de kant-en-klaar soepen wordt de suiker niet vergeten.

8. Crackers, beschuit e.d.

Crackers en beschuit zijn naast brood een oer-Hollands ontbijt. Veel mensen realiseren zich echter niet hoeveel suiker er in zit. Van origine bestonden crackers uit volkorenmeel en een beetje zout. Maar tegenwoordig bestaan de meeste crackers uit veel meer ingrediënten en waaronder dus suiker.

9. Broodbeleg

Dat in bijvoorbeeld hagelslag en chocopasta suiker zit weten de wel. Maar wist je dat in de meeste soorten pindakaas en bijvoorbeeld sandwichspread ook suiker zit. Zelfs in vleeswaren wordt suiker toegevoegd! Sinds ik dit ontdekt heb, lees ik echt alle verpakkingen in de supermarkt.

10. Chips en andere zoute snacks

Dat chips en andere zoute snacks niet gezond zijn en boordevol zout zitten, is geen verrassing. Maar zelfs in deze hartige snacks zit suiker.

Eten zonder toegevoegde suikers

Natuurlijk hoef je niet alle suikers te laten staan. Maar denk je eens in als je al deze verborgen suikers niet meer binnen zou krijgen, dan is het helemaal niet erg als je eens een keer bewust een koekje of snoepje pakt! 

Maar misschien zakt de moed je ook een beetje in de schoenen, nu je weet in hoeveel producten verborgen suikers zitten. Ik moet ook heel eerlijk toegeven, in het begin dacht ik ook: is er nog wel iets, dat ik wel kan eten? Inmiddels weet ik dat dat zeker wel mogelijk is en dat het vaak nog lekkerder is ook!

Eet onbewerkte voedingsmiddelen

Mijn belangrijkste tip is toch wel: Eet onbewerkte voedingsmiddelen. Alles wat uit de fabriek komt daar zou suiker aan toegevoegd kunnen zijn. Dus als je alleen voedingsmiddelen eet die niet bewerkt zijn omzeil je automatisch meeste verborgen suikers. Voorbeelden van wat je wel kunt eten:

  • Groente
  • Fruit
  • Kruiden
  • Vlees (ongemarineerd)
  • Vis (ongemarineerd)
  • Eieren
  • Noten, pitten en zaden
  • Zuivel (met mate en zonder smaakjes)

Lees verpakkingen

Verder blijft het een kwestie van alert blijven. Van de meeste producten die ik in de supermarkt koop, weet ik inmiddels of ze wel of geen toegevoegde suikers bevatten. En ja, er zijn ook producten die ik toch koop ondanks dat ze suikers bevatten. Alleen eet ik die met mate. De belangrijkste sleutel is hierbij bewustzijn.

En verder lees ik heel veel verpakkingen. Zo wie zo van producten die ik nog niet eerder kocht. Maar zo af en toe ook van producten die ik regelmatig koop om te controleren of de samenstelling niet is veranderd.

Mijn overzicht van koolhydraatarme producten kan een goede leidraad voor jou zijn van producten die je zonder zorgen kan eten.

Afslanken en kennis in één!

Ik ben van mening dat je pas echt blijvend kunt afvallen, als weet hoe je de juiste keuzes moet maken. Daarom vind ik het belangrijk om mensen te informeren en de dingen die ik door de jaren heen geleerd heb, te delen met jou. 

Ben jij ook op zoek naar kennis in combinatie met afvallen? Dan wil je De Afslank Receptenbijbel van drs. Oscar Helm niet missen! Zelf zegt hij over dit boek:

‘Ik hoop dat mijn boek jou, naast het ontdekken van allerlei heerlijke en gezonde recepten, kan helpen met een stukje waarheidsvinding naar gezondheid, afvallen en voeding’.

Drs. Oscar Helm
Afslank Receptenbijbel cover

Succesvol afvallen met gezonde en lekkere maaltijden?

Met De Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm ontdek jij hoe je slank kunt worden en blijven met meer dan 100 lekkere en gezonde recepten. Daarnaast geven de simpele en praktische adviezen die door middel van feiten zijn onderbouwd, jou veel achtergrondinformatie die het jou mogelijk maken de juiste keuzes op het gebied van voeding te maken.

Ja, ik wil ook succesvol afvallen!

Ik heb mijn best gedaan om je zo uitgebreid mogelijk te informeren over suikers in onze voeding. Maar heb je nog vragen stel ze gerust hieronder, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Bronvermelding

  1. https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2017/aan-56-supermarkteten-is-suiker-toegevoegd/
  2. https://www.nu.nl/eten-en-drinken/4900598/70-procent-van-supermarkt-assortiment-sterk-bewerkt-voedsel.html

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *