Je weerstand verhogen is eigenlijk heel makkelijk!

In 5 simpele stappen je immuunsysteem versterken!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Zeker in deze tijd hopen we met z’n allen dat het coronavirus onze deur voorbij gaat. Meer dan ooit vinden we gezondheid heel erg belangrijk! En wist je dat je heel veel zelf kunt doen om je weerstand te verhogen? Je kunt vandaag al starten om je weerbaarheid tegen allerlei virussen veel groter te maken! Doe jij met me mee?

Immuunsysteem

Ons immuunsysteem is een ingenieus verdedigingssysteem van ons lichaam dat ons beschermd tegen allerlei ziekteverwekkers. Een goed werkend immuunsysteem is dus cruciaal voor onze weerstand tegen onder andere virussen. 

Helaas is de werkelijkheid dat onze weerstand niet zo hoog is en is het noodzaak om deze te verhogen. Niet alleen noodzaak voor jezelf, maar ook voor de hele maatschappij. Als onze algehele weerstand hoger is, is het voor virussen veel moeilijker om zo grootschalig (als nu gebeurt met het coronavirus) voet aan de grond te krijgen.

Weerstand in relatie met onze huidige leefstijl

Voordat ik je vertel over hoe je je weerstand makkelijk kunt verhogen, wil ik je eerst uitleggen waarom er een sterke link is met onze huidige leefstijl.

In onze moderne maatschappij is er de laatste decennia veel veranderd:

  • We eten veel geraffineerde producten, kant-en-klaar maaltijden zijn eerder regel dan uitzondering en in veel van de voedingsmiddelen die we kopen zitten suikers en allerlei kunstmatige toevoegingen. 
  • Daarnaast is de fysieke arbeid afgenomen, alles is binnen handbereik en anders pakken we de auto. Ook hebben veel mensen tegenwoordig een zittend beroep. Al met al zijn er nog maar weinig impulsen om in beweging te komen.
  • En als laatste ervaring steeds meer mensen een chronisch stress. Niet alleen door een hoge werkdruk, maar ook het gebrek aan beweging en de grote hoeveelheid geraffineerde producten die we eten, levert ons lichaam stress op.

Ons lichaam waarschuwt ons

Met deze combinatie van rigoreuze veranderingen heeft ons lichaam moeite. En dat uit zich door middel van allerlei kwaaltjes en klachten. Tegenwoordig hebben veel meer mensen dan ooit overgewicht en chronische gezondheidsklachten: de moderne mens is ongezond!

Denk maar eens aan de welvaartsziekten. De naam zegt het al: ziekten die te maken hebben met onze welvaart. En daarnaast zijn wel met z’n allen veel vatbaarder voor virussen en dergelijke.

Ons lichaam waarschuwt ons dat het de hoogste tijd is om in te grijpen!

Weerstand verhogen in 5 stappen

En gelukkig kunnen we zelf ingrijpen! Hiervoor zijn wel niet afhankelijk van een ander. In 5 stappen neem je zelf het heft in eigen hand om je weerstand te verhogen.

1. Eet 500 gram groente per dag

Groenten en fruit zijn de basis voor een gezond immuunsysteem. Meer groenten zorgen bovendien voor een langere verzadiging, waardoor de trek in ‘moderne’ geraffineerde voedingsmiddelen sterk afneemt. En daardoor sla je gelijk 2 vliegen-in-één-klap, namelijk:

  • Gezonde en gevarieerde voeding versterken onze darmflora en daarmee de slijmvliezen. En de slijmvliezen zijn een belangrijke barrière van ons immuunsysteem.
  • En suiker, wat in veel geraffineerde voedingsmiddelen zit, verzwakt je immuunsysteem.

Een pond groente per dag lijkt veel, maar als je het verdeeld over 2 maaltijden is het veel makkelijker dan je denkt. Neem bijvoorbeeld een groente smoothie bij het ontbijt of een lekkere salade bij de lunch. En groentesoepen doen het ook altijd goed!

Ben je op zoek naar iets meer inspiratie? Dan is het Kookboek ‘Oergondisch genieten’ echt iets voor jou! Er is een editie ‘Herfst en Winter’ en een editie ‘Lente en Zomer’. Je wordt getrakteerd op heerlijke salades, soepen en gerechten. En voor je het weet heb je een pond groente per dag op. Meer groente eten was nog nooit zo makkelijk en smakelijk!

Je weerstand verhogen met meer groente

2. Slik 75 mcg vitamine D3 en K2 en magnesium

Vitamine D3 (ook wel vitamine Zon genoemd) heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem. Alleen hebben wereldwijd veel mensen een vitamine D tekort. En in Nederland is de kans op een tekort nog groter, omdat alleen in de zomer de zon sterk genoeg is om vitamine D te kunnen aanmaken. Bovendien wordt vitamine D snel afgebroken, wat na de zomer al snel voor een daling van de vitamine D-spiegel zorgt. 

Diverse vitamine D-experts geven aan dat een waarde van minimaal 75 nmol/L nodig is voor bescherming tegen het Cononavirus, maar een optimale hoeveelheid ligt mogelijk hoger. Meer over vitamine D en de strijd tegen corona, lees je op Oersterk.nu

Om goed te kunnen functioneren, heeft vitamine D vitamine K en magnesium nodig. De gezondheidseffecten zijn optimaal als beide vitaminen en het mineraal in voldoende mate in ons lichaam aanwezig zijn. Helaas hebben veel mensen ook een tekort aan vitamine K2 en magnesium. Daarom wordt aanbevolen om naast vitamine D3 ook K2 en magnesium in te nemen.

