Verzadigde vetten zijn vetten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Ze zijn over het algemeen stevig en hard en ze hebben een hoog smeltpunt. Alle vetten bestaan uit een mengsel van verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Het ene bevat meer verzadigde en het andere meer onverzadigde vetzuren. Daarom wordt er in de praktijk altijd gekeken naar de verhouding van de verschillende vetzuren in een bepaald product.
Waar zitten ze in?
Voedingsmiddelen die van nature overwegend uit verzadigde vetten bestaan, zijn meestal van dierlijke oorsprong. Wel is het zo dat dierlijke producten van dieren die in de natuur hebben geleefd, en dus veel beweging hebben gehad en allerlei planten aten, veel minder verzadigd vet bevatten, dan van dieren die zijn opgegroeid in een stal en vooral soja, granen en mais aten.
Je vindt verzadigde vetzuren ook in bepaalde plantaardige oliën. De volgende producten bevatten overwegend verzadigde vetzuren:
- Vlees
- Melk
- Yoghurt
- Kaas
- Boter
- Kokosolie
- Cacaoboter
- Palmolie
- Palmpitolie
Naast deze producten van natuurlijke oorsprong, zijn er ook kunstmatig gevormde producten die verzadigde vetzuren bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een proces waarbij vloeibare oliën worden verhard, dit proces heet hydrogenatie. Hierbij worden onverzadigde vetzuren volledig of deels omgezet naar verzadigde vetzuren. Op deze manier ontstaat transvet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hard frituurvet en harde bak- en braadproducten, maar ook margarine en halvarine.
Verzadigde vetten en gezondheid
Verzadigde vetten hebben we nodig voor:
- Een gezonde hersenfunctie.
- Ze hebben een positieve invloed op de lever en immuunsysteem.
- Ze helpen bij het stabiliseren van de hormoonbalans.
- Het is een goede bouw- en brandstof voor ons lichaam.
- Het transporteert belangrijke vitaminen door ons lichaam.
Maar een te veel aan verzadigde vetten is ongezond! Tegenwoordig eten we veel producten die kunstmatige transvetten bevatten, het is beter om deze zo veel mogelijk te vermijden. Eet in plaats daarvan de producten van natuurlijke oorsprong met mate en let er daarbij op dat de dierlijke producten komen van dieren die buiten hebben geleefd.
Wil je meer weten over vetten? Lees dan mijn blogartikel ‘Wat zijn gezonde vetten? Zijn dit alleen onverzadigde vetten?‘.