Snel en gezond afvallen?

Deze 16 praktische tips gaan jou daar bij helpen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Snel afvallen met deze 16 tips, links boven

Het is al even voorjaar en dat is de periode dat ik vaak de vraag krijg: heb je nog tips om snel te kunnen afvallen? De zomer komt er aan en we willen er allemaal goed uitzien in onze bikini, badpak of in onze nieuwste zomerjurk. Overigens geldt dit niet alleen voor vrouwen! Mannen zijn vaak ook heel onzeker over hun figuur, ook voor hen geldt dat ze er goed uit willen zien op het strand.

Daarom deel ik in dit artikel 16 praktische tips die jou gaan helpen om snel nog een aantal kilo’s te kunnen afvallen voor de zomer!

Let op! Te snel afvallen is nooit gezond!

Is het gezond om snel af te vallen?

Te snel afvallen is niet gezond, hierbij heb ik het over snel afvallen met een crashdieet. Het gevaar hiervan is dat je te weinig calorieën eet, waardoor je lichaam in de spaarstand gaat. Met als gevolg dat de kilo’s er na afloop weer aanvliegen. Bovendien krijg je bij zulke diëten vaak te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor ons lichaam niet optimaal kan functioneren en je het risico loopt op allerlei lichamelijke klachten en ziekten.

Geloof dus niet in sprookjes!

Hoeveel kilo kan je per week veilig afvallen?

Hoeveel kilo je precies veilig kunt afvallen per week is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere je:

  • Vetpercentage
  • Geslacht
  • Lengte
  • Huidige voedingspatroon

Voedingswetenschappers geven aan je tussen de 0,5 en 2 kilo vet per week kunt afvallen

De basis van (snel) afvallen

Voordat ik mijn tips met je deel, wil ik je iets vertellen over de basis van afvallen. Hiermee zal je snappen waarom mijn tips succesvol zullen zijn.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het aanpassen van je voeding het beste en meeste resultaat oplevert. Voeding is veel belangrijker bij het afvallen dan beweging. Natuurlijk helpt beweging wel mee, maar veel minder dan je zou denken. Gemiddeld kan je er van uitgaan dat 75% van het gewichtsverlies komt door je voeding en slechts 25% door extra beweging.

Daarom hebben de meeste tips te maken met voeding, omdat dit het meeste resultaat oplevert!

16 Praktische tips die je helpen bij snel afvallen

Mijn tips die jou gaan helpen om snel te kunnen afvallen, hebben te maken met een aantal onderdelen. Voeding is daarbij het belangrijkste onderdeel. Bij voeding kan veel mis gaan zoals verkeerd eten, te veel eten, maar ook een verkeerde timing. Daarnaast zijn er ook onderdelen die minder grote invloed hebben, zoals beweging, ontspanning en je mindset. Maar alle beetjes helpen! Dus ook die geef ik als tip mee.

Ben je er klaar voor? Let’s go!

1. Stop met suikers

Dit is de meest logische en die zullen de meeste mensen wel kennen. We weten allemaal dat suikers dik maken. Dus de eerste van mijn tips is: stop er mee, dat is de beste manier om snel te kunnen afvallen. Want ongemerkt krijgen we veel suikers binnen. We krijgen niet alleen suikers binnen als we een koekje of snoepje eten, maar in onze voeding zitten veel verborgen suikers. Meer dan de helft van de producten uit de supermarkt bevat suiker. Lees dus goed de etiketten, alles wat eindigt op -ose, -siroop, -stroop of -concentraat is een vorm van suiker. Op de site van het diabetesfonds staat een compleet overzicht van alle schuilnamen van suiker. 

2. Stop met granen

Granen (en suikers) zijn snelle koolhydraten en veroorzaken grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen blokkeren je vetverbranding, maken je moe en werken snaaigedrag in de hand. Als je snel wilt afvallen is het beter om producten zoals brood, aardappels, pasta en rijst te laten staan.

3. Eet koolhydraatarm: eet groenten, gezonde vetten en eiwitten

Activeer je vetverbranding door veel groenten, gezonde vetten en eiwitten te eten. Door te stoppen met suikers en granen en juist veel groenten, vetten en eiwitten te eten, haalt je lichaam zijn energie uit vetten (en voor een klein deel uit eiwitten). Allereerst uit de gezonde vetten die je eet, maar ook uit de opgeslagen vetten in je lichaam. Lang leve de vetverbranding!

Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over vitaminen en mineralen, die krijg je zo voldoende binnen. En bovendien zul je je fitter voelen!

Ben je benieuwd welke voedingsmiddelen er passen in een koolhydraatarm dieet? Lees dan mijn kennisbankartikel over koolhydraatarme producten.

4. Drink water voordat je gaat eten 

Drink 10 minuten voordat je gaat eten 2 glazen water. Hierdoor is er al vulling in je maag voordat je gaat eten en daalt je hongergevoel. Met als resultaat dat je minder eet.

Ook komt het vaak voor dat mensen honger verwarren met dorst. Dus als je denkt dat je honger hebt, drink eerst een glas water en kijk of je 10 minuten later nog steeds honger hebt.

5. Eet langzaam

Dit is een hele simpele tip met veel impact! Neem kleine hapjes, kauw goed en schep niet te snel voor een 2e keer op. Geef je lichaam de tijd om te registreren of je nog wel honger hebt. Zodra je maag vol zit, geeft het door middel van hormonen een seintje naar je hersenen dat het genoeg is. Dit proces duurt ca. 20 minuten. Neem dus de tijd en voorkom de verleiding om in die 20 minuten te veel te eten.

6. Eet een eiwitrijk ontbijt

Brood en ontbijtgranen zijn uit den boze als je snel wilt afvallen, wat eet je dan als ontbijt? Eet een eiwitrijk ontbijt, zoals een boerenomelet of Griekse yoghurt of kwark met wat noten. Eiwitten verhogen je stofwisseling en geven een verzadigd gevoel. Met als gevolg dat je minder trek in tussendoortjes krijgt en dus minder calorieën eet.

snel afvallen met deze tips, eiwitrijk ontbijt.

7. Eet gezonde tussendoortjes

Of nog beter: eet geen tussendoortjes, zeker als je snel wilt afvallen. Maar kan je echt niet zonder? Kies dan voor rauwe groente, dit vult goed en er zitten weinig calorieën in. Hoeft het allemaal niet zo snel? Lees dan eens mijn blogartikel over koolhydraatarme tussendoortjes, hierin vind je 14 makkelijke snacks.

8. Vervang frisdranken en vruchtensappen

Frisdranken, ook light-dranken, vruchtensappen en limonade zitten boordevol suikers. Vervang deze door water en je zult heel snel resultaat zien!

9. Eet veel vezels

Groente, fruit, noten en zaden bevatten veel vezels. Naast dat vezels heel gezond zijn voor onze darmen, geven ze ook een verzadigd gevoel. En dat helpt ons weer bij het afvallen.

10. Sla af en toe je ontbijt over

Als je (af en toe) je ontbijt overslaat en dus maar 2 maaltijden per dag eet, krijg je allereerst minder calorieën binnen. Ten tweede bevorder je de vetverbranding doordat je het aantal uren dat je niet eet vergroot.

11. Eet ’s avonds niet te laat

Door ’s avonds (eind van de middag) vroeg te eten en daarna niets meer, bevorderd ook weer je vetverbranding, doordat je het aantal uren dat je niet eet vergroot. En bovendien krijg je minder calorieën binnen door je avondsnack te laten staan. 

Calorieën die ’s avonds gegeten worden, worden makkelijker opgeslagen als lichaamsvet

12. Sneller afvallen door intermittent fasting

Misschien heb je al wel eens van gehoord of niet. Maar bij intermittent fasting eet je alleen in bepaalde tijdvensters (eetvensters). In de tijd niets eet, mag je wel water, thee of koffie. Er zijn verschillende vormen, maar de meest bekende vorm is het 16/8 schema. Hierbij vast je op een dag 16 uur (waaronder de tijd die je slaapt) en in de overige 8 uur mag je eten. Je kan hier bijvoorbeeld kiezen voor een eetvenster van 10.00 uur tot 18.00 uur, maar dit kan je zelf indelen. 

Het is een effectieve methode om af te vallen. Enerzijds doordat je minder calorieën binnen krijgt, doordat je één of meer maaltijden overslaat. Anderzijds vinden er veranderingen plaats in je hormoonhuishouding die het verlies van lichaamsvet bevorderen.

13. Doe korte, intensieve intervaltrainingen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een korte intervaltraining met een hoge intensiteit veel effectiever is dan een langere cardiotraining (met lagere intensiteit). Een korte intensieve intervaltraining versnelt je stofwisseling veel meer en is veel effectiever voor het verbranden van vetweefsel. En wat ook nog eens heel fijn is: met 20 – 25 minuten ben je klaar! 

14. Voorkom langdurige stress

Bij stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, wat goed is omdat het je lichaam helpt om de stress te verlagen. Maar een bijwerking van dit hormoon is dat het je eetlust opwekt en het slaat energie op als buikvet. Bij langdurige stress kan je je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit niet echt helpt bij het afvallen.

Een crashdieet kan een hoger stressniveau in je lichaam veroorzaken

Zorg dus voor voldoende ontspanning en los eventuele problemen zo snel mogelijk op. En wist je dat planten je stressniveau kunnen verlagen?

15. Slaap voldoende

Ik hoor je denken: Kan je afvallen als je slaapt? Slapen is inderdaad van grote invloed op het wel of niet makkelijk kunnen afvallen. Net als het voorkomen van langdurige stress, zorgt slaap ervoor dat het cortisolniveau laag blijft. 

Onderzoeken hebben uitgewezen dat bij een slaapgebrek de eetlust slecht gereguleerd wordt en bovendien hebben mensen met een slaapgebrek een grotere kans hebben op obesitas.

16. Zorg voor de juiste mindset!

Zie afvallen niet als een straf, maar focus op het resultaat. Je wordt niet alleen slanker, maar ook fitter en gezonder! 

Snel afvallen met deze tips, de juiste mindset

Afvallen doe je voor jezelf en niet voor een ander, dus zeg niet ‘ik moet afvallen’, maar ‘ik wil afvallen’. En focus niet op wat je niet mag, want meestal word je trek daarin juist heel erg groot. Maar focus op wat je wel mag. 

En als laatste van mijn tips om snel te kunnen afvallen: haal inspiratie uit mensen die ook gezond leven. Je staat er misschien niet bij stil, maar de mensen om ons heen kunnen ons heel erg beïnvloeden. Daarom is het heel belangrijk dat je support krijgt van de mensen om je heen en dat je je laat inspireren door mensen die gezond leven. Dit geeft je doorzettingsvermogen een enorme boost!

Wil jij ook een plattere buik?

Dan is alles wat je nodig hebt de ‘Ketokuur’ van Pascale Naessens!

Talloze studies hebben aangetoond dat het Ketodieet of Ketogeen dieet een effectieve en snelle manier is om gewicht te verliezen en buikvet te verbranden. En dat allemaal zonder dat je jezelf hoeft uit te hongeren, calorieën te tellen of uren in de sportschool hoeft door te brengen.

Gezond in 4 weken!

Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:

  • Voedt
  • Geeft energie
  • Verbetert je stoelgang
  • Brengt je naar een gezond gewicht
  • Verbetert je nachtrust
  • Verbeterd je stemming
Ja, ik doe mee aan gezond in 4 weken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *