Basische voeding

Zo houd je jouw lichaam gezond!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Wel eens gehoord van een zuur-base-dieet? Ik vind het altijd heel gezond klinken, maar wat is basische voeding nu precies? En is het inderdaad gezond? En welke voedingsmiddelen zijn dan basisch? Een hoop vragen die wellicht ook bij jou opkomen bij de term basische voedingsmiddelen. In dit artikel beantwoord ik jouw vragen.

Detoxen en afvallen!

Met dit 7-daagse Smoothie Detox Plan ga jij ervaren dat detoxen niet moeilijk hoeft te zijn en geeft bovendien het afvallen een boost!

 • Ontgift je lichaam in 7 dagen
 • Inclusief volledig uitgewerkte recepten (ook voor de af- en opbouwdagen)
 • Inclusief boodschappenlijstjes.
Ja, ik wil ook makkelijk detoxen!

Wat betekent basische voeding?

Basische voeding wordt ook wel alkalische voeding genoemd en het betekent dat deze voeding niet zuur is. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de zuurtegraad (pH-waarde) van je lichaam op orde blijft. Voeding kan een verzurend of een basisch effect hebben op de pH-waarde van je lichaam. 

pH-waarden

De pH-waarde wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. Waarbij 0 heel erg zuur is, 7 is neutraal en 14 is heel erg basisch. En om het nog een stukje ingewikkelder te maken, hebben de verschillende organen en lichaamsfuncties ook verschillende pH-waarden. Zo ligt een normale pH-waarde van het bloed tussen de 7,35 – 7,45, het bloed is dus licht basisch. Voor de maag is de ideale zuurtegraad juist heel erg zuur: ideaal is tussen de 1,35 en 3,5. En gal daarentegen is juist weer basis: tussen de 7,6 en 8,81.

De juiste voeding

Met de juiste voeding kan je de zuurtegraad van je lichaam op peil houden. 

Maar waarom is dat belangrijk?

Alleen als alle pH-waarden in je lichaam op peil zijn, kan jouw lichaam optimaal functioneren. En daarvoor heb je de juiste verhouding tussen zuren en basen in je lichaam nodig. In de praktijk zou dat betekenen dat onze voeding voor ongeveer 80% uit basische voedingsmiddelen zou moeten bestaan en voor ca. 20% uit zure voedingsmiddelen. Maar in werkelijkheid eten we maar zo’n 30 tot 40% basische voeding. 

Gezondheidsklachten

Zure voeding is dus geen enkel probleem, mits we er niet te veel van eten. Zoals ik al aangaf, kan ons lichaam alleen optimaal functioneren als de verhouding zuur-basen op peil is. Wij eten met z’n allen echter te veel zure voeding, waardoor ons lichaam verzuurt. En dit brengt gezondheidsklachten met zich mee, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Spierpijn
 • Pijn in de gewrichten
 • Lage weerstand
 • Slechte huid
 • Slechte concentratie
 • Hormonale disbalans
 • Niet meer kunnen afvallen

Smaak zegt niets!

De smaak van een product zegt overigens niets over of het zuur of basisch is. Een citroen smaakt dan misschien zuur, het is toch echt basische voeding. En een glas cola, smaakt dan misschien zoet, maar heeft een lage pH-waarde en verzuurd ons lichaam enorm.

Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op om te weten te komen wat zure en alkalische voeding is. Onderstaande zuur-base voedingslijst is een handig hulpmiddel.

Basische voeding: overzicht
Verzurende voedingsmiddelen: overzicht

Een zeer uitgebreid en handig overzicht staat op de site darmklachten.nl.

Bij je voedingskeuze is het vooral belangrijk om voldoende alkalische voeding te eten, zodat je lichaam goed in staat is om de zure voeding te neutraliseren.

Voordelen van Basische voeding

Naast dat basische voeding jouw lichaam helpt bij het op peil houden van de zuur-base-verhouding, hebben ze ook tal van andere voordelen. Het is je misschien opgevallen dat de basische voedingsmiddelen allemaal natuurlijke en plantaardige producten zijn. En deze bevatten van nature ook veel vezels, vitaminen, mineralen en allerlei antioxidanten. Deze voedingsmiddelen doen dus veel meer dan alleen jouw pH-waarde op peil houden.

Zo helpen deze voedingsmiddelen onder andere ook bij het afvallen, zorgen voor gezonde darmen, geven je langer een verzadigd gevoel en zijn goed voor onze weerstand en algehele gezondheid.

Zuurtegraad meten

Kijkend naar onze westerse leefstijl is de kans best groot dat de meeste van ons verzuurd zijn. Maar zou jij willen weten in hoeverre jouw lichaam verzuurd is? Daar zijn hele handige thuistestjes voor, die ook echt niet duur zijn. Met deze strips meet je heel makkelijk in jouw urine in hoeverre je verzuurd bent. 

Heb je regelmatig last van één of meerdere van bovenstaande klachten, dan is het zeker zinvol om zo’n thuistest te doen!

Help! Ik ben verzuurd…

Als jouw lichaam verzuurd is, is er gelukkig van alles aan te doen! Door dagelijks voldoende basische voeding te eten, breng je jouw zuur-base-verhouding weer in balans. Veel basische voedingsmiddelen zijn ook koolhydraatarm, dus je kunt gerust een kijkje nemen op mijn lijst met koolhydraatarme producten.

Je kunt je lichaam ook een extra handje helpen door een detox-kuur. Hiermee help je je lichaam, zich te ontdoen van allerlei gifstoffen die zich hebben opgehoopt in jouw lichaam. En dit helpt jouw lichaam om weer basischer te worden en weer in balans te komen.

Ontgiften hoeft niet moeilijk te zijn!

Veel mensen zijn een beetje angstig voor detoxen en heel eerlijk dat was ik in het begin ook. Maar inmiddels weet ik dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Mits je de juiste producten gebruikt en het op een goede manier aanpakt.

Wat mij betreft is het 7-daagse Smoothie Detox Plan van Niels Bosman een echte aanrader. Deze kuur geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen, zorgt er voor dat je nieuwe gewoontes aanleert en vergroot zo de kans dat je een nieuw en gezond voedingspatroon volhoudt.

Detoxen en afvallen!

Met dit 7-daagse Smoothie Detox Plan ga jij ervaren dat detoxen niet moeilijk hoeft te zijn en geeft bovendien het afvallen een boost!

 • Ontgift je lichaam in 7 dagen
 • Inclusief volledig uitgewerkte recepten (ook voor de af- en opbouwdagen)
 • Inclusief boodschappenlijstjes.
Ja, ik wil ook makkelijk detoxen!

Ik hoop dat ik met dit artikel veel van jouw vragen over basische voeding beantwoord heb. Mocht je nog wel vragen hebben, stel ze gerust! Ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Bronvermelding:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *