Welvaartsziekten

Wat kan je er tegen doen?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Welvaartsziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Hoe komt het toch dat er welvaartsziekten zijn? Wordt dit echt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl? Leven we dan echt met z’n allen zo ongezond? De hoogste tijd dus om me daar wat meer in te verdiepen en ik deel mijn bevindingen graag met je in dit artikel.

Het gezondheidsvirus cta

Praktische training voor een vitaler leven!

Leer in 8 lessen hoe je met kleine stappen radicaal meer vitaliteit en levenskwaliteit kunt krijgen. Krijg helder hoe jij jouw lichaam beter kunt aansturen!

  • Zorg voor meer energie in je lijf
  • Zorg voor meer rust in je hoofd
  • Zorg voor meer vitaliteit in je leven.
Ja, ik wil ook vitaler leven!

Wat zijn welvaartsziekten?

Welvaartsziekten…de naam is eigenlijk al vrij duidelijk: ziekten die vooral voorkomen in welvarende landen en minder in ontwikkelingslanden. Maar hoe kan dit nu, denk ik dan. Wij hebben toch een betere welvaart en een betere gezondheidszorg? Hoe kan het dan dat wij met welvaartsziekten te maken krijgen?

De oorzaak ligt verborgen in 3 verschillenden pijlers, die ik in dit artikel ga uitleggen. 

Maar eerst nog even de belangrijkste welvaartsziekten op een rijtje:

  • Verschillende vormen van kanker
  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Obesitas/overgewicht

Welvaartsziekten: Wat zijn de oorzaken?

Welvaartsziekten worden over het algemeen veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Maar dit klinkt voor mij vrij algemeen, dus ben ik er wat verder ingedoken. Wat is een ongezonde leefstijl nu precies? Je leefstijl bestaat uit een aantal pijlers, die allemaal van invloed zijn op hoe gezond we zijn.

Pijler 1: Voeding

Voeding is zeer belangrijk als het aankomt op gezondheid. Ik heb jaren lang gedacht dat ik gezond at, maar kwam er uiteindelijk achter dat dit helemaal niet zo was… En zo is het met de meeste mensen. We denken dat we gezond eten, maar in werkelijkheid gaan we af op de marketing van de voedingsmiddelenindustrie en die blijkt helaas meer belang te hebben bij geld dan bij onze gezondheid.

Wat is gezonde voeding?

Om er achter te komen wat dan wel gezonde voeding is, zou je kunnen kijken naar ontwikkelingslanden. Wij mogen dan een grotere welvaart hebben, maar zij hebben minder welvaartsziekten, dus misschien kunnen we iets van ze leren!

Wat blijkt de mensen in ontwikkelingslanden, eten geen of nauwelijks junkfood, maar ook geen kant-en-klaar-maaltijden of pakje en zakjes. Vaak staan de vrouwen lang in de keuken om alles vers te bereiden, ook de sauzen!

Nu is urenlang in de keuken staan in onze huidige maatschappij niet makkelijk (tenzij je een profi-kok bent). Maar dat hoeft ook helemaal niet! Er zijn genoeg manieren om echt gezond te eten, zonder dat je daar uren voor in de keuken hoeft te staan. Onderaan dit artikel zal ik een link plaatsen naar mijn receptenpagina, waar je ideeën op kunt doen.

Suikers en kunstmatige transvetten zijn grote boosdoeners en deze vind je voornamelijk in junkfood, kant-en-klaar-maaltijden en pakjes en zakje. Van junkfood weten we het wel, maar je zou kunnen stellen dat alle bewerkte voedingsmiddelen niet zo gezond zijn als we soms denken. 

Gezonde voeding tegen welvaartsziekten

Pijler 2: Stress

Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat stress allerlei ongezonde gevolgen heeft op het lichaam en dan heb ik het over langdurige stress.

In onze westerse maatschappij is de druk om te presteren enorm hoog. We hebben een drukke baan, we willen een leuk huis, we hebben allerlei sociale verplichtingen (die we niet allemaal even leuk vinden) en daarnaast willen we ook nog tijd met de kinderen of familie doorbrengen. Dit alles brengt stress met zich mee. 

En naast dat langdurige stress ongezond is, heeft het ook allerlei neven-effecten die ook nog eens ongezond zijn. Door stress gaan veel mensen meer eten, waardoor de kans veel groter is dat we overgewicht krijgen. Ook heb je vaak na een drukke, stressvolle dag geen zin meer om te koken, dan is de kans groot, dat je voor een afhaalmaaltijd of kant-en-klaar-maaltijd kiest die boordevol suikers en transvetten zit. En dan is er nog een groep mensen die hun toevlucht zoekt in roken en/of alcohol om de stress even te vergeten.

Ontspanning is key!

Welvaartsziekten kunnen dus ook een gevolg van stress zijn, onze mentale gezondheid is daarom enorm belangrijk! Investeer dus niet alleen in gezonde voeding, maar ook in voldoende ontspanning. Plan tijd voor jezelf in in je agenda en doe dan iets waar je heel erg blij van wordt, waar je energie van krijgt. Op die manier kan je de stress beter de baas. 

En daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die jou lichaam op natuurlijke wijze ondersteunen om beter met de uitdagingen van leven om te kunnen gaan. Wil je hier meer over weten? Stuur me een mailtje op andrea@andreanieland.nl.

Pijler 3: Beweging

Ook op het gebied van beweging zijn er grote veranderingen opgetreden ten opzichte van ontwikkelingslanden. Daar doen mensen heel veel te voet, als ze geluk hebben, kunnen ze af en toe een lift krijgen van een dorpsgenoot. En daarnaast hebben de meeste mensen lichamelijke arbeid. 

Wij gaan voor een boodschap met de auto naar de supermarkt, naar ons werk, naar vrienden, zelfs naar de sportschool gaan we met de auto… Daarnaast hebben de meeste van ons een zittend beroep en zitten ’s avonds vaak ook nog op de bank voor de tv. Daar wordt ons lichaam niet blij van, het wordt zwakker en zwakker. 

Beweging in de praktijk

Ons lichaam is niet gebouwd op stilzitten, het is gebouwd voor beweging en activiteit.

Daarom is het heel belangrijk om iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen en dit minimaal 2x per week aan te vullen met intensievere activiteiten. Ga bijvoorbeeld iedere avond na het avondeten even buiten wandelen en doe aanvullend 2x per week aan sport. Maar doe wel iets wat je leuk vind! Vind je wandelen saai? Ga dan bijvoorbeeld fietsen. En doe het samen, dat maakt het vaak ook al een stuk leuker!

Welvaartsziekten uitbannen!

Welvaartsziekten worden dus niet alleen veroorzaakt door ongezond eten en drinken, maar ook stress en te weinig beweging hebben zijn van invloed. In onze westerse maatschappij leven helaas veel mensen met een ongezonde leefstijl zonder dat ze het door hebben: Ze zijn er niet van op de hoogte dat die low-fat reep, zonder toegevoegde suikers, helemaal niet zo gezond is. Ze weten niet dat langdurige stress zoveel nadelige gevolgen heeft op het lichaam. En ze weten vaak wel de bewegen gezond is, maar daar hebben ze ’s avonds echt geen energie meer voor…

Alles begint met bewustzijn

Ik ben van mening dat als je weet waardoor iets komt en je weet ook wat je er aan kan doen, het voor veel mensen veel makkelijker wordt om de eerste stap te zetten. Daarom ben ik al jaren een enorme fan van drs. Richard de Leth, hij weet de theorie altijd heel makkelijk naar de praktijk te brengen. In zijn online training Het Gezondheidsvirus, leert hij jou in 8 lessen hoe je met kleine stappen radicaal meer vitaliteit en levenskwaliteit kunt krijgen.

Het gezondheidsvirus cta

Praktische training voor een vitaler leven!

Leer in 8 lessen hoe je met kleine stappen radicaal meer vitaliteit en levenskwaliteit kunt krijgen. Krijg helder hoe jij jouw lichaam beter kunt aansturen!

  • Zorg voor meer energie in je lijf
  • Zorg voor meer rust in je hoofd
  • Zorg voor meer vitaliteit in je leven.
Ja, ik wil ook vitaler leven!

Ik hoop je met dit artikel meer inzicht te hebben gegeven in het fenomeen welvaartsziekte. Maar nog veel belangrijker met welke drie pijlers je aan de slag kunt gaat voor een gezondere leefstijl. Heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *