OERsterk review

Word weer eigen baas over je lichaam en gezondheid!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

In het boek OERsterk lees je hoe we onze gezondheid kunnen behouden en verbeteren, in deze review vertel ik je er alles over!

De gezondheid van de Nederlanders en Belgen gaat in rap tempo achteruit. We krijgen meer en meer te maken met moderne en chronische ziektes die er vroeger niet of veel minder waren. Hoe kan dit? Wat is er de afgelopen tientallen jaren veranderd? In dit boek combineert drs. Richard de Leth wetenschap met logisch verstand, gevoel en praktijkervaring. Dit boek geeft jou de kennis om de juiste keuzes te kunnen maken over je eigen gezondheid. En niet te hoeven wachten tot ons lijf iets mankeert, maar te kunnen zorgen dat we niet ziek worden.

OERsterk omslag

Een gezonder en vitaler leven?

OERsterk staat aan de basis van een gezonder en vitaler leven. Door de heldere informatie met een holistische kijk op gezondheid ben jij in staat om zelf de juiste keuzes te maken en de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid te nemen!

Ja, ik wil ook gezonder en vitaler leven!

Wie is drs Richard de Leth?

Richard de Leth studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam. In de medische praktijk zag hij dat veel medicijnen de patiënten niet genezen. Hij ontdekte dat zijn passie voor gezondheidszorg niet paste bij de ‘ziektezorg’. Hij besloot zijn witte doktersjas aan de wilgen te hangen en zelf op onderzoek uit te gaan.

De evolutionaire geneeskunde gaf hem veel antwoorden. En met die kennis ontwikkelde hij een nieuw concept rondom optimale gezondheid. Met dit concept heeft hij als doel om te zorgen voor meer gezondheid, vitaliteit, geluk en kwaliteit van leven, zodat het je uiteindelijk oersterk maakt.

Al zijn kennis deelt Richard op zijn website Oersterk.nu. Met OERsterk helpen Richard en zijn team jaarlijks honderdduizenden Nederlanders om gezonder en vitaler te leven.

Gezond, fit en slank volgens de natuur: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit.

drs. Richard de Leth

Kennis = macht

Het boek bestaat uit 4 delen:

 1. De weg naar optimale gezondheid
 2. De weg naar minimale gezondheid
 3. Voeding
 4. Leven als een God in…

Daarnaast vind je achterin het boek 9 bijlagen met onder andere recepten, een overzicht over koolhydraten, eiwitten en vetten, een test voor een vitamine- of mineraaltekort en een vragenlijst over de sleutelfuncties.

Alle informatie in het boek geven jou inzicht over je eigen gezondheid en hoe je daarin kunt investeren. Om zo oersterk te worden. In deze review over het boek Oersterk, zal ik kort ingaan op alle delen.

Boek OERsterk review

De weg naar optimale gezondheid

Deel 1 gaat over de weg naar optimale gezondheid. Waarin uitgelegd wordt dat ziekte in eerste instantie niet het probleem is. Het is het gevolg van gezondheid die je verloren bent. Want gezondheid houdt namelijk in dat het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit doet het lichaam met behulp van optimale voeding, regelmatige beweging, ontspanning en psychische balans.

Als je klachten gaat zien als wegwijzers, dan kunnen klachten ons laten zien waar we moeten bijsturen. Het is dus belangrijk dat we ziekte niet wegdrukken door bijvoorbeeld een pil, maar dat we ons focussen op de klachten en onderzoeken waardoor deze veroorzaakt worden.

Jouw persoonlijke handleiding

Maar nog beter is om er voor te zorgen dat er geen klachten ontstaan en dat doe je door een gezonde leefstijl met optimale voeding, regelmatige beweging en voldoende ontspanning.

In dit hele proces is jouw persoonlijke handleiding uitgangspunt. Het is belangrijk om te leren luisteren naar de feedback van je lichaam, zodat je uiteindelijk de juiste keuzes gaat maken voor wat goed is voor jou. Daarbij is het ook van belang om goed te kijken naar de balans tussen alles wat je energie kost en alles wat je energie geeft. Alleen als dit in balans is, kun je een optimale gezondheid behalen en behouden.

De weg naar minimale gezondheid

De helft van de Nederlanders leeft met ten minste één chronische ziekte. En de behandeling ervan is erg complex. Chronische aandoeningen ontstaan over langere tijd als bepaalde sleutelfuncties binnen ons lichaam minder goed gaan functioneren. Bij sleutelfuncties moet je onder andere denken aan:

 • Bloedsuikerbalans
 • Ontgifting
 • Spijsvertering
 • Hormoonbalans
 • Afweer
 • Ontsteking
 • Stemming

Deze sleutelfuncties hangen allemaal met elkaar samen. Als één van de sleutelfuncties verstoord raakt, heeft dit invloed op de andere sleutelfuncties. Daarom is zo moeilijk om oorzaak van een chronische aandoening te vinden. De reguliere geneeskunde is in de behandeling bij chronische aandoeningen heel beperkt, dit in tegenstelling tot acute geneeskunde (zoals bijvoorbeeld bij een gebroken been). 

Meer welvaart = minder welzijn

Bij chronische aandoeningen is het juist heel belangrijk om de oorzaak aan te pakken. En niet de klacht, zoals nu vaak gebeurt, waardoor de aandoening niet echt geneest, maar onderdrukt wordt.

Het wordt tijd om naar het gehele plaatje te kijken en ook voeding en leefstijl mee te nemen in het geheel. Want deze twee zijn essentieel in het herstel en voorkomen van chronische aandoeningen. Maar onze moderne maatschappij maakt het ons niet makkelijk. Want het lijkt wel dat hoe meer welvaart we hebben, hoe minder welzijn we hebben. In dit deel lees je waar je op moet letten om de juiste keuzes te kunnen maken.

Review OERsterk: het moderne kookboek
uit OERsterk

Voeding

Deel 3 gaat over voeding. Allereerst deelt Richard zijn 7 gouden voedingsrichtlijnen:

 1. Eet zoals de natuur het heeft bedoeld
 2. Beperk het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten
 3. Varieer
 4. Drink voldoende water
 5. Eet voldoende eiwitten en vetten
 6. Gebruik kruiden en specerijen
 7. Geniet

Ook vind je in dit deel een overzicht van voeding die je beter kan beperken of vermijden, uiteraard inclusief uitleg. En verder wordt uitgelegd waarom het gezegde ‘Je bent wat je eet’ waar is. Voeding bepaalt namelijk voor een groot deel de kwaliteit en samenstelling van je lichaam.

‘Je bent wat je eet’

Leven als een God in…

In het vierde deel vertelt Richard dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je gezondheid. Maar dat je geen verantwoordelijkheid kunt nemen als je er geen verstand van hebt. Daarom is het belangrijk om kennis hierover te verkrijgen, zodat je je eigen verantwoordelijkheid kunt nemen over je gezondheid door het maken van de juiste keuzes.

In dit boek vertelt Richard zijn visie op gezondheid en hiermee wil hij bijdragen aan bewustwording en jou inspireren. Hiermee hoopt hij bij te dragen aan meer gezondheid en vitaliteit!

Review OERsterk

Het boek OERsterk is een waardevolle verzameling van informatie over het bereiken en behouden van een optimale gezondheid en vitaliteit. Ik had door de jaren heen al best wel wat informatie verzameld, maar dit boek was een welkome aanvulling. En Richard de Leth heeft de gave om soms best wel moeilijke stof op een makkelijke manier uit te leggen.

In deze review over het boek OERsterk durf ik wel te zeggen dat het echt een totaalconcept is. Allerlei verschillende visies komen aan bod in dit boek, waarbij het beste uit de reguliere en alternatieve geneeskunde wordt gecombineerd. En zo is het een echt holistisch boek met een brede kijk op gezondheid en met een heldere en praktische uitleg die je gelijk in de praktijk kunt brengen. 

Dit boek is echt bedoeld voor mensen die zelf de verantwoordelijkheid over hun gezondheid willen nemen. Het lezen van het boek is het begin, maar daarmee alleen ben je er niet. Je zult het ook in de praktijk moeten brengen. Maar ik ben er van overtuigd dat je met de kennis uit dit boek, de juiste keuzes kunt maken. En zo voor jezelf een optimale gezondheid en vitaliteit kunt creëren.

OERsterk door drs. Richard de Leth
OERsterk door drs. Richard de Leth

Beoordeling door Andrea Nieland,

29 apr 2021
4

Met de heldere informatie uit dit boek ben je zelf in staat om de juiste keuzes te maken en daarmee de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid te nemen. Kennis is macht!

Richard is in staat om soms best wel moeilijke stof op een makkelijke en humorvolle manier uit te leggen. Het is een feestje om te lezen en het zal voor veel mensen een openbaring zijn.

Overall review

 • Duidelijke uitleg

 • Holistische inslag

 • Handige vragenlijsten om te kijken waar je zelf staat

 • Alle informatie die je nodig hebt om te werken aan een optimale gezondheid en vitaliteit

 • Je investeert in je eigen toekomst

 • Je moet het zelf doen en willen

In deze review over het boek OERsterk heb ik mijn best gedaan om je zo goed mogelijk te informeren. Wat mij betreft zou deze kennis op de scholen al gedeeld moeten worden om zo een ware gezondheidsrevolutie in gang te zetten. Ik hoop in ieder geval dat dit boek jou gaat helpen naar een gezonder en vitaler leven!

OERsterk omslag

Een gezonder en vitaler leven?

OERsterk staat aan de basis van een gezonder en vitaler leven. Door de heldere informatie met een holistische kijk op gezondheid ben jij in staat om zelf de juiste keuzes te maken en de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid te nemen!

Ja, ik wil ook gezonder en vitaler leven!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *