Kan je jouw weerstand verhogen met voeding?

Ontdek hoe je jouw immuunsysteem een handje kunt helpen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

In de herfst en in de winter is je weerstand of immuunsysteem altijd een ‘hot-item’. Kunnen we iets doen om die vervelende snotneus of griep te voorkomen? Hoe mooi zou het zijn als je met zoiets simpels als voeding je weerstand kunt verhogen? Of heb je gewoon pech of geluk?

Ik dit artikel vertel ik je er graag alles over!

Vitaily maanddoos

Ondersteun je immuunsysteem met de voedingssupplementen van Vitaily!

Dé oplossing voor iedereen die gezond wil leven en van gemak houdt:

 • Ieder ingrediënt is van de beste kwaliteit en de hoogte werkzaamheid.
 • Het bevat ondersteunende ingrediënten die de opname en werking van essentiële voedingsstoffen verbeteren.
 • De dosering is afgestemd op de behoeftes van tegenwoordig.
 • Onnodige toevoedingen zijn vermeden.
 • Alle essentiële voedingsstoffen in de juiste dosering in een handig dagzakje.

Gebruik mijn unieke kortingscode kortingkoolhydraatarmplan

Ja, ik wil ook iedere dag vitaler worden!

Let op! Gebruik mijn unieke kortingscode kortingkoolhydraatarmplan om €7,50 voordeel te krijgen op een maandpakket of abonnement.

Goed werkend immuunsysteem

Voor een goede weerstand is een goed werkend immuunsysteem essentieel. Ons immuunsysteem is het lichaamseigen verdedigingssysteem dat ons bescherm tegen allerlei ziekteverwekkers. Bij een goed werkend immuunsysteem werken diverse organen, maar onder andere ook onze hormoonhuishouding samen. 

Helaas wordt ons immuunsysteem door onze moderne leefstijl zeer op de proef gesteld en is het belangrijk om het zo veel mogelijk te ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren, maar voeding is toch wel de belangrijkste pijler om je weerstand te verhogen!

Wat beter niet te veel?

Een lagere weerstand wordt vaak veroorzaakt door laaggradige ontstekingen. Dit zijn kleine ontstekingen die op de achtergrond sluimeren. Je merkt er niet direct iets van, maar je immuunsysteem is hierdoor wel constant geactiveerd en aan het werk. Voor je weerstand is het veel beter als je immuunsysteem niet constant aan het werk is. Dus doe je er goed aan om voedingsmiddelen en leefgewoonten die laaggradige ontstekingen bevorderen zo veel mogelijk te vermijden: 

 • Suikers
 • Transvetten
 • Bewerkte voedingsmiddelen
 • Alcohol
 • Roken
 • Overgewicht

Voeding als medicijn om jouw te weerstand te verhogen

Gelukkig kan je veel doen om die laaggradige ontstekingen te voorkomen: door het aanpassen van je leefstijl en door het eten van voedingsmiddelen die laaggradige ontstekingen verlagen. Daarmee verbeter je dus je weerstand.

Broccoli: perfecte voeding om je weerstand te verhogen
Verhoog je weerstand met broccoli

Weerstand verhogen met groente en fruit

Groente zit net als fruit boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Deze voedingsstoffen ondersteunen van nature je immuunsysteem. 

Vitamine C kennen we natuurlijk allemaal, we zijn vaak geneigd om extra vitamine C in de vorm van supplementen te nemen als we ons grieperig voelen, maar je kunt het ook heel goed uit groente en fruit halen, zoals bijvoorbeeld citrusfruit, spruitjes en broccoli.

We zijn gewend om groente alleen maar bij onze avondmaaltijd te eten, maar het zou veel beter zijn om meer groente te eten. Optimaal is 500 gram groente per dag. En dat lijkt veel, maar als je het verdeeld over de dag is het makkelijk haalbaar! 

👉Neem een groentesmoothie bij het ontbijt

👉Maak een salade voor de lunch

👉Neem een stukje paprika, komkommer, wortel of iets dergelijks als tussendoortje

Zo werk je preventief met je voeding aan het verhogen van je weerstand!

Ik raad je wel aan om zo veel mogelijk voor de biologische varianten te kiezen, probeer zo veel mogelijk onbespoten groenten en fruit te eten. De bestrijdingsmiddelen schoppen jouw systemen juist weer in de war. En als je citrusfruit eet, pers ze niet uit. Uitgeperst mis je de vezels en die zijn juist heel belangrijk voor je darmflora en je darmen helpen mee aan een goed werkend immuunsysteem.

Wat vette vis voor je immuunsysteem kan doen

Vette vis, zoals onder andere haring, makreel en zalm, zijn een belangrijke bron van omega 3. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en helpen er dus aan mee om laaggradige ontstekingen te beëindigen. Wat weer ten goede komt aan je weerstand.

Daarnaast bevat vette vis onder andere ook vitamine A en D. Deze vitamines spelen een rol bij het op peil houden van je immuunsysteem. Voor een optimale preventieve werking wordt minimaal 2x per week vette vis eten aanbevolen.

Noten: boost je weerstand

Naast vette vis, zijn ook noten een goede bron van omega-3-vetzuren, vooral walnoten. Dit is een heel goed alternatief voor mensen die vegetarisch, veganistisch of geen vis lusten. 

Daarnaast bevatten noten ook diverse mineralen, zoals bijvoorbeeld selenium, die je weerstand boosten!

Onbewerkte voedingsmiddelen: verhogen jouw weerstand

Door de bewerking van voedingsmiddelen gaan er belangrijke voedingsstoffen verloren. Er zijn zelfs sterk geraffineerde producten die alleen nog maar lege calorieën bevatten. En deze zijn juist slecht voor je weerstand en immuunsysteem.

Hoe minder dat voedingsmiddelen zijn bewerkt, hoe meer voedingsstoffen ze bevatten die jouw weerstand verhogen.

Onbewerkte voedingsmiddelen zijn het beste om je weerstand te verhogen
Verhoog je weerstand met onbewerkte en gevarieerde voedingsmiddelen

Gevarieerde voedingsmiddelen inzetten voor je immuunsysteem

Voor een goed werkend immuunsysteem is het ook belangrijk om gevarieerd te eten. Iedere dag alleen maar broccoli is ook niet gezond! Zorg er voldoende variatie en kleur op je bord en voldoende afwisseling in de verschillende maaltijden gedurende de dag. Ieder voedingsmiddel heeft zijn eigen kracht en we hebben ze allemaal nodig om preventief aan onze weerstand te werken.

Een hele goede tip die ik ooit kreeg: Eet zo veel mogelijk seizoensgroenten en -fruit. De natuur is zo ontworpen dat het jou de juiste voedingsstoffen biedt die jij in die tijd van het jaar nodig hebt.

Water: de vergeten kracht!

Water wordt vaak vergeten als het aankomt op het gebied van je weerstand verhogen. Natuurlijk weten we wel dat we voldoende moeten drinken om onze vochthuishouding op peil te houden. Maar dat het ook bijdraagt aan het verhogen van je weerstand, weten veel mensen niet. 

Dat zit namelijk zo: ’s nachts drinken we niet (enkele uitzonderingen daargelaten), daardoor hopen afvalstoffen zich gedurende de nacht op in ons lichaam. En door ’s morgens al gelijk voldoende water te drinken, help je je lichaam om deze afvalstoffen af te voeren. Op deze manier hebben ze minder kans om jouw immuunsysteem aan te spreken.

Graanproducten met mate

Granen, maar ook aardappelen en zuivelproducten, behoren van oorsprong (oervoeding) niet standaard in ons dieet. Ons lichaam heeft er enige moeite mee en als je last hebt van laaggradige ontstekingen kan je ze beter zo veel mogelijk vermijden. Als je helemaal gezond bent, kan je ze best af en toe eten, maar wel met mate.

Voedingssupplementen: ondersteunen je weerstand

De meeste mensen kampen met te korten op het gebied van voedingsstoffen. Enerzijds omdat onze voeding minder vitamines en mineralen bevatten dan vroeger. Anderzijds doordat we veel meer bewerkte voedingsmiddelen zijn gaan eten en we vaak de dagelijks aanbevolen of optimale hoeveelheid niet halen.

Mensen denken vaak dat ze een tekort aan een bepaalde voedingsstof direct zouden moeten merken. Maar er zit veel ruimte tussen een ernstig tekort en een optimale hoeveelheid. De meeste mensen zitten daar tussen in en merken dus niet direct iets van een tekort, dit sluimert jaren door totdat er kwaaltjes ontstaan en men vaker en sneller ziek wordt.  

Daarom is het echt aan te bevelen om preventief voedingssupplementen te nemen in aanvulling op een gezond eetpatroon.

Vitaily maanddoos

Ondersteun je immuunsysteem met de voedingssupplementen van Vitaily!

Dé oplossing voor iedereen die gezond wil leven en van gemak houdt:

 • Ieder ingrediënt is van de beste kwaliteit en de hoogte werkzaamheid.
 • Het bevat ondersteunende ingrediënten die de opname en werking van essentiële voedingsstoffen verbeteren.
 • De dosering is afgestemd op de behoeftes van tegenwoordig.
 • Onnodige toevoedingen zijn vermeden.
 • Alle essentiële voedingsstoffen in de juiste dosering in een handig dagzakje.

Gebruik mijn unieke kortingscode kortingkoolhydraatarmplan

Ja, ik wil ook iedere dag vitaler worden!

Let op! Gebruik mijn unieke kortingscode kortingkoolhydraatarmplan om €7,50 voordeel te krijgen op een maandpakket of abonnement.

Naast voeding kan je je weerstand ook verhogen met regelmatige beweging (het liefste buiten), voldoende slaap, voldoende ontspanning en geen langdurige stress.

Ik hoop dat je je lichaam een handje gaat helpen om jouw lichaamseigen verdedigingssysteem te ondersteunen, zodat je je natuurlijke weerstand verhoogd. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, stel je vragen gerust hier onder in de comments. Ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *