Waarom zou je koolhydraatarm moeten eten?

#5 Redenen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Een vraag die ik regelmatig krijg is: Waarom zou ik koolhydraatarm eten? Er zijn vele redenen waarom ik koolhydraatarm eten aanbeveel. Daarom leek het me goed om hier een blog aan te wijden. Ik vertel je in deze blog dan ook graag over de vele voordelen van een koolhydraatarm dieet.

Op een makkelijke manier starten met koolhydraatarm eten?

Het Koolhydraatarm 50 dagen programma laat jou ervaren wat succesvol afvallen is en legt een gezonde basis neer voor de rest van je leven. Al meer dan 99.000 mensen zijn je voorgegaan.

Ja, ik wil ook makkelijk aan de slag met koolhydraatarm eten!

Dit is een koolhydraatarm dieet!

Voordat ik in ga op de voordelen van koolhydraatarm eten, leg ik nog even kort uit wat een koolhydraatarm dieet is. Want daarover bestaan nog wel eens misverstanden.

KoolhydraatARM eten betekent niet dat je geen koolhydraten eet. Je eet alleen minder koolhydraten. En de koolhydraten die je eet bestaan uit langzame koolhydraten. Ons lichaam heeft koolhydraten nodig, onze hersenen kunnen zelfs niet zonder! 

Alleen de snelle koolhydraten die we over het algemeen te veel eten veroorzaken bij veel mensen overgewicht en diverse gezondheidsklachten. Bij koolhydraatarm eten is het dus belangrijk om het verschil te kennen tussen snelle en langzame koolhydraten.

Hoe een koolhydraatarm dieet precies werkt heb ik in een andere blog al eens uitgelegd, onderaan deze blog vind je een link naar dat artikel.

Waarom koolhydraatarm eten: Afvallen!

Dat je met koolhydraatarm eten kan afvallen weten veel mensen wel, maar hoe kan kan weten veel mensen niet. Ik ben van mening dat als je weet waarom koolhydraatarm eten werkt, je het dan veel makkelijker vol kan houden. Daarom leg ik je graag uit waarom (snelle) koolhydraten de boosdoeners zijn van ons overgewicht.

Waarom koolhydraatarm eten: afvallen

Koolhydraten als energiebron

Koolhydraten zijn voor ons lichaam de makkelijkste en snelste energiebron. Ons lichaam zet koolhydraten om in glucose (suiker), hierdoor stijgt onze bloedsuikerspiegel. Vervolgens maakt ons lichaam insuline aan om onze bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden, ook helpt de insuline bij het vrijmaken van energie uit de glucose in onder andere onze spieren. Op zich is er dus niks mis met het eten van koolhydraten.

Te veel koolhydraten

Het probleem ontstaat als we te veel (snelle) koolhydraten eten en die eten we in onze moderne maatschappij veel te veel. We ontbijten met brood of iets van ontbijtgranen, bij de lunch eten we meestal ook weer brood en bij het avondeten hebben we vaak rijst, pasta of aardappels.

Voor ons lichaam is dit in de meeste gevallen te veel energie die we niet direct verbruiken. En energie die we niet direct nodig hebben, wordt als reserve opgeslagen in de vorm van vet.

Daarnaast zijn het allemaal snelle koolhydraten, die er voor zorgen dat onze bloedsuikerspiegel snel stijgt. En voor deze snelle stijging heeft ons lichaam veel insuline nodig. Een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel wordt zo afgewisseld met een snelle daling. Er ontstaan dus grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel: de welbekende suikerdip. Hierdoor ga je je moe voelen en krijg je (nog meer) trek in zoetigheid.

Afvallen met minder koolhydraten

Daarom is koolhydraatarm eten de oplossing als je wilt afvallen. Je lichaam heeft helemaal niet zo veel koolhydraten nodig en bovendien kan ons lichaam ook heel goed energie halen uit gezonde vetten en eiwitten. En op die manier gaat je lichaam zijn opgeslagen vetten verbranden. En als je dan ook nog zorgt dat je deze voorraad niet weer aanvult met een overschot aan glucose, dan val je af.

Waarom koolhydraatarm eten: Meer energie!

Snelle koolhydraten zijn er bij veel mensen de oorzaak van dat ze zich energieloos voelen. Ze putten het lichaam als het ware uit. Ten eerste veroorzaken ze grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel waardoor je te maken krijgt met een suikerdip, afterlunchdip en afterdinerdip. Je gaat je moe voelen en dat wordt dus veroorzaakt voor de snelle koolhydraten.

Ten tweede bevatten snelle koolhydraten over het algemeen lege calorieën. Ze leveren wel veel energie, maar geen voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Ook hierdoor ga je je moe voelen.

Langzame koolhydraten zijn de oplossing

Bij een koolhydraatarm dieet eet je dus minder koolhydraten en de koolhydraten die je eet zijn de langzame koolhydraten. Deze langzame koolhydraten voorkomen juist de grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je hebt dus geen suikerrips meer. En bovendien bevatten voedingsmiddelen met langzame koolhydraten over het algemeen ook vitaminen en mineralen die jouw lichaam helpen bij de verwerking van de koolhydraten. Dit in combinatie met een stabielere bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je meer energie hebt!

Waarom zou je koolhydraatarm eten: meer energie

Waarom koolhydraatarm eten: Goede resultaten bij diabetes type 2

Zoals je bij het onderdeel ‘meer energie’ al hebt kunnen lezen, is een koolhydraatarm dieet niet alleen goed om af te vallen. Het heeft ook allerlei positieve effecten op je gezondheid. 

Koolhydraatarm eten zorgt voor een veel stabielere bloedsuikerspiegel. Dit is voor mensen met diabetes type 2 heel belangrijk. Vaak kunnen mensen die een koolhydraatarm dieet volgen met diabetes type 2 hun medicijngebruik verminderen en soms kunnen ze zelfs zonder medicijnen.

Preventief tegen diabetes type 2

Door een stabielere bloedsuikerspiegel verklein je ook de kans op diabetes type 2. Je lichaam hoeft niet steeds grote hoeveelheden insuline aan te maken om de grote pieken op te vangen. Gebeurt dit wel vaak en veel dan loop je het risico dat je lichaam steeds meer insuline moet aanmaken voor hetzelfde resultaat. Je lichaam gaat kan minder goed reageren op de insuline, dit heet insulineresistentie. En dit is vaak de voorloper van diabetes type 2.

Waarom koolhydraatarm eten: Voorkom een hoge bloeddruk

Veel mensen denken dat een te hoge bloeddruk komt door te veel zout eten. Maar dat suiker een grote boosdoener is weten veel mensen niet. Daardoor is het extra gevaarlijk.

De Amerikaanse onderzoekers James J. DiNicolantonoi en Sean C. Lucan schreven er een uitgebreid artikel over waarin zij uitleggen dat we ons focussen op de verkeerde witte kristallen: we zouden veel meer angst moeten hebben van suiker1.

Bij een koolhydraatarm dieet vermijden we zo veel mogelijk de snelle koolhydraten met veel suikers. Dus daarmee wordt de kans op een te hoge bloeddruk een stuk kleiner.

Waarom koolhydraatarm eten: Minder kans op hart- en vaatziekten

Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten, maar daarvoor in de plaats juist meer gezonde vetten. Helaas hebben vetten de laatste jaren een slechte reputatie gekregen, waardoor veel mensen vetten juist vermijden. Transvetten zijn inderdaad ook slecht, maar er zijn ook heel veel gezonde vetten.

Door deze slechte reputatie zijn veel mensen minder vetten gaan eten, maar daarvoor in de plaats juist meer koolhydraten. Met als resultaat dat we de laatste jaren met z’n allen dikker zijn geworden en hart- en vaatziekten staan nog steeds in de top 5 van doodsoorzaken in Nederland2.

Goed en slecht cholesterol

Door een koolhydraatarm dieet verhoog je over het algemeen het goede cholesterol (HDL cholesterol). Dit voert het cholesterol af naar de lever, om het daar af te breken. Daarnaast verlaagt het je slechte cholesterol (LDL cholesterol). Het slechte cholesterol kan zich, bij een te hoog gehalte, afzetten aan de binnenwanden van je slagaders.

Dus met een koolhydraatarm dieet verbeter je over het algemeen juist je cholesterolwaarden.

Een koolhydraatarm dieet is breed inzetbaar

Waarom ik een groot voorstander ben van koolhydraatarm eten, lijkt mij wel duidelijk: het is niet alleen een goede methode om af te vallen en om op gewicht te blijven, het heeft ook veel gezondheidsvoordelen! 

Daarom leef ik al vele jaren volgens een koolhydraatarm principe, maar natuurlijk zondig ik ook wel eens. Maar dat is geen enkel probleem omdat het grootste gedeelte van mijn leefstijl bestaat uit koolhydraatarm eten.

Direct aan de slag met koolhydraatarm eten?

Dat kan!

Het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman neemt je aan de hand mee. Het laat je ervaren dat koolhydraatarm eten helemaal niet moeilijk is:

  • 7 weekmenu’s met boodschappenlijstjes
  • Slimme tips en technieken om blijvend af te vallen
  • Top 9 favoriete drink tips
  • 100 koolhydraatarme lekkernijen
  • Fysiek boek + digitale versie

Op een makkelijke manier starten met koolhydraatarm eten?

Het Koolhydraatarm 50 dagen programma laat jou ervaren wat succesvol afvallen is en legt een gezonde basis neer voor de rest van je leven. Al meer dan 99.000 mensen zijn je voorgegaan.

Ja, ik wil ook makkelijk aan de slag met koolhydraatarm eten!

Ik hoop je met dit artikel te hebben overtuigd om te gaan werken aan je gezondheid en aan een gezond gewicht. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Bronvermelding:

  1. https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167
  2. https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-doodsoorzaken-op-basis-van-sterfte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *