Ben ik te dik? Stel jij jezelf deze vraag ook wel eens?

Hier vind je het antwoord op deze veelgestelde vraag!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Ben ik te dik, links boven

Een groot gedeelte van de Nederlanders worstelt met de vraag ‘Ben ik te dik?’ En dat is niet gek, want de laatste 30 jaar is het aantal mensen die te dik zijn flink gestegen. Overgewicht is een serieus probleem in onze Westerse maatschappij doordat het diverse gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Zo hebben mensen met overgewicht een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Daarom is het heel belangrijk om je eigen gezondheidsrisico’s in te schatten en een antwoord op de vraag te hebben: Ben ik te dik? Er zijn verschillende methoden om te bepalen of je overgewicht hebt. Ik dit artikel neem ik ze met je door.

Body Mass Index

Het berekenen van je bmi is de meest gebruikte en bekendste methode. Bij deze berekening deel je je gewicht (in kilogrammen) door je lichaamslengte in het kwadraat (in meters). 

Bijvoorbeeld: je weeg 69 kg en bent 1,72 m, de berekening ziet er dan als volgt uit:

69 : (1,72×1,72) = 23,3

BMI berekenen

Vul je gegevens hieronder in
Het berekende BMI is

Ondergewicht: je bent te licht, bij ziekte heb je te weinig reserves. probeer aan te komen.

Gezond gewicht: je hebt een gezond gewicht, probeer dit zo te houden!

Overgewicht: je bent te zwaar, dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Zorg dat je afvalt tot een gezond gewicht.

Vanaf een score van 30 is er sprake van obesitas en boven de 40 spreken we van morbide obesitas.

 

Het getal wat hier uitkomt zegt iets over je gewicht in relatie tot je lengte:

  • Ondergewicht: lager dan 18,5
  • Gezond gewicht: tussen 18,5 en 25
  • Overgewicht: tussen 25 en 30
  • Obesitas: tussen 30 en 40
  • Morbide obesitas: boven de 40

De uitkomst is een inschatting, het houdt bijvoorbeeld geen rekening met je lichaamsbouw en gevaarlijk buikvet.

Bovenstaand overzicht is niet van toepassing op kinderen. Bij hun varieert de bmi, dit is afhankelijk van hun leeftijd en geslacht. Wil je meer weten over de grenswaarden bij kinderen? Lees dan mijn kennisbankartikel ‘Bmi berekenen? Dat doe je met deze formule of rekentool!‘. Ook voor mensen met een andere lichaamsbouw, bijvoorbeeld mensen met een Aziatische afkomst, gelden andere grenswaarden.

Tailleomtrek

Als aanvulling op je bmi, kan je je tailleomtrek meten. Deze eenvoudige methode geeft een indicatie of je gevaarlijk buikvet hebt.

Ik ben te dik

Met een meetlint meet je de omtrek van je buik, ongeveer 2 cm boven je navel. Let er wel op dat je het meetlint niet te strak aantrekt of dat het te los hangt. En smokkel ook niet door je buik in te trekken…. Je wilt tenslotte een echt antwoord op de vraag: Ben ik te dik?

Het aantal centimeters dat je hebt gemeten zegt iets over je gezondheidsrisico met betrekking tot buikvet:

tailleomtrek uitkomst meting

Bij kleinere mensen zou de uitkomt verkeerd kunnen worden ingeschat. De uitkomst zou in het gezonde bereik kunnen vallen, maar doordat ze kleiner zijn, kan het aantal centimeters voor hen wel een risico vormen.

Taille-heup verhouding

Een beter beeld, zeker voor kleinere mensen, geeft de taille-heup verhouding. Bij deze methode meet je eerst je tailleomtrek, zoals hierboven beschreven. Daarna meet je je heupomtrek op het punt waar je heupen het breedst zijn. Vervolgens deel je je tailleomtrek door je heupomtrek.

Bijvoorbeeld: je tailleomtrek is 78 cm en je heupomtrek is 108 cm. De berekening ziet er dan als volgt uit: 

78 : 108 = 0,72

Deze waarde zegt iets over de verdeling van het vetweefsel over je lichaam. Bij vrouwen is er sprake van een gezonde verhouding als de uitkomst onder de 0,8 ligt. De taille moet dus smaller zijn dan de heupen. Bij mannen is er een gezonde verhouding als de uitkomt onder de 0,95 ligt. Bij mannen mag de omvang van de taille nagenoeg gelijk zijn aan de heupen.

gezonde verhouding taille-heup

Vetpercentage bepalen

Dit is van de methoden die je thuis kunt uitvoeren, de meest uitgebreide. Het is een vrij nauwkeurige methode om je vetpercentage te meten. Je hebt hier wel een huidplooimeter voor nodig, maar voor €10,- / €20,- heb je die al. 

Bij de meest gebruikte methode worden op 4 punten op je lichaam de dikte van huidplooien gemeten:

  • Biceps: het midden van de voorkant van je linker bovenarm.
  • Triceps: het midden van de achterkant van je linker bovenarm.
  • Subscapularis: de onderpunt van je linker schouderblad op het bovenste gedeelte van je rug.
  • Suprailiac: de bovenrand van het heupbeen aan de linker voorzijde.

Hier pak je een huidplooi tussen duim en wijsvinger en meet de huidplooimeter dikte van de huidplooi in millimeters. Vervolgens tel je de dikte van de huidplooien bij elkaar op. En lees je in de tabel, die bij de huidplooimeter hoort, je vetpercentage af. In de tabel wordt rekening gehouden met je geslacht en leeftijd.

Bij de meting moet je er wel op letten dat je niet te hard knijpt. Hierdoor kan je de meting beïnvloeden en krijg je geen betrouwbare uitkomst. Uiteraard kan je deze meting ook laten uitvoeren door een diëtist(e).

Wat is een gezond vetpercentage?

Een gezond vetpercentage is afhankelijk van je geslacht en leeftijd:

gezond vetpercentage

Weegschaal

Er zijn ook weegschalen die je vetpercentage kunnen meten. Dit werkt als volgt: de weegschaal stuurt een zwak stroomsignaal via je voeten door je lichaam. De weegschaal meet de geleiding van het stroomsignaal, spieren geleiden goed en vet juist niet. Op basis hiervan maakt zo’n weegschaal een inschatting van je vetpercentage, hierbij rekening houdend met je gewicht, lengte, leeftijd en geslacht. 

vetpercentage om te bepalen of ik te dik ben

Helaas is deze methode niet zo betrouwbaar. Stroom kiest namelijk de weg van de minste weerstand en neemt de korte weg terug naar de weegschaal. Het gaat via je ene been omhoog en via je andere weer naar beneden. Je krijgt dus eigenlijk alleen een meting van je benen en niet van je hele lichaam.

Scan

Je kan ook een Dexa-scan laten uitvoeren om je vetpercentage te meten. Met deze scan kan lokaal, per regio van het lichaam, het vetpercentage gemeten worden. En het geeft de verhouding weer tussen spierweefsel en vetmassa. Je weet dan dus precies hoeveel buikvet je hebt en of je veel vet op je benen hebt bijvoorbeeld.

Dit is een hele betrouwbare methode, maar ook gelijk de duurste. Dit kan je niet zelf, dit moet je laten doen.

Visuele inspectie

Aanvullend op bovenstaande 4 methoden, wil ook zeker deze simpele methode niet onbesproken laten. Ga eens in je ondergoed voor de spiegel staan en kijk eens met een onafhankelijk oog naar jezelf. Wat zie je? Zie je veel buikvet of alleen een klein vetrolletje? 

Vind je het lastig om zonder vooroordelen naar jezelf te kijken? Vraag dan eventueel je partner om een eerlijk oordeel te geven. En denk er daarbij aan, het gaat niet om veroordelen, maar om een eerlijk antwoord op de vraag: ‘Ben ik te dik?’

Ben ik te dik?

Om een eerlijk antwoord voor jezelf op deze vraag te kunnen geven, raad ik aan om je niet blind te staren op één van bovenstaande methoden. Voer ze allemaal uit of een aantal, dan kan je een reële inschatting maken van je gezondheidsrisico’s.

Help! Ik ben te dik!

Waarschijnlijk had je al een vermoeden, anders was je niet gaan zoeken op dit onderwerp. Maar met behulp van bovenstaande methoden weet je het nu zeker: je bent te dik en je loopt een gezondheidsrisico. Wat nu? Hoe raak je die overtollige kilo’s kwijt? En het liefste ook nog een gezonde manier!

12 Tips om af te vallen zonder dieet

Natuurlijk kan je een crashdieet volgen om snel van je overgewicht af te komen, maar de kans op jojo-en is heel erg groot. En bovendien een dergelijk dieet is niet echt gezond, omdat je meestal te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Het is veel beter om je eetpatroon aan te passen, zodat je vanzelf op een natuurlijke manier afvalt zonder hongergevoel. Met deze 12 tips lukt het jou ook om af te vallen zonder dieet:

  1. Stop met geraffineerde producten.
  2. Eet met aandacht.
  3. Eet langzaam.
  4. Drink water.
  5. Plan je maaltijden.
  6. Ga koken!
  7. Eet alleen als je honger hebt.
  8. Kijk uit met extraatjes.
  9. Ontzeg jezelf niet alles.
  10. Ga meer bewegen.
  11. Kijk naar de lange termijn.
  12. Haal inspiratie uit mensen die ook gezond leven.

Wil je meer lezen over deze tips? Lees dan mijn blogartikel ‘Afvallen zonder dieet? Met deze 12 tips lukt het jou ook!

Wil je een beetje extra hulp? 

Een koolhydraatarme levensstijl is dè perfecte manier om gezond te eten en alle suikers en geraffineerde koolhydraten te laten staan. Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman sluit hier prima bij aan: gezond afvallen met gevarieerde weekmenu’s die makkelijk te bereiden zijn. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd in het bedenken van gezonde maaltijden. En heb je altijd een stok achter de deur om er voor te zorgen dat je weer een gezond gewicht krijgt! 

Wil jij ook een gezond gewicht?

Gevarieerde en makkelijke weekmenu’s, inclusief tussendoortjes? Start vandaag nog met het Koolhydraatarm 50 dagen programma.

Al meer dan 29.000 mensen zijn je voor gegaan!

Ga direct naar het 50 dagen programma!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *