Een koolhydraatarm dieet ofwel een koolhydraatarme levensstijl wordt steeds populairder. Deze levensstijl heeft verschillende positieve effecten op onze gezondheid. Welk effect heeft het op je lichaam? Wat gebeurt er in je lichaam bij een koolhydraatarm dieet?
Voordat ik hier op in ga, neem ik je mee in een stukje geschiedenis. Hoe is het gekomen dat we zo afhankelijk zijn geworden van koolhydraten?
Inhoudsopgave
Waarom zijn wij zo afhankelijk van koolhydraten?
In de oertijd waren wij jagers en verzamelaars. We verbleven op de plek waar voedsel te vinden was. We aten wat de natuur te bieden had. Ongeveer 10.000 jaar geleden gingen we vee houden en voedsel, zoals granen, verbouwen. Het zorgde voor een continuïteit in onze voedselvoorziening. In die tijd is de basis gelegd voor onze afhankelijkheid van koolhydraten. We zijn koolhydraten gaan gebruiken als belangrijkste energievoorziening.
Sinds de oertijd zijn onze genen maar weinig veranderd, genetisch lijken we nog veel op de oermens. We hebben ons lichaam als het ware geleerd om koolhydraten te gaan gebruiken voor de energievoorziening, maar we zijn nog steeds in staat om andere voedingsstoffen te gebruiken voor de energievoorziening, zoals gezonde vetten en eiwitten.
Wat is een koolhydraatarm dieet?
Vaak denken mensen dat je bij een koolhydraatarm dieet helemaal geen koolhydraten eet. Dit is zeker niet waar, ons lichaam heeft ze nodig. Onze hersenen kunnen zelfs niet zonder koolhydraten! Bij een koolhydraatarm dieet vermijd je de snelle en bewerkte koolhydraten en daarvoor in de plaats eet je langzame koolhydraten. Eigenlijk net als in de oertijd.
Wat gebeurt er in je lichaam bij een koolhydraatarm dieet?
Bij een koolhydraatarm dieet ga je je lichaam weer leren om zijn energie te halen uit vetten en eiwitten. Allereerst vertel ik je wat er in je lichaam gebeurt als je koolhydraten gebruikt als energievoorziening.
Wat doen koolhydraten in ons lichaam?
Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten leveren veel glucose, dit veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Om de bloedsuikerspiegel weer de stabiliseren is (veel) insuline nodig. Daarnaast zorgt de insuline ervoor dat de glucose getransporteerd wordt naar je hersenen, lever en spieren. Alle glucose die niet nodig is wordt opgeslagen als glycogeen (een belangrijke energiebron voor duursporters). Als de glycogeen voorraad ook is aangevuld wordt de rest van de glucose omgezet in vet.
Grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen er voor dat je je moe gaat voelen en trekt krijgt in zoetigheid. Zo beland je in een vicieuze cirkel.
Wat gebeurt er bij een koolhydraatarm dieet?
Bij een koolhydraatarm dieet schakelt je lichaam over naar vetverbranding. Alleen dat klinkt al goed, toch? Dit gaat niet van het ene op het andere moment. Dit stofwisselingsproces start pas als je weinig koolhydraten eet en de koolhydraatreserve (glycogeen) in je lichaam verbruikt is. Na een aantal dagen zal dit proces starten, dit is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Op dat moment produceert de lever uit vetten ketonen, dit zijn kleine brandstofmoleculen. Men spreekt ook wel over: je lichaam komt in ketose.
Als je lichaam in ketose is, verandert het van proces. Je lichaam gebruikt de vetten die je eet en de opgeslagen vetten als energiebron.
Omschakeling naar vetverbranding
Je lichaam moet even wennen aan het veranderen van het proces. In de eerste dagen van de omschakeling kun je je wat slap voelen, hoofdpijn krijgen en honger hebben. Sommige mensen hebben nergens last van, anderen krijgen als het ware ‘afkickverschijnselen’. Dit is volledig normaal en zal meestal verdwijnen als je in ketose bent.
Voordelen van een koolhydraatarm dieet
Bij een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme levensstijl ga je eigenlijk weer terug naar de basis. We laten suikers, graanproducten en kunstmatige toevoegingen zoveel mogelijk achterwege. Eigenlijk een beetje zoals het was in de oertijd.
Een koolhydraatarme levensstijl heeft veel voordelen:
- Je valt af, je vetreserve neemt af.
- Je krijgt meer energie.
- Het verhoogd de goede cholesterol, HDL-cholesterol. Hierdoor verklein je de kans op hart- en vaatziekten.
- Het kan een hoge bloeddruk voorkomen.
- Het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, het kan positieve effecten hebben voor patiënten met diabetes type 2.
Hoe starten met een koolhydraatarm dieet?
Voordat je met een koolhydraatarm dieet aan de slag gaat, is het belangrijk dat je je goed inleest, zodat je weet wat je kunt verwachten. Hierdoor raak je niet gelijk ontmoedigd, als het even tegenzit. In mijn artikel ‘Koolhydraatarm dieet werkt niet?’ Geef ik een aantal tips die je helpen bij het afvallen met een koolhydraatarm dieet.
Heb je behoefte aan iets meer houvast? Dan is het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman iets voor jou. In dit 50 dagen programma krijg je iedere week een gevarieerd weekmenu met boodschappenlijst. Dit is de ideale manier om te starten met een koolhydraatarme levensstijl en om hier vertrouwd mee te raken.
Wil je makkelijk afvallen met een koolhydraatarm dieet?
Maak dan gebruik van het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman!