Spijsvertering is kort gezegd het verteren van spijzen. Ons lichaam breekt alles wat we eten en drinken af, zodat het de voedingsstoffen uit het eten en drinken kan gebruiken. Deze voedingsstoffen worden omgezet in energie of er worden bouwstenen van gemaakt. En deze bouwstenen worden gebruikt om te groeien of om beschadigde lichaamscellen te vervangen of te repareren.
Hoe werkt de spijsvertering?
Hoelang de spijsvertering duurt is van persoon tot persoon verschillend, bij iedereen gaat het op zijn eigen tempo. Verder is het ook afhankelijk van de voedingsmiddelen die je eet, het verteren van fruit gaat bijvoorbeeld veel sneller dan eiwitten. Maar gemiddeld ligt de duur van de spijsvertering tussen de 24 en 72 uur.
Mond
De spijsvertering start in onze mond. In ons speeksel zitten enzymen en daardoor worden bijvoorbeeld koolhydraten al omgezet in glucose. Door te kauwen en onder invloed van speeksel wordt het eten smeuïg zodat we het makkelijk kunnen doorslikken.
Slokdarm
Dan komt de voeding in onze slokdarm. Om onze slokdarm zitten spieren die het eten doormiddel van aanspannen en ontspannen en kleedbeweging maken. En zo gaat de voeding langzaam naar beneden, richting de maag. Aan het einde van de slokdarm bij de overgang van de maag zit een sluitspier, die er voor zorgt dat eten vanuit de maag niet terug de slokdarm in kan stromen.
Maag
In onze maag zit maagsap dat zich vermengt met het eten. In dit maagsap zitten onder andere enzymen en zoutzuur. De enzymen breken het voedsel verder af en het zoutzuur dood bacteriën die in ons voedsel aanwezig zijn. Verder zorgen spieren aan de buitenkant van de maag er voor dat het voedsel verder gekneed wordt. Via een sluitspier aan de andere kant van de maag gaat het voedsel in kleine hoeveelheden naar de dunne darm.
Dunne darm
De dunne darm is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Hier komen verteringssappen uit de galblaas en alvleesklier bij het voedsel. Deze verteringssappen breken het voedsel verder af tot voedingsstoffen. Via de darmwand komen deze voedingsstoffen in ons bloed terecht. Doordat de darmwand heel erg geplooid is, is er een groot oppervlak dat de voedingsstoffen door kan geven.
Dikke darm
Al het voedsel dat niet verteerd kan worden gaat naar de dikke darm. Het komt daar aan als een waterdunne brij. In de dikke darm zijn darmbacteriën aanwezig die de laatste voedingsstoffen uit de brij halen. Verder haalt de dikke darm water en zout uit de brij, waardoor het een stevige, maar toch soepele ontlasting wordt.
Endeldarm en anus
De ontlasting wordt nog tijdelijk opgeslagen in de endeldarm en uiteindelijk verlaat het ons lichaam via de anus.