Wat zijn macronutriënten?

Wat zijn macronutriënten

Macro betekent groot en nutriënten zijn voedingsstoffen. Dus macronutriënten zijn voedingsstoffen die ons lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft. Ze leveren energie aan ons lichaam. Voor alles wat ons lichaam doet hebben we macronutriënten nodig, van beweging tot het reguleren van ons stofwisseling.

Er zijn 3 macronutriënten:

  • Vetten
  • Eiwitten
  • Koolhydraten

Elk hebben ze hun eigen functie in ons lichaam. Soms wordt alcohol ook een macronutriënt genoemd, omdat alcohol ook calorieën levert. Maar het is geen noodzakelijke voedingsstof, dus deze laat ik buiten beschouwing.

Vetten

Naast dat vetten energie leveren, zijn ze onder andere ook belangrijk voor de opbouw van lichaamscellen, een goede hormoonhuishouding en opname en transport van diverse vitaminen. Vetten hebben helaas een slechte naam gekregen, maar we hebben ze dus wel degelijk nodig. Wel is het belangrijk dat je gezonde vetten eet en de kunstmatige transvetten vermijd.

Eiwitten

Ook eiwitten leveren ons lichaam energie, maar daarnaast zijn ze belangrijk voor de opbouw, onderhoud en reparatie van onze lichaamscellen. Verder spelen ze een rol bij ons afweersysteem, hormoonhuishouding en zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Eiwitten zijn dus heel veelzijdig.

Koolhydraten

De meeste mensen gebruiken koolhydraten als primaire brandstof. Soms halen we zelfs voor meer dan 60% van onze energie uit koolhydraten, dat is veel te veel. Een gezonde hoeveelheid ligt tussen de 20 – 40%. Het is dus niet zo dat je geen koolhydraten zou moeten eten, je hebt ze wel degelijk nodig. Onze hersenen kunnen niet zonder koolhydraten, we hebben ze onder andere nodig om ons te concentreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *