Wat is buikvet?

Wat is buikvet, links boven

Buikvet is vetweefsel dat zich in de buikholte en rondom de middel. Het zit niet alleen direct onder de huid (subcutaan vet), waardoor het snel zichtbaar is, maar ook rondom de organen (visceraal vet). Iedereen heeft buikvet, ook mensen met een platte buik. Het is dan ook normaal om een beetje vet rond je buik te hebben, maar een te veel aan buikvet is heel ongezond, het is namelijk het meest ongezonde vet in je lichaam.

Gevaren

Vetcellen in en rondom de buik zijn erg actief en ontregelen je hormoonhuishouding en stofwisseling. Daarnaast maken deze vetcellen constant stoffen aan die laaggradige ontstekingen bevorderen. Deze kleine ontstekingen hebben negatieve consequenties voor je gezondheid. Zo hebben mensen met veel buikvet onder andere een grotere kans op het krijgen van hart-en vaatziekten en diabetes type 2.

Hoe weet je of je te veel buikvet hebt?

De beste en betrouwbaarste manier om te bepalen of je te veel buikvet hebt, is met een MRI of CT scan. Maar de snelste en goedkoopste methode is door je tailleomtrek te meten. Dit geeft een 1e indicatie of je in de gevarenzone zit. Afhankelijk daarvan kan je verdere metingen doen en de nodige actie ondernemen. Wil je weten welke metingen je nog meer kan doen en tips om af te vallen zonder dieet? Lees dan mijn blogartikel ‘Ben ik te dik? Hier vind je het antwoord op deze veel gestelde vraag!’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *