Wat is ketose?

Ketose ontbijt

Op het moment dat je lichaam is overgeschakeld naar vetverbranding, komen er ketonen vrij, dit proces heet ketose.

Veruit de meeste mensen halen hun energie uit koolhydraten die ze eten. Dit is voor ons lichaam de meest makkelijke brandstof, hier hoeft ons lichaam het minste voor te doen. Als je wilt afvallen is het het beste om je lichaam te leren om over te schakelen op vetverbranding. Op die manier verbrand je het overtollige vet en voorkom je dat een te veel aan koolhydraten weer worden opgeslagen als vet.

Vetverbranding

Om over te kunnen schakelen naar vetverbranding, zul je het aantal koolhydraten dat je eet drastisch moeten verminderen. Dit doe je met behulp van een ketogeen dieet ook wel keto dieet genoemd. Bij zo’n dieet eet je minder dan 50 gram koolhydraten per dag. Alleen dan ga je ketonen aanmaken en komt je lichaam in ketose.

Of je in ketose bent, kunt je meten met speciale ketose strips of ketosticks. Over het algemeen duurt het een paar dagen voordat je lichaam overschakelt.

Is ketose gevaarlijk?

Ketose is voor gezonde mensen niet gevaarlijk, het is namelijk een natuurlijke staat van ons lichaam. In de oertijd kwam het menselijk lichaam regelmatig in deze stofwisselingsstand. Zorg wel dat je voldoende gevarieerd eet, anders krijg je bepaalde voedingsstoffen niet binnen. Je mag bijvoorbeeld geen wortels, zoete aardappel of bonen, omdat die relatief rijk zijn aan koolhydraten. Daarvoor in de plaats moet je wel zorgen dat je de voedingsstoffen die in die producten zitten, op een andere manier binnenkrijgt. Je zou er voor kunnen kiezen om aanvullend een multivitamine te slikken.

Als je diabetes hebt, kan het het wel gevaarlijk zijn. Doordat je medicijnen gebruikt die bedoeld zijn om je lichaam te helpen met de koolhydraten. Als je dan vervolgens zeer weinig koolhydraten eet, maar wel de medicijnen gebruikt zoals je altijd gewend bent, ontstaat er een verkeerde balans. Hierdoor kan er ketoacidose optreden en kan je in coma raken. Start dus nooit met een ketogeen dieet zonder overleg met je arts.

Zeer effectief

Doordat je lichaam overschakelt op vetverbranding is het een zeer snelle en effectieve manier om snel af te vallen en buikvet te verbranden. Daarnaast gaat de energie 2x zo lang mee en wordt gelijkmatiger afgegeven ten opzichte van de energie uit koolhydraten. Verder wordt het niet alleen gebruikt om af te vallen, het heeft nog andere gezondheidsvoordelen:

 • Het wordt gebruikt om mensen met epilepsie te helpen.
 • Een positief effect op je cholesterol.
 • Bloedsuikerwaarden verbeteren.

Bespreek altijd met je arts of een ketogeen dieet jou kan helpen met je gezondheidsissues.

Keto griep

Mensen die voor het eerst beginnen met een ketogeen dieet, kunnen last krijgen van de keto griep. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam als het in ketose komt. Het zijn als het ware afkickverschijnselen van de koolhydraten en over het algemeen duren deze symptomen niet langer dan een week. Je kunt onder andere last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, spierkrampen, concentratieproblemen en duizeligheid.

Gelukkig kan je er ook iets tegen doen:

 • Zorg dat je voldoende water drinkt.
 • Versnel het proces door extra te bewegen op een lage intensiteit.
 • Eet meer gezonde vetten
 • Zorg voor een goede nachtrust.

Gezond in 4 weken!

Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:

 • Voedt
 • Geeft energie
 • Verbetert je stoelgang
 • Brengt je naar een gezond gewicht
 • Verbetert je nachtrust
 • Verbeterd je stemming
Ja, ik doe mee aan gezond in 4 weken!

Leestip:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *