Wat is suiker?

wat is suiker

Suiker is een zoet koolhydraat. Het is een verzamelnaam voor alle soorten suikers die in onze voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Het komt van nature onder andere voor in fruit, groente, suikerbieten en honing. Maar het komt bijvoorbeeld ook voor in melk, lactose (melksuiker) valt onder de tweevoudige koolhydraten.

Naast de natuurlijke suikers zijn er ook de toegevoegde suikers. Dit zijn de suikers die de voedingsmiddelenindustrie aan ons voedsel toevoegt, maar ook de kristalsuiker die je zelf toevoegt aan bijvoorbeeld een kopje thee. Voor ons lichaam is het allebei suiker, alleen is het wel gezonder om de suikers uit groente te eten dan een schepje kristalsuiker in je thee te doen. Dit komt omdat de groente langzame koolhydraten bevat en de kristalsuiker snelle koolhydraten.

Suiker heeft heel veel verschillende namen, vaak vind je het op de verpakkingen in de winkel niet terug. Je kunt er van uit gaan dat alles wat op de verpakking eindigt op -ose, -siroop, -stroop of -concentraat een vorm van suiker is. Op de site van het diabetesfonds staat een compleet overzicht van alle schuilnamen.

Suiker is niet alleen maar slecht voor je, ons lichaam heeft het ook nodig. Uiteraard is te veel wel ongezond. Wil je weten waarom dit is? Lees dan mijn blogartikel ‘Zijn koolhydraten slecht?‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *