Oervoeding is eten zoals de mens in de oertijd deed. Uit onderzoek blijkt dat onze genen sinds de oertijd nog maar weinig zijn veranderd en dat voeding uit de oertijd nog steeds goed bij ons lichaam en onze geest past. Oervoeding wordt ook wel paleolithische voeding genoemd of kortweg paleo.
Onze levensstijl is de afgelopen decennia flink veranderd. De fysieke arbeid nam af, de stress nam toe en we gingen heel anders eten. Ons lichaam heeft hier moeite mee en geeft dit aan door middel van allerlei kwaaltjes en klachten.
Voedingsmiddelen die niet in de oervoeding voorkwamen
Wat is er in ons voedingspatroon veranderd ten op zichtte van de oertijd?
- We zijn suikers gaan eten: snoep, koek, ijs, frisdranken enzovoorts.
- We eten en drinken tegenwoordig zuivelproducten: melk, yoghurt, kwark, vla, pudding en dergelijke.
- Granen waren er in de oertijd ook nog niet: zoals brood, crackers, pasta en pizza.
- Planten van de nachtschadefamilie aten we ook niet (die zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, de oermens leefde in Afrika): onder andere tomaten, paprika’s, aardappels en aubergine.
- De oermens at ook geen peulvruchten: bonen, kikkererwten, soja, pinda’s enzovoorts.
- Kunstmatige toevoegingen waren niet in de voeding aanwezig: zoals zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.
Voedingsmiddelen die wel in de oertijd voorkwamen
Oervoeding bestaat hoofdzakelijk uit:
- Groente en fruit
- Noten, zaden en kokos
- Eieren
- Vis, schaal- en schelpdieren
- Mager vlees van dieren die veel beweging hebben gehad zoals wild en gevogelte (tegenwoordig biologisch)
- Honing
Pure biologische voeding die echt bij je past
Niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest blijven energieker met een voedingspatroon dat zoveel mogelijk vrij is van de relatief nieuwe voedingsmiddelen. Deze ‘nieuwe’ voedingsmiddelen zijn belastend voor ons lichaam wat zich uit in allerlei kwaaltjes en vermoeidheid. Oervoeding is een effectieve manier om het lichaam weer in zijn kracht te zetten. Als je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, wil het vanzelf weer meer bewegen en ervaart het minder stress.
Leestip: