Bmi staat voor body mass index, het meet de verhouding tussen de gewicht en lichaamslengte. Deze index wordt gebruikt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt.
Berekening bmi
Om je bmi te berekenen deel je je gewicht (in kilogrammen) door je lichaamslengte in het kwadraat (in meters). Het getal dat hier uitkomt is het aantal kilogrammen dat je lichaam per vierkante meter weegt. Dit getal is een indicatie of je een gezond gewicht, overgewicht of onder gewicht hebt:
- Ondergewicht: lager dan 18,5
- Gezond gewicht: tussen 18,5 en 25
- Overgewicht: tussen 25 en 30
- Obesitas: tussen 30 en 40
- Morbide obesitas: boven 40
Bovenstaand overzicht is alleen van toepassing op volwassenen. Bij kinderen varieert de bmi, afhankelijk van de leeftijd en geslacht. Wil je meer weten over de bmi-score bij kinderen? Lees dan mijn kennisbankartikel ‘Bmi berekenen? Dat doe je met deze formule of rekentool!‘. Voor mensen met een andere lichaamsbouw, zoals mensen van Aziatische afkomst, gelden andere grenswaarden.
Inschatting
De bmi is een inschatting van een gezond gewicht, het is geen volledige diagnose. Zo houdt het bijvoorbeeld geen rekening met lichaamsbouw. Een gespierde sporter kan volgens deze index in de categorie overgewicht vallen, doordat spieren veel zwaarder wegen. Ook houdt deze methode ook geen rekening met gevaarlijk buikvet.
Als aanvulling op deze methode is het raadzaam om ook je vetpercentage te (laten) meten en de tailleomtrek en taille-heup verhouding te bepalen. Meer hierover lees je in mijn Blogartikel ‘Ben ik te dik?‘.