Let er op dat er voldoende microgram (75 mcg) vitamine D3 in het supplement zit dat je inneemt, in veel supplementen zit te weinig.

Ondanks dat ik gezond leef, weet ik dat ik niet alle voedingsstoffen optimaal binnen krijg. Naast vitamine D3, K2 en magnesium, slik ik nog een aantal andere supplementen, waaronder selenium en omega 3. En uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om de juiste voedingssupplementen te vinden. Of de waarden zijn te laag of er zitten bijstoffen in waar ik niet op zit te wachten (zoals suiker bijvoorbeeld) of heel veel verschillende supplementen.

Vitaily biedt 3 supplementen in 1 dagzakje: 2 tabletten en 2 capsules met niet alleen vitamine D3 (in de juiste dosering), K2 en magnesium, maar ook vitamine A, B12, jodium, zink, selenium en omega 3. 1 zakje, 4 slokken water, 8 seconde per dag.

3. Wandel iedere dag 30 minuten

Ons lichaam is ontworpen om te bewegen, maar de meeste Nederlanders bewegen te weinig. Onze moderne maatschappij is van alle gemakken voorzien, dus we worden de hele dag in de verleiding gebracht om zo weinig mogelijk te bewegen. Velen hebben een zittend beroep, we nemen de auto al voor een klein stukje en als ergens een lift of roltrap is, nemen we die in plaats van de trap.

Onvoldoende beweging is net zo ongezond als ongezond eten. Ons bewegingsapparaat is nauw verbonden met ons immuunsysteem. Te weinig spiermassa verzwakt je immuunsysteem. En dit is makkelijk te ondervangen: alleen al als je dagelijks 30 minuten wandelt verhoog je je weerstand tegen onder andere virussen.

Maak een grotere ronde met de hond als je die uitlaat. Maak met een vriend of vriendin een wandeling. Of ga gewoon alleen en geniet van de natuur of omgeving of luister en inspirerende podcast.

Weerstand verhogen wandelen

4. Zorg voor minimaal 7,5 uur slaap

Tijdens je slaap werkt je lichaam aan rust en herstel. En rust is heel belangrijk voor je immuunsysteem. Tijdens je slaap maakt je immuunsysteem bepaalde eiwitten aan die nodig zijn om infecties, ontstekingen en stress te bestrijden. Als je onvoldoende slaapt, maakt je lichaam minder van die eiwitten aan waardoor je vatbaarder wordt voor ziekteverwekkers.

Voor een optimale slaap is het het beste om 2 uur voordat je naar bed gaat geen schermen meer te gebruiken. Zet een alarm dat je hieraan herinnerd en ga een boek lezen, luister naar muziek of voer een goed gesprek met je partner.

5. Lach en maak plezier

Eenzaamheid, sociale isolatie, angst en negativiteit hebben een negatieve impact op onze weerstand. En positiviteit, vertrouwen en hoop hebben juist een positieve uitwerking op je immuunsysteem. Vrolijke mensen zijn over het algemeen gezonder dan piekeraars en mensen die veel lachen hebben een hogere weerstand en zijn minder vatbaar voor virussen en dergelijke.

Zorg dat je veel dingen doet die je leuk vind. Omring je met positieve mensen die je energie geven. En zorg voor voldoende ontspanning en plan het in je agenda in.

Je weerstand verhogen is dus eigenlijk heel simpel!

Challenge: Wordt je eigen superheld: verhoog je weerstand!

En omdat je weerstand verhogen heel simpel is en je dit makkelijk zelf kunt doen, daag ik je uit om met me mee te doen!

Ik werd geīnspireerd door een blog van drs. Richard de Leth over hoe we de zorg kunnen ontlasten en hoe we onze eigen superheld kunnen worden. Je leest de blog hier. Naar aanleiding van deze blog heb ik een challenge bedacht:

Ik ga de uitdaging aan om de komende 6 weken, de 5 stappen in dit artikel, dagelijks uit te voeren. En hiervan breng ik verslag uit op Instagram, Facebook en Youtube.

Waarom 6 weken? Omdat het gemiddeld 6 weken duurt voordat je gewend bent aan een nieuwe gewoonte. En door jou de komende 6 weken te inspireren en coachen met mijn video’s, hoop ik dat je met me mee doet en dan ben jij over 6 weken:

  1. Een stuk gezonder en je immuunsysteem een stuk sterker.
  2. Gewend aan een nieuwe, gezonde leefstijl.

Deze leefstijl geeft je meer energie, een gezonder immuunsysteem en voldoening. 

Doe jij met me mee? Volg me en tag me op de sociale media onder KoolhydraatarmPlan of AndreaNieland (de linkjes vind je rechtsboven aan deze pagina). En gebruik de #ikdoemeemetleefstijl.

Succesvol aan je gezondheid werken!

Vind je het lastig om nieuwe voornemen vol te houden? Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat we in ons dagelijkse leven constant ‘verleid’ worden door de ongezonde variant. Bovendien ontbreekt vaak een duidelijk doel, is er verkeerde kennis of er is geen systeem.

Het OERsterk Journal is een revolutionaire planner speciaal voor jouw gezondheid. Het Journal helpt je aan de juiste kennis en rolt een rode loper voor je uit: een simpel, overzichtelijk en meetbaar systeem om je lichaam en geest dagelijks te versterken.

OERsterk journal

Wil jij ook succesvol aan je gezondheid werken?

Neem dan structureel de leiding over je dag en versterk je lichaam en geest met een simpel systeem: De OERsterk Journal

Ik wil de OERsterk Journal!

Leestip:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *