Verse kippensoep: krachtvoer!

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Als ik terug denk aan vroeger, als ik een keer niet zo lekker was, werd er altijd een grote pan verse kippensoep gemaakt. Krachtvoer zeiden mijn ouders dan en ook mijn opa’s en oma’s konden dat beamen. 

Een echte ouderwetse, verse kippensoep wordt in veel families gemaakt bij een verkoudheid of griep. En of het nu ‘tussen je oren zit’ of het komt door de warmte, de eiwitten in de kip of de krachtige bouillon, ik heb geen idee! Maar na een lekkere kom verse kippensoep voel je je meestal weer wat aangesterkt. Dus toen mijn dochter afgelopen weekend wakker werd met een flinke snotneus, stond er al gauw een grote soeppan te pruttelen op het vuur.

Kippensoep smaakt altijd!

En natuurlijk hoef je niet te wachten tot je ziek bent, kippensoep smaakt altijd! En dan heb ik het natuurlijk niet over kippensoep uit een pakje of zakje. Gewoon de ouderwetse van je ouders of opa en oma. Het is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat tijd voor nodig. Maar nu de dagen weer wat korter worden is er niets lekkerders dan in het weekend een flinke pan soep te koken. En dan kan je deze makkelijk in kleinere porties te verdelen voor in de vriezer.

Waarschijnlijk zijn er veel verschillende recepten, ik durf te wedden dat bijna iedere familie zijn eigen variatie heeft. Ik deel hier mijn variant van een verse en koolhydraatarme kippensoep.

Verse kippensoep

Verse kippensoep

Receptinformatie:

  • Type gerecht: voorgerecht of lunchgerecht
  • Bereidingstijd: ca. 4 – 4,5 uur
  • Aantal personen: 8 personen
  • Moeilijkheid: makkelijk

Zo maak je het:

  1. Snijd het blad van de prei (het bovenste gedeelte) en maak deze goed schoon, zodat er geen zand meer in zit. Doe dit blad met de kippenpoten, 2 uien (in de schil), 3 winterwortels, peperkorrels, laurierblaadjes, tijm en wat zout in een grote soeppan.
  2. Voeg 3-4 liter water toe, zodat alles onder staat. En breng aan de kook.
  3. Laat de bouillon ca. 3,5-4 uur langzaam pruttelen.
  4. Giet het vocht af door een zeep en vang de bouillon op in een andere pan. Alle groente en kruiden in de zeef kan je weggooien, deze hebben we alleen gebruikt om smaak aan de bouillon te geven.
  5. Snijd het onderste gedeelte van de preien in dunne ringetjes, snipper 1 ui, schil de 2 winterwortels en snijd ze in kleine blokjes en snijd de paprika in kleine stukjes. En voeg de groente toe aan de bouillon.
  6. Haal de kip van het bot als deze wat is afgekoeld. Meestal is het zo gaar dat je het er zo vanaf kunt halen met een vork. En doe de kip ook bij de bouillon.
  7. Laat het geheel nog ca. 20 minuten koken en voeg naar smaak nog wat zout, peper en verse peterselie toe.

Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • ca. 600 – 800 gr Kippenpoten (of een kippenkarkas)
  • 2 Preien
  • 3 Uien
  • 5 Winterwortels
  • 1 rode paprika
  • 10 Peperkorrels
  • 2 Laurierblaadjes
  • 3 takjes of gedroogde Tijm
  • Peterselie
  • Zout
  • 3 – 4 Liter Water

Recepttip:

Heb jij tips of suggesties? Laat ze vooral hieronder achter in het opmerkingen veld!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *