Oervoeding: zet je lichaam weer in zijn kracht!

Dit zou iedereen moeten weten!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Oervoeding of paleo: als je je wel eens verdiept hebt in een gezonde leefstijl of gezonde voeding, dan heb je het waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen. Maar wat is het nu precies? En wat brengt het jou? En is het niet een volgende hype? In dit artikel vertel ik je er meer over!

Gezond in 4 weken!

Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:

  • Voedt
  • Geeft energie
  • Verbetert je stoelgang
  • Brengt je naar een gezond gewicht
  • Verbetert je nachtrust
  • Verbeterd je stemming
Ja, ik doe mee aan gezond in 4 weken!

Ik dacht dat ik gezond at!

Ik dacht dat ik gezond at, maar toch had ik overgewicht en vaak last van een afterlunch- en afterdinnerdip. Maar als ik om me heen keek, zag ik dat bij veel mensen. En omdat afvallen niet echt lukte, had ik me er bij neer gelegd. Een slank lijf zit gewoon niet in mijn genen, ik ben gewoon stevig gebouwd.

Ik at niet overdreven veel fastfood, was geen fan van snoepjes. Ik dacht echt dat ik vrij gezond at: een ontbijt met yoghurt en cruesli, 2 stuks fruit mee naar het werk, tussen de middag bruin brood met kaas of vleeswaren en bij het avondeten kookte ik vaak rijst met wokgroente, pasta of gewoon aardappels met groente en een stukje vlees. Als toetje meestal een vruchtenyoghurt en mijn tussendoortjes bestonden meestal uit een plakje ontbijtkoek of iets vergelijkbaar. 

Mijn 2 ons groente, 2 stuks fruit en zuivelproducten kreeg ik netjes binnen en ik snackte ook geen gekke dingen. Niks mis mee dus, dacht ik….

Maar toen ontdekte ik oervoeding….

Dit vertelt de voedingsmiddelenindustrie je niet…

Mijn partner, die kampte met een chronische vermoeidheid, kwam in het reguliere medische circuit niet verder. Dus hij besloot verder te gaan zoeken en kwam uit bij een kPNI arts. Hij ging samen met haar aan de slag met zijn voeding en hield een voedingsdagboek bij. Dat was het moment dat er een hele nieuwe wereld voor ons openging op het gebied van voeding.

We ontdekten dat de voedingsmiddelenindustrie geld belangrijker vindt dan onze gezondheid. Hoe makkelijk kun je geld verdienen als je voeding maakt, die mensen dik en ongezond maakt en daar dan een dieet voor aanbiedt of medicijnen voor ontwikkelt? Zo hou je de cyclus in stand en blijf je altijd geld verdienen. Dit inzicht kwam overigens pas later, toen we de effecten oervoeding en koolhydraatarm eten aan de levende lijve hadden ervaren.

Geen hype!

Vanuit onze eigen ervaring kan ik vertellen dat oervoeding geen hype is. Deze manier van eten voert ons terug naar de oertijd en bestaat dus al duizenden jaren. Gedurende de geschiedenis van de mensheid is er veel veranderd en vooral de industriële revolutie betekende een grote stap voorwaarts. Maar er is ook veel veranderd op het gebied van voeding en op dat moment deden de welvaartsziekten hun intrede.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat oervoeding een verbetering kan betekenen voor je gezondheid1,2. Dit is dus niet zo maar een dieet dat ontwikkelt is om geld aan te verdienen. Maar een bewezen voedingswijze die al bestaat sinds mensenheugenis.

Oervoeding is geen hype

Wat is oervoeding precies?

Oervoeding is kort gezegd: eten zoals de mens deed in de oertijd, alleen dan in een modern jasje. In de oertijd waren de mensen jagers-verzamelaars. De mens woonde op de plek waar voedsel te vinden was en waar de zon sterk genoeg was (om vitamine D te vormen in het lichaam). Ze verzamelden knollen, wortels, vruchten, noten, pitten en zaden, daarnaast leefden ze van de visvangst en gingen op jacht. Men at wat er op dat moment beschikbaar was (seizoensgroenten en -fruit). En de meeste energie haalde de oermens uit eiwitten en vetten.

Oervoeding vs moderne voeding

Het grootste verschil tussen de voeding in de oertijd en onze moderne voeding is de hoeveelheid koolhydraten, de hoeveelheid zuivel en bewerkte voeding.

Koolhydraten

In de oertijd at men alleen de koolhydraten die van nature in groente en fruit aanwezig zijn. Ongeveer 20%-30% van de energie kwam toen uit koolhydraten. Tegenwoordig bestaat een groot deel van onze voeding uit (snelle) koolhydraten. Soms halen we 60% van onze energie uit koolhydraten!

Fabrieksvoedsel

Daarnaast komt veel van ons voedsel uit de fabriek waarin er veel chemische toevoegingen aan onze voeding wordt toegevoegd, zoals kleur-, geur-, smaakstoffen en allerlei conserveringsmiddelen.

Zuivelproducten

En verder eten en drinken we tegenwoordig veel zuivel. Ons is geleerd dat ‘melk de witte motor is’. Maar dit is vooral een erg goed lopende marketingscampagne van de zuivelindustrie geweest. Veel plantaardige voedingsmiddelen zijn ook een goede bron van calcium en zijn zelfs een gezondere variant dan zuivelproducten. Er zijn studies waaruit blijkt dat een te hoge consumptie van melk onze botten af zou breken3. Maar dat is voer voor een ander artikel.

Oertijd vs moderne maatschappij

Een ander groot verschil is onze leefstijl in zijn algemeenheid. In de oertijd moesten we eerst in beweging komen voordat we eten hadden. Tegenwoordig stappen we in de auto naar de supermarkt om fabrieksvoedsel te kopen. We hebben tegenwoordig allerlei gemakken, waardoor we niet meer genoodzaakt zijn om in beweging te komen. Dit in combinatie met onze voeding zorgt niet alleen voor overgewicht bij veel mensen, maar ook voor allerlei gezondheidskwalen.

Daarnaast is langdurige, chronische stress tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. En ons lichaam is niet gemaakt voor chronische stress. In de oertijd kenden we alleen acute stress, op het moment dat we oog-in-oog stonden met een wild dier.

Waarom oervoeding?

Veel van onze welvaartsziekten hebben zijn intreden gedaan na de industriële revolutie. Op het moment dat het met onze maatschappij beter ging, ging het met onze gezondheid achteruit. Inmiddels leeft de helft van de Nederlanders met ten minste één chronische ziekte. 

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat oervoeding veel kan doen voor je gezondheid1,2.

Hoe kan dit?

Onze genen lijken nog heel veel op de genen van de oermens. Genen kunnen maar heel langzaam veranderen. Dus hoewel de oertijd voor ons heel lang geleden is, lijken we genetisch nog heel erg veel op de oermens. En ons lichaam is in feite dus nog afgestemd op de manier van leven in de oertijd. Alleen is ons leven en voedselpatroon enorm veranderd. En deze evolutie kan ons lichaam niet bijhouden, waardoor veel lichaamsprocessen ernstig verstoord raken. Dat uit zich door allerlei gezondheidsklachten, welvaartsziekten, overgewicht en chronische ziekten.

Oervoeding in de praktijk

Natuurlijk hoeven we niet te gaan leven zoals de oermens, dat is ook niet iets wat ik graag zou willen. Maar we kunnen het concept oervoeding wel inpassen in ons huidige leven:

  • Schrap fabrieksvoedsel en snelle koolhydraten zoveel uit je voedingspatroon.
  • Koop zoveel mogelijk biologische voedingsmiddelen.
  • Wees matig met melkproducten, zeker met fabrieksmelk.
  • Eet vlees van dieren die vrij buiten hebben gelopen.

Duur?

Helaas zijn in veel gevallen biologische voedingsmiddelen duurder dan de niet-biologische producten. En dat geldt ook voor vlees van dieren die vrij buiten hebben gelopen. Wij liepen tegen datzelfde probleem aan.

Wij hebben er bewust voor gekozen om niet iedere dag meer vlees te eten. Zodat we de keren dat we wel vlees eten, goed vlees kunnen kopen. Verder hebben we aanpassingen in ons uitgavenpatroon gedaan (bv. minder uit eten of minder luxe gadgets), waardoor we wel biologische voedingsmiddelen kunnen kopen. Dat is onze gezondheid ons waard. En inmiddels zijn we bezig om onze eigen moestuin aan te leggen. Maar natuurlijk zou je het ook rechtstreeks bij de biologische boer kunnen kopen, dat is al stukken goedkoper dan in de supermarkt.

Oervoeding uit eigen moestuin

Voorbeeld dagmenu

Ik snap dat het misschien nog wat ingewikkeld klinkt wat je wel en niet kan eten, maar ik zal een voorbeeld geven:

Ontbijt

Een ei met wat fruit en een handje noten. Je zou het ontbijt ook kunnen overslaan en wat vroeger te lunchen. In de oertijd moesten ze namelijk ook eerst op pad om eten te verzamelen. Dus ons lichaam kan ook goed een keer zonder ontbijt.

Lunch

Een restje van het avondeten van de vorige dag, een maaltijdsalade, een goed gevulde soep of een groenteomelet.

Avondmaaltijd

Een warme maaltijd met voldoende groente (probeer gedurende de hele dag een pond groente te eten) en vlees of vis.

Natuurlijk zijn er voldoende lekkere recepten te vinden op internet, waaronder ook een aantal op mijn receptenpagina. Maar er zijn natuurlijk ook voldoende kookboeken die helemaal gericht zijn op oervoeding, ik zal er onderaan deze pagina een aantal van mijn favorieten delen.

Even wennen…

Heb jij wel eens iets drastisch veranderd in je leven? Dan weet je dat je even tijd nodig hebt om hieraan te wennen. Zo is het ook met wennen aan oervoeding. Je lichaam is jarenlang gewend aan grotere hoeveelheden koolhydraten en fabrieksvoedsel. Het is dus niet zo gek dat je lichaam even moet omschakelen en daarbij kunnen wat lichamelijke ongemakken ontstaan. Hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en verandering van je ontlasting zijn ongemakken die regelmatig voorkomen. Maar het hoeft niet. 

Als voorbeeld neem ik mijn partner en ik. Hij heeft zich 2 tot 3 weken erg moe gevoeld, maar daarna ging het met grote stappen vooruit. Ik daarentegen heb geen enkele klacht gehad, dus het is van mens tot mens verschillend.

Gezond in 4 weken!

Ervaar jij lichamelijke ongemakken zoals darmklachten, overgewicht, vermoeidheid, huidklachten of stemmingswisselingen? Wordt weer Gezond in 4 weken!

In deze online training van drs. Richard de Leth ervaar je hoe écht gezonde voeding een verschil van dag en nacht kan maken! Je krijgt allerlei kennis en inzichten, maar ook 4 hapklare weekmenu’s. En niet te vergeten praktische tips over hoe je gezonde voeding makkelijk en consequent doorvoert in je keuken en je leven.

Gezond in 4 weken!

Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:

  • Voedt
  • Geeft energie
  • Verbetert je stoelgang
  • Brengt je naar een gezond gewicht
  • Verbetert je nachtrust
  • Verbeterd je stemming
Ja, ik doe mee aan gezond in 4 weken!

Met dit artikel hoop ik je een beetje een inkijkje te hebben gegeven in de wereld van oervoeding. Heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Bronvermelding:

  1. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-13-160
  2. https://www.rug.nl/news/2012/03/promotiekuipersumcg
  3. http://www.vwg.net/ekoland/pdf/Nooitmeerbotontkalking.pdf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *