Afvallen zonder dieet? Met deze 12 tips lukt het jou ook!

Op een gezonde manier afvallen zonder honger gevoel? Het kan!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Gezond afvallen zonder dieet, links boven

Makkelijk en op een gezonde manier afvallen zonder dieet? Het is geen sprookje, het kan echt! En deze 12 tips gaan jou daarbij helpen!

Je ziet ze overal: reclames die je beloven dat dit dieet dé manier is om snel af te vallen. Maar hoe fijn zou het zijn om zonder dieet te kunnen afvallen? En dan ook nog op een makkelijke en gezonde manier zonder daarna weer te gaan jojo-en.

Het geheim van afvallen zonder dieet

Het geheim zit hem er in dat je je levensstijl aanpast. Volg niet een tijdelijk dieet, waarna je 9 van de 10 keer weer aankomt zodra je je oude eetpatroon weer oppakt. Maar pas je eetpatroon zo aan, zodat je vanzelf op een natuurlijke manier afvalt, zonder hongergevoel

Hoe doe je dat? Met de 12 tips in dit artikel gaat het je lukken om op een gezonde manier af te vallen zonder een dieet te hoeven volgen.

1.Stop met geraffineerde producten

Voedingsmiddelen die geraffineerd zijn, bevatten veel lege calorieën en over het algemeen weinig vitaminen, mineralen of vezels meer. Deze voedingsmiddelen zijn een belangrijke veroorzaker van overgewicht. Eet daarvoor in de plaats voedingsmiddelen die zo natuurlijk mogelijk zijn.

2. Eet met aandacht

Eet niet terwijl je met andere dingen bezig bent: eet niet met een bord op schoot voor de tv, ook niet terwijl je aan het lezen of aan het werk bent. Als je afgeleid bent tijdens het eten, ben je je er niet van bewust wat je eet en is de kans heel groot dat je te veel eet. Dus: eet met aandacht, aan tafel, en geniet bewust van je maaltijd, dit kan je zeker helpen om minder te eten.

3. Eet langzaam

Neem de tijd voor het eten. Ook als je honger hebt, probeer niet te snel te eten. Als je maag leeg is, krijgen je hersenen een seintje: je voelt dan dat je honger hebt. Als je maag weer vol is, geeft hij ook weer een seintje naar je hersenen dat het voldoende is. Alleen duurt proces even, er gaan ongeveer 20 minuten over heen voordat je hersenen aangeven dat je vol zit. En in die 20 minuten kan je veel eten.

Neem kleine hapjes, kauw goed en schep niet te snel voor een 2e keer op. Geef je lichaam de tijd om te registreren of je echt nog wel honger hebt.

4. Drink water

Water is gezond, dat weet iedereen wel denk ik. Maar hoeveel mensen drinken ook echt 1,5 tot 2 liter water per dag? Maar het werkt echt, probeer het maar eens.

Vervang je frisdrank of vruchtensappen door water. Water bevat geen calorieën en een glas frisdrank al gauw zo’n 80 – 90 kcal. Reken eens uit wat je per dag minder aan calorieën binnen krijgt als je alleen water drinkt.

Drink 10 minuten voordat je gaat eten ook een glas water, hierdoor begin je de maaltijd al met vulling in je maag. En geeft je maag daardoor eerder een seintje naar je hersenen dat je vol zit. 

Water niet lekker?

Vind je water niet lekker? Water heeft weinig smaak en je moet het leren drinken. Geef het even tijd, probeer het eens een paar dagen. En anders kan je er wat extra smaak aan toevoegen door een stukje citroen aan het water toe te voegen. Of neem (groene of kruiden) thee.

5. Plan je maaltijden

Neem op een vast moment de tijd om na te denken wat je de komende dagen gaat eten (maak een weekmenu). Dit heeft de volgende voordelen:

  • Je hebt je (gezonde) maaltijden al gepland, dus de kans is kleiner dat je maaltijden gaat afhalen of een kant-en-klaar maaltijd in de magnetron zet.
  • Je hoeft maar 1 keer per week boodschappen te doen, waardoor je in de supermarkt minder in de verleiding komt om ongezonde producten te kopen.

6. Ga koken!

Van maaltijden die je zelf gemaakt hebt, geniet je veel meer. En je eet bewuster doordat je weet wat voor werk er in zit. Bovendien zijn eigen gemaakte producten of maaltijden veel gezonder dan de kant-en-klare variant uit de supermarkt. Kijk bijvoorbeeld eens op de verpakking van een saus of soep uit de supermarkt, het is veel gezonder om het zelf te maken. Het kost wel wat meer tijd, maar je wordt er vanzelf handig in. En als je wilt afvallen zonder een dieet te volgen, moet je er ook wel iets voor doen.

Tip 6, ga koken

7. Eet alleen als je honger hebt

Eet niet uit gewoonte, maar alleen als je honger hebt. Ben je gewend om altijd om 12.30 te eten omdat het lunchtijd is? Heb je dan al honger? Is dit niet zo, eet dan eens wat later. Of heb je al honger als je opstaat? Je moet niet ontbijten, je kunt ook wat later eten als je wel honger hebt. Luister naar de hongersignalen van je lichaam.

8. Kijk uit met extraatjes

De meeste mensen worden dik door de extraatjes die ze eten. Hiermee zeg ik niet dat je geen tussendoortjes mag eten, maar kies dan voor gezonde, koolhydraatarme tussendoortjes. Met een aantal kleine aanpassingen kan je op de lange termijn een hoop resultaat bereiken. Denk eens aan de volgende simpele aanpassingen:

  • Haal geen ongezond eten in huis, dan kom je ook niet in de verleiding. 
  • Laat toetjes na een maaltijd achterwege. 
  • Kies voor gezond broodbeleg of nog beter eet een koolhydraatarme lunch. 
  • En drink door de weeks geen alcohol.

9. Ontzeg jezelf niet alles

Als je niks van jezelf mag, wordt de drang naar datgene wat je niet mag alleen maar groter. Maak het jezelf niet te moeilijk. Af en toe, bijvoorbeeld een keer in het weekend, mag je de teugels best eens laten vieren. Het is veel belangrijker dat je daarna de draad weer oppakt. Je zou de dag erna een strengere balans dag kunnen houden, door de schade te beperken. 

Als je tijdje bezig bent met deze levensstijl zul je merken, dat je trek in ongezond eten steeds kleiner wordt. En je vindt nieuwe gezonde snacks, die je veel beter doen voelen dan alle geraffineerde producten.

10. Ga meer bewegen

Daarmee zeg ik niet dat je iedere dag fanatiek moet sporten, dat mag wel natuurlijk. Maar met wat extra beweging, kun je het afvallen versnellen. Ga iedere dag eens een half uurtje wandelen, ga met de fiets naar je werk, neem de trap in plaats van de lift. Als je al deze beetjes bij elkaar optelt, bereik je een hoop.

Tip 10, ga meer bewegen

11. Kijk naar de lange termijn

Focus jezelf niet op de weegschaal, ga er niet iedere dag op staan. Het afvallen op deze natuurlijke manier, zonder een dieet, gaat niet zo snel als sommige crashdieten. Dus als je in de 1e week nog niet zo veel bent afgevallen, kan dit demotiverend werken. Maar kijk naar de lange termijn: als je per week een halve kilo afvalt, is dit in een jaar toch al 25 kg. Met als groot voordeel dat je je eetpatroon blijvend hebt aangepast, waardoor je het jojo-effect voorkomt.

12. Haal inspiratie uit mensen die ook gezond leven

Misschien sta je er niet bij stil, maar de mensen om ons heen beïnvloeden ons. Als je veel omgaat met mensen die gezond leven, is de kans veel groter dat jij ook gezond gaat leven. En daarmee kom je in een flow waardoor je op een natuurlijke manier afvalt. Ook op de sociale media zijn genoeg mensen te vinden die je kunnen inspireren om op een gezonde manier te leven.

Wil jij ook afvallen zonder dieet?

Met deze 12 tips gaat het jou ook lukken om blijvend af te vallen zonder dieet! Wil je een beetje extra hulp? Een koolhydraatarme levensstijl is de perfecte manier om gezond te eten en alle suikers en geraffineerde koolhydraten te laten staan. Het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman sluit hier prima bij aan: gezond afvallen met gevarieerde weekmenu’s die makkelijk te bereiden zijn. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd in het bedenken van gezonde maaltijden.

Wil jij ook afvallen zonder dieet?

Start vandaag nog met het Koolhydraatarm 50 dagen programma!

Ja, ik wil ook makkelijk afvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